Pokaż wyniki od 1 do 16 z 16

Wątek: noworodek w kieszonce... co i jak??

Mieszany widok

Chustonoszka
    Miejscowość
    Ruda ÂŚlaska

Domyślnie noworodek w kieszonce... co i jak??

Dziewczyny... wczoraj poczułam potrzebę zamotania mojej malutkiej... ale... ha... kieszonka...no powiedzmy że owinęłam się moim didkiem, pasy wisiały po bokach... no i zabrałam się za zamieszczanie Olgi w środku... myślę że nóżki miała ok, ale... co z główką? mam ją całą schować pod ten pas chusty co chowam całe dziecię? bo moja Mała strasznie odchylała główkę patrząc na mnie... i nawet jak jej chustę na główkę założyłam to i tak odchylała... no i jeszcze kwestia tych pasów po bokach, które powinnam skrzyżować pod nóżkami i zawiązać węzeł z tyłu... jak to zrobić przy takim maluszku? w końcu nóżki mają zostać pod chustą nie? no a te pasy powinnam rozłożyć czy nie? kurcze... nie wiem czy się dobrze rozpisałam tzn czy mnie rozumiecie... chyba że lepsza jest ta kieszonka, w której krzyżuję pasy przy ciele... ehh...
    Marlenka 09.07.2007
    Olga 27.06.2009

Chusteryczka Awatar rebelka
    Miejscowość
    Nowe n/Wisłą

Domyślnie

Kieszonka w której pasy idą wokół ciała to kieszonka dla elastyków, niepolecana dla chust tkanych a jak masz didka to masz tkaną Co do główki to pamiętaj, że 1/3 chusty idzie pod tyłek dziecka, 1/3 ma być rozłożona na pleckach a pozostałą 1/3 rolujesz na karczku i to ma podtrzymywać głowę dziecka. Co do nóżek są dwie szkoły, jedna mówi, że mają być odkryte, druga, że można je przytrzymać pasy, które już są skrzyżowane. Ja osobiście zawsze wiązałam z odkrytmi nóżkami. A pasy po prostu naciągasz, krzyżujesz pod tyłkiem dziecka i z tyłu wiążesz po czym pasy przesuwasz w dołki podkolanowe dziecka.
    "Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty." Frank Zappa

Dorota, mama Mateusza - 06.05.2008

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Wink

Cytat Zamieszczone przez rebelka Zobacz posta
    Kieszonka w której pasy idą wokół ciała to kieszonka dla elastyków, niepolecana dla chust tkanych a jak masz didka to masz tkaną Co do główki to pamiętaj, że 1/3 chusty idzie pod tyłek dziecka, 1/3 ma być rozłożona na pleckach a pozostałą 1/3 rolujesz na karczku i to ma podtrzymywać głowę dziecka. Co do nóżek są dwie szkoły, jedna mówi, że mają być odkryte, druga, że można je przytrzymać pasy, które już są skrzyżowane. Ja osobiście zawsze wiązałam z odkrytmi nóżkami. A pasy po prostu naciągasz, krzyżujesz pod tyłkiem dziecka i z tyłu wiążesz po czym pasy przesuwasz w dołki podkolanowe dziecka.
    nie no co ty, w elastyku pasy idą przez ciało i razem z panelen sa 3 warstwy, ja myślę ze Agatce chodzi o to czy pasy przy kieszonce rozłożyć nz pleckach czy nie - dobrze myślę?

generalnie jak schowasz nóżki pod chustą to jak skrzyżyjesz pasy? przykrywać można właśnie w elastyku bo panel jest na zewnątrz i jak już skrzyżujesz pasu pod pupą to możesz panel rozciagnąć - ale nie o elastyka tu chodzi...

generalnie pasy mają iść bokiem a krzyżajesz pod pupką między nóżkami - możesz je też rozłożyć wtedy całość będzie się lepiej trzymałaale będzie cieplej i chyba jednak trudni dociagnąć (chyba, moje osobiste zdanie niczym niepoparte...)
    jak malutka odgina główkę to zroluj gorną krawędź chusty z pieluszką- będzie taki golfik usztywniający główkę

a główki nie chowasz pod panelem poprzecznym tylko ewentualnie pod pasem boczym jak go rozłożysz to możesz jej główkę nakryć wtedy - ale jak nie śpi to chyba nie ma potrzeby... jak odgina główkę to daj swoją głowę na bok i do niej zagaduj - wtedy będzie patrzyła w bok i troch do róry i ni będzie cała wygięta...

a tak w ogóle to foty foty foty
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustoholiczka Awatar marza
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Tutaj filmik
    http://www.youtube.com/watch?v=7R5Xy...eature=related

A tutaj pomocny opis z KK
    http://klubkangura.com.pl/kieszonka-bez-tajemnic

Pasy możesz rozłożyć lub nie.W lecie maluszkowi było by gorąco z 3warstwami,więc najlepiej pasy zostawić po bokach.

Jezeli chodzi o odchylanie główki,to może dobrze nie dociągnełaś?
    Główki nie należy chować w chuste.Można jedynie nakryć bocznym pasem chusty.

Przydatny jest mały wałeczek pod karczkiem.Dobrze podtrzymuje główke maleństwa
    Wystarczy 2-3x zawinąć materiał

Masz jakieś fotki?
    Marzena,mama Neli(X'2004) i Poli(VII'2008)
    Doradczyni po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ®

Zielona Mama.pl chusty, nosidła ergonomiczne, pieluszki wielorazowe. To także wypożyczalnia chust i nosideł oraz nauka wiązania chust we Wrocławiu. Zapraszamy do sklepu stacjonarnego! Wrocław ul. Czarnieckiego 29A/AB

Chusty tkane Little Frog

Chustonoszka
    Miejscowość
    Ruda ÂŚlaska

Domyślnie

dzieki dziewczyny za rady i linki bede cwiczyc, jakby co to podam zdjecia na razie małą zamotałam w podwójnego X bo tez można prawda? ale jej sie nie podobało na razie....kieszonka wg mnie jest super na lato właśnie, bo tylko 1 warstwa mateirału opatula dziecko..
    Marlenka 09.07.2007
    Olga 27.06.2009

Chustonoszka
    Miejscowość
    Ruda ÂŚlaska

Domyślnie

kurczaczki, czemu te dziecie na filmiku takie duże już? 2-tygodniowy noworodek nie jest taki stabilny... buu..
    Marlenka 09.07.2007
    Olga 27.06.2009

Uprawnienia umieszczania postów