Pokaż wyniki od 1 do 20 z 89

Wątek: Jak zachęcić dziecko do czytania

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar Hester
    Miejscowość
    Podwarszawa

Domyślnie Jak zachęcić dziecko do czytania

Dzięki za liczne odpowiedzi, dokładnie przeczytam i odpowiem za jakiś czas bo od rana mam młyn. Ale tak do opisu:
    - syn ma okulary, badanie ostatnie niedawno wiec dobrze dobrane
    - miał ćwiczenia ortoptyczne, obecnie jest Ok
    - tempo czytania według badania w PPP w normie wiekowej, robi błędy ale czyta w normalnym tempie
    - Robi mnóstwo błędów ale głównie ortograficznych, ma tylko dysortografie
    - ogólnie w badaniu w PPP wyszło wszystko ponad normę, w dopisku jest „dziecko do wystawiania w olimpiadach”.

Wydaje mi się, ze to ni jest problem fizyczny tylko... hmmm, temperament? Typ mocno sportowy z niego. Psychologia? Emocjonalność? Choć jak macie jeszcze jakieś wskazówki fizyczne to chetnie przeczytam.

Nie wiem jak podejść do tematu. Nauczyciel w klasach 0-3 tez mówił, by czytać cokolwiek, może czytać komiksy, byle czytal, ale ileż można? Mam poczucie, ze ucieka mu czas bo zaraz będzie za dużo nauki by miał czas na literaturę piękna. A wykształcenie literackie jest dla mnie ważne

Edit: Co do czytania mojego - od zawsze czytał dzieciom, w przestrzeni wspólnej. Siadam na kanapie i czytam - kto chce ten słucha, cześć dzieci w tym czasie siedzi ze mną, ktoś się bawi blisko i słucha mimochodem, syn chce tez to przecież go nie pogonie...

Muszę przemyśleć zalecenia, o których wspominacie. Nasze Szkoły są mocno nastawione na czytelnictwo, maja dobre wyniki wiec dotychczas miałam zaufanie do ich metod. U chłopców jest godzina czytania dziennie, codziennie. Wybor lektury dowolny. Powinno wyrabiać nawyk. U dziewczyn są różne tabelki, wieże czytelnicze itp. - trzeba czytać na głos codziennie, przez określony czas. Jak inaczej sprawdzić czy dziecko czyta sprawnie i nabrać płynności?
    Ostatnio edytowane przez Hester ; 19-08-2018 o 14:02
    A 2007, M 2009, Z 2010, A 2011, H 2017, P 2019

Domyślnie

Tyle można, ile trzeba. IMO najważniejsze jest przekonamie, że czas z książką jest fajnie spędzonym czasem. Wyrób we wszystkich dzieciach nawyk cowieczornego, samodzielnego oglądania książeczek w łóżku przed snem. Z czasem powonno się to przekształcić w czytanie.
    Tak mu organizuj czas, by miał okazję się nudzić, wtedy zaproponuj książkę.
    Zadbaj by miał książki z ilustracjami i niewielką ilością tekstu, tego typu jak biuro detektywistyczne Lassego i Mai. Takie szybko się czytają.
    Jeśli gra w Minecrafta kup lub pożycz mu książki z instrukcjami.
    I zero tematu w domu, tzn tematu martwię się bo nie czytają.
    Natalia
    mama Ali 21.11.2006
    i Antosia 11.05.2010

Chustomanka Awatar pasquda
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Moja Córka prawie, 11letnia obecnie, wolno sie czytelniczo 'rozkręcała'. Zaczęło sie od komiksów z publicznej biblioteki- własna karta biblioteczna była atrakcją. Potem czytałyśmy książki razem - trochę Ona sama sobie, trochę ja lub czasem Babcia na głos. następnie pojawił sie element rywalizacji (może do sportowca to przemówi) - czytałyśmy razem Harrego Pottera: Córka po polsku, ja po angielsku. Ja sie oczywiście rozpędziłam zbytnio i wszystkie tomy przeczytałam he he he Córka chyba 3, bo chce czytac tylko ta wersje z pięnymi ilustracjami, wydawana przez Media Rodzina. Ładnie wydana książka, z ilustracjami, działała na Nia motywująco. Teraz juz połyka ksiązki, siedzi do 23 i czyta, czy cały dzien teraz jak sa wakacje.
    Zakończyłyśmy cysianie w wieku okrągłych 4 lat
    M1 X 2007, M2 V 2016