Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Wątek: Jak mierzyć długość chusty?

Mieszany widok

Chustonówka

Post Jak mierzyć długość chusty?

Witam, jestem zupełną świeżynką w temacie chust . Mam ją od 2 dni. Gdy do mnie dotarła wpadłam w lekkie przerażenie. Kupiłam Nati wiązaną, rozmiar standard. I tu mam wątpliwość a zarazem pytanie do doświadczonych mam chustowych.

Chusta wydawała mi się jakaś długa i zaczęłam ją mierzyć i oto co mi wyszło.

Mierząc od zaznaczonego środka wyszło mi ok 2,3 z jednej strony i ok. 2,6 z drugiej strony. Czyli jakby mierzyć najbardziej wysunięte punkty tego równoległoboku wychodzi ok. 5,2, natomiast gdyby mierzyć mieszczący się w tym równoległoboku prostokąt to wychodzi 4,6 (bez tych ogonów). Czy tak wygląda rozmiar standard? Mam nadzieję, że nie namotałam .

Generalnie bardzo chcę nosić córcię w chuście, tylko te długaśne, wiszące ogony dały mi do myślenia. Jeśli któraś z mam zechce odpowiedzieć będę wdzięczna.

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Wink aż zmierzyłam swoją

standard to długość 4.6 właśnie - u mnie to jest długość mierzona bez skosów (Nati bambus)

jak bardzo długie masz ogony?

bo generalnie to zależy od rozmiarów osoby noszącej no i od rodzaju wiązania, ja jestem rozmiarowo jakieś 40/42 wzrost 168cm i przy 2x mi się majtają do kolan - ale ja tak lubię jak się majtają
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustopróchno Awatar Kreska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    standard to długość 4.6 właśnie - u mnie to jest długość mierzona bez skosów (Nati bambus)
    Zawsze myślałam że standard to 4,6m długości jednej krawędzi...
    A Nati są trochę dłuższe po prostu- moja też ma >4,6 bez skosów
    Ania
    2008, 2011, 2013, 2018

Chustonówka

Dzięki dziewczyny, czyli ok. 4,6 + skosy. Tak to właśnie u mnie wygląda.

Jako że ja dopiero początkująca to zawiązałam się tylko w kieszonkę i miałam ogony po kolana. Mam 1,70 i nosze rozmiar 36/38, więc jak się okazuje to całkiem możliwe że będę miała ogony. Chyba będę musiała się do nich przyzwyczaić .

Wałkoguru
    Miejscowość
    Reykjavik

Domyślnie

Jeśli nie lubisz ogonów, to może spróbuj zamienić się z kimś na krótszą chustę? Albo - jeżeli nie przeszkadza Ci ciepło - owić się w pasie tymi ogonami dodatkowo i wtedy dopiero zawiąż (ja tak właśnie robię, a przy cięższych dzieciach taki dodatkowy materiał na biodrach ma jeszcze tę zaletę, że przejmuje część ciężaru dziecka)

Chustonówka

Smile

Cytat Zamieszczone przez Meta Zobacz posta
    Jeśli nie lubisz ogonów, to może spróbuj zamienić się z kimś na krótszą chustę? Albo - jeżeli nie przeszkadza Ci ciepło - owić się w pasie tymi ogonami dodatkowo i wtedy dopiero zawiąż (ja tak właśnie robię, a przy cięższych dzieciach taki dodatkowy materiał na biodrach ma jeszcze tę zaletę, że przejmuje część ciężaru dziecka)
    Spróbuję zawinąć wokół bioder, gdyby mi strasznie ogony przeszkadzały.

A tak poza tym, to forum to kopalnia wiedzy . Super.

Uprawnienia umieszczania postów