murmle - moi Kroniki Archeo na audiobookach bardzo lubią. I możesz spróbować Percy'ego Jacksona (M. nie czyta, ale on nie jest rozczytany - na razie; miał jako lekturę szkolną jedną z części Magicznego drzewa - bardzo przeżywał, mamy pożyczone inne części - możesz zaproponować, myślę, że ma szanse się spodobać) albo Magnusa Chase (córka twierdzi, że Percy Jackson śmieszniejszy). No i możecie spróbować z Tomkiem Wilmowskim, u moich (na audiobooku) jest hit. A, jeszcze jest Krabat Preusslera, dla starszych trochę dzieci niż Malutka czarownica itp - sama czytałam kilka lat temu.
Anyczko - Tempo czytania mojej najstarszej jest niezłe, ale ona robi sobie zazwyczaj kilkudniowe przerwy na rysowanie/szydełkowanie/koralikowanie itp, i ma dużo szkoły plus niemal codziennie godzinne czytanie przez ciocię via net, więc aż tyle książek nie zeszło, ale była okazja do przeczytania iluś domowych nieprzeczytanych; jako że lubi klimaty antyczne bardzo jej przypadła śliczna Tamit, polubiła Dziewięcioro dzieci i dwoje drzwi (o rodzinie żydowskiej w Lublinie 100 lat temu) - może spodoba się Jadzi. A Makuszyńskie próbowałaś jej podsuwać?
julaac - no tak jakoś kusił mnie Baśniobór, ale do tej pory dzieci nie miały przebiegów, a obiecałam sobie już im nie kupować bez wyraźnej potrzeby lub wyraźnego waloru edukacyjnego. Może sobie pożyczę albo poszukam ebooka![]()

Odpowiedz z cytatem