Pokaż wyniki od 1 do 16 z 16

Wątek: noworodek w kieszonce... co i jak??

Chustonoszka
    Miejscowość
    Ruda ÂŚlaska

Domyślnie noworodek w kieszonce... co i jak??

Dziewczyny... wczoraj poczułam potrzebę zamotania mojej malutkiej... ale... ha... kieszonka...no powiedzmy że owinęłam się moim didkiem, pasy wisiały po bokach... no i zabrałam się za zamieszczanie Olgi w środku... myślę że nóżki miała ok, ale... co z główką? mam ją całą schować pod ten pas chusty co chowam całe dziecię? bo moja Mała strasznie odchylała główkę patrząc na mnie... i nawet jak jej chustę na główkę założyłam to i tak odchylała... no i jeszcze kwestia tych pasów po bokach, które powinnam skrzyżować pod nóżkami i zawiązać węzeł z tyłu... jak to zrobić przy takim maluszku? w końcu nóżki mają zostać pod chustą nie? no a te pasy powinnam rozłożyć czy nie? kurcze... nie wiem czy się dobrze rozpisałam tzn czy mnie rozumiecie... chyba że lepsza jest ta kieszonka, w której krzyżuję pasy przy ciele... ehh...
    Marlenka 09.07.2007
    Olga 27.06.2009

Chusteryczka Awatar rebelka
    Miejscowość
    Nowe n/Wisłą

Domyślnie

Kieszonka w której pasy idą wokół ciała to kieszonka dla elastyków, niepolecana dla chust tkanych a jak masz didka to masz tkaną Co do główki to pamiętaj, że 1/3 chusty idzie pod tyłek dziecka, 1/3 ma być rozłożona na pleckach a pozostałą 1/3 rolujesz na karczku i to ma podtrzymywać głowę dziecka. Co do nóżek są dwie szkoły, jedna mówi, że mają być odkryte, druga, że można je przytrzymać pasy, które już są skrzyżowane. Ja osobiście zawsze wiązałam z odkrytmi nóżkami. A pasy po prostu naciągasz, krzyżujesz pod tyłkiem dziecka i z tyłu wiążesz po czym pasy przesuwasz w dołki podkolanowe dziecka.
    "Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty." Frank Zappa

Dorota, mama Mateusza - 06.05.2008

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Wink

Cytat Zamieszczone przez rebelka Zobacz posta
    Kieszonka w której pasy idą wokół ciała to kieszonka dla elastyków, niepolecana dla chust tkanych a jak masz didka to masz tkaną Co do główki to pamiętaj, że 1/3 chusty idzie pod tyłek dziecka, 1/3 ma być rozłożona na pleckach a pozostałą 1/3 rolujesz na karczku i to ma podtrzymywać głowę dziecka. Co do nóżek są dwie szkoły, jedna mówi, że mają być odkryte, druga, że można je przytrzymać pasy, które już są skrzyżowane. Ja osobiście zawsze wiązałam z odkrytmi nóżkami. A pasy po prostu naciągasz, krzyżujesz pod tyłkiem dziecka i z tyłu wiążesz po czym pasy przesuwasz w dołki podkolanowe dziecka.
    nie no co ty, w elastyku pasy idą przez ciało i razem z panelen sa 3 warstwy, ja myślę ze Agatce chodzi o to czy pasy przy kieszonce rozłożyć nz pleckach czy nie - dobrze myślę?

generalnie jak schowasz nóżki pod chustą to jak skrzyżyjesz pasy? przykrywać można właśnie w elastyku bo panel jest na zewnątrz i jak już skrzyżujesz pasu pod pupą to możesz panel rozciagnąć - ale nie o elastyka tu chodzi...

generalnie pasy mają iść bokiem a krzyżajesz pod pupką między nóżkami - możesz je też rozłożyć wtedy całość będzie się lepiej trzymałaale będzie cieplej i chyba jednak trudni dociagnąć (chyba, moje osobiste zdanie niczym niepoparte...)
    jak malutka odgina główkę to zroluj gorną krawędź chusty z pieluszką- będzie taki golfik usztywniający główkę

a główki nie chowasz pod panelem poprzecznym tylko ewentualnie pod pasem boczym jak go rozłożysz to możesz jej główkę nakryć wtedy - ale jak nie śpi to chyba nie ma potrzeby... jak odgina główkę to daj swoją głowę na bok i do niej zagaduj - wtedy będzie patrzyła w bok i troch do róry i ni będzie cała wygięta...

a tak w ogóle to foty foty foty
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustoholiczka Awatar marza
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Tutaj filmik
    http://www.youtube.com/watch?v=7R5Xy...eature=related

A tutaj pomocny opis z KK
    http://klubkangura.com.pl/kieszonka-bez-tajemnic

Pasy możesz rozłożyć lub nie.W lecie maluszkowi było by gorąco z 3warstwami,więc najlepiej pasy zostawić po bokach.

Jezeli chodzi o odchylanie główki,to może dobrze nie dociągnełaś?
    Główki nie należy chować w chuste.Można jedynie nakryć bocznym pasem chusty.

Przydatny jest mały wałeczek pod karczkiem.Dobrze podtrzymuje główke maleństwa
    Wystarczy 2-3x zawinąć materiał

Masz jakieś fotki?
    Marzena,mama Neli(X'2004) i Poli(VII'2008)
    Doradczyni po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ®

Zielona Mama.pl chusty, nosidła ergonomiczne, pieluszki wielorazowe. To także wypożyczalnia chust i nosideł oraz nauka wiązania chust we Wrocławiu. Zapraszamy do sklepu stacjonarnego! Wrocław ul. Czarnieckiego 29A/AB

Chusty tkane Little Frog

Chustonoszka
    Miejscowość
    Ruda ÂŚlaska

Domyślnie

dzieki dziewczyny za rady i linki bede cwiczyc, jakby co to podam zdjecia na razie małą zamotałam w podwójnego X bo tez można prawda? ale jej sie nie podobało na razie....kieszonka wg mnie jest super na lato właśnie, bo tylko 1 warstwa mateirału opatula dziecko..
    Marlenka 09.07.2007
    Olga 27.06.2009

Chustonoszka
    Miejscowość
    Ruda ÂŚlaska

Domyślnie

kurczaczki, czemu te dziecie na filmiku takie duże już? 2-tygodniowy noworodek nie jest taki stabilny... buu..
    Marlenka 09.07.2007
    Olga 27.06.2009

Chusteryczka Awatar rebelka
    Miejscowość
    Nowe n/Wisłą

Domyślnie

Mayka1981 ja pomyślałam, że chodzi o elastyczną bo tam poły isą przy naszym ciele hehehe A o chowaniu nóżek to jest taka szkoła (jedna z dziewczyn wklejała takie foty) to można je poniżej kolanek jeszcze raz 'przywiązać' bocznymi połami i to mi chodziło ale sama jak mówię nigdy tak nie robiłam bo mi się wydawało że mu to krążenie zatrzymuje
    agatko rzeczywiście w kieszonce jest tylko jedna warstwa materiału na dziecku ale za to materiał opasa go dookoła a w podwójnym X masz przynajmniej wentylację z obu stron Na lato generalnie najfajnieszy jest kangurek, który do zawiązania wcale nie jest taki straszny jak się to wydaje na pierwszy rzut oka. Najważniejsze to ćwiczyć a wszystko przyjdzie z czasem
    "Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty." Frank Zappa

Dorota, mama Mateusza - 06.05.2008

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

agatko, najprościej będzie jak spotkasz się z jakąś mamą noszącą, która pokaże na żywo co i jak. na śląsku spokojnie ktoś się powinien znaleźć.

Chustofanka
    Miejscowość
    bytom

Domyślnie

Cześć Agatko i gratuluję. Wg mnie najlepsza będzie dobrze dociągnięta kieszonka - najlepiej podtrzymuje plecki. Powodzenia.
    Agnieszka 24.08.2003
    Aleksandra 07.07.2007

Chustonoszka
    Miejscowość
    Ruda ÂŚlaska

Domyślnie

Basiu, a Ty nosiłaś Olę taką malutką? bo nie pamiętam...
    Marlenka 09.07.2007
    Olga 27.06.2009

Chustofanka Awatar stonesik
    Miejscowość
    lublin

Domyślnie

Mój Kuba też strasznie główkę odchyla do tyłu. Najwygodniej nam właśnie w kieszonce. Pod zrolowaną pod karczkiem chustę wsuwam jeszcze zwiniętą pieluszkę - zdaje egzamin rewelacyjnie. A pasy krzyżuję tylko jak mały śpi , główka wtedy zdecydowanie stabilniejsza jest.

Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Mayka1981 ja pomyślałam, że chodzi o elastyczną bo tam poły isą przy naszym ciele hehehe A o chowaniu nóżek to jest taka szkoła (jedna z dziewczyn wklejała takie foty) to można je poniżej kolanek jeszcze raz 'przywiązać' bocznymi połami i to mi chodziło ale sama jak mówię nigdy tak nie robiłam bo mi się wydawało że mu to krążenie zatrzymuje
    agatko rzeczywiście w kieszonce jest tylko jedna warstwa materiału na dziecku ale za to materiał opasa go dookoła a w podwójnym X masz przynajmniej wentylację z obu stron Na lato generalnie najfajnieszy jest kangurek, który do zawiązania wcale nie jest taki straszny jak się to wydaje na pierwszy rzut oka. Najważniejsze to ćwiczyć a wszystko przyjdzie z czasem
    matko ja ani siebie ani innych nie rozumiem dzisiaj, przepraszam za swoje wywody, może miały choć trochę sensu? bo sama mam teraz wątpliwości

a tak w ogóle to chyba 2x przy takim maluszku nie wskazane ze względu na kiepskie trzymanie główki? może kangurek byłby lepszy? a może ja juzż pójdę spać bo bredzę dzisiaj...

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

Domyślnie

A o chowaniu nóżek to jest taka szkoła (jedna z dziewczyn wklejała takie foty) to można je poniżej kolanek jeszcze raz 'przywiązać' bocznymi połami i to mi chodziło ale sama jak mówię nigdy tak nie robiłam bo mi się wydawało że mu to krążenie zatrzymuje
    bede protestowac: nie nie nie!
    mialas Rebelko dobre przeczucie, zeby ta nie wiazac jak opisalas.

nozki albo podkurczone pod siebie (jesli dziecko malutkie i nie chce ich rozprostowywac) i wtedy schowane calkowiecie w panel i poly ida pod pupa
    albo na zewnatrz i wtedy musza byc podparte na udach do "podkolanka" a od kolanka w dol noga musi miec mozliwosc ruchu.
    Ostatnio edytowane przez ithilhin ; 10-07-2009 o 21:16
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Miejscowość
    Płock

Domyślnie

2x prawidlowo zawiazany (czyli po wlozeniu dziecka chusta jest dociagana) jak najbardziej nadaje sie od urodzenia.
    tu masz opis jak 2x dociagnac:
    http://klubkangura.com.pl/dociaganie-2x

a bardzo fajna instrukcja wiazania kangurka i keisoznki jest tutaj:
    http://www.chustomania.pl/online/chu...rek_instrukcja

http://www.chustomania.pl/online/chu...nka_instrukcja
    http://www.chustomania.pl/online/chu...nka_gdy_zasnie

Kangurek nielatwy ale warto sie nauczyc bo na lato jest bardzo fajny - jedna warstwa i po bokach "przewiew"

Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ithilhin Zobacz posta
    2x prawidlowo zawiazany (czyli po wlozeniu dziecka chusta jest dociagana) jak najbardziej nadaje sie od urodzenia.
    no ja zaczynałam od elastyka to dlatego głupoty piszę, ale jakoś w tkanej nigdy mi się nie udaje dobrze tego x pod karczycho podciągnąć i mam rażenie że jest spory "dekolt"

Cytat Zamieszczone przez ithilhin Zobacz posta
    Kangurek nielatwy ale warto sie nauczyc bo na lato jest bardzo fajny - jedna warstwa i po bokach "przewiew"
    no właśnie ja nie umiem tak mi się dziecko wyrywa i na boki przechyla że w tej chwili tylko 2x albo z elastyk

Miejscowość
    Płock

Domyślnie

spokojnie - i kangurek kiedys wyjdzie

a w 2x jak zapamietasz zasade, ze srodek poly na srodek pupy - wtedy powinno sie udac. (i kazda pola od od kolku podkolanowego do dolku podkoanowego symetrycznie)

Uprawnienia umieszczania postów