Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Wątek: Po weekendzie w Berlinie,

Chusteryczka Awatar djdag
    Miejscowość
    Poznań/Kiekrz

Domyślnie Po weekendzie w Berlinie,

jak zwykle żałuję, że tam nie mieszkam... Rodzice z dziećmi maja tam raj, byliśmy oczywiście w kultowych miejscach, m.in. w opisywanej niedawno w WO kawiarni z wielką piaskownicą w środku. Widziałam całe mnóstwo zachustowanych rodziców, takie widoczki miałam dotychczas tylko na chustowych spotkaniach. No i kupiłam sobie na Flohmarkcie hoppka, tylko nie wiem, co to jest za model. Ma jasno- i ciemnozielone cienkie paseczki. Pomożecie?

Domyślnie

To pewnie Prenzlauerberg widziałaś (mogłam lekko wypaczyć nazwę tej dzielnicy), nie? Odjazd. Plac zabaw na placu zabaw, wszędzie rodzice z dziećmi. Atmosfera utopii.

Miejscowość
    Poznań/Kiekrz

Domyślnie

tak, dokładnie, to był Prenzlauer Berg, to absolutny top dzieciowy, ale nie jedyne miejsce, gdzie można sobie na luzie posiedzieć z dzieciakami. Zazdroszczę im tak wielu rzeczy, bezproblemowego poruszania się z dziećmi, ścieżek rowerowych, czystych, niezniszczonych placów zabaw i kafejek na każdym rogu, luzu i atmosfery Berlina. To miasto to dla mnie marzenie.

Domyślnie

Gdyby nie bariera językowa już dawno by nas tu nie było

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

pół roku spędziłam w Niemczech i często bywałam swojego czasu - i zawsze się cieszyłam, jak wracałam

ale fakt, place zabaw, drogi, ścieżki rowerowe, ogólny stan zadbania - pięknie
    ale na stałe tam bym mieszkać nie chciała, place zabaw powoli u nas takie powstają, lokale się "uprzyjaźniają", tylko nie wiem czy ścieżek rowerowych się kiedykolwiek doczekamy...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chusteryczka Awatar kulka37
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Prawda.Coraz więcej tego u nas.Z rowerami to chyba zawsze problem będzie,bo nawet jak coś nowego budują,to o rowerach nie myślą
    Też podoba mi się "za miedzą",ale na stałe nie mogłabym tam mieszkać, no chyba,że miałabym zniżkę na didki

Domyślnie

Podacie konkretne namiary na fajne miejsca dla rodziców z dziećmi w Berlinie? Co to za kawiarnia?

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djdag Zobacz posta
    jak zwykle żałuję, że tam nie mieszkam...
    My tez ostatnio bylismy w Berlinie, klimaty rocznicowo-solidarnosciowe nas zauroczyly

Rodzice z dziećmi maja tam raj, byliśmy oczywiście w kultowych miejscach, m.in. w opisywanej niedawno w WO kawiarni z wielką piaskownicą w środku. Widziałam całe mnóstwo zachustowanych rodziców, takie widoczki miałam dotychczas tylko na chustowych spotkaniach.
    Ciekawa jestem, czy tez odnioslas to samo wrazenie, co ja - ze w De uzywa sie chusty do tylko jednego wiazania, ew. do drugiego bardzo podobnego. Zgadniesz, jakie to? (tubylczynie, nie podpowiadac!)

No i kupiłam sobie na Flohmarkcie hoppka, tylko nie wiem, co to jest za model. Ma jasno- i ciemnozielone cienkie paseczki. Pomożecie?

Czy ta chusta jest taka wpadajaca w seledyn i turkus? Daj fotke!
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Chustomanka Awatar joawoj
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Pozwolę sobie wkleić link do wątku ze zdjęciami tej chusty:
    http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=13577

Mam wiecznie zapchaną skrzynkę --> piszcie proszę na maila: mmpjmw@gmail.com

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Dzieki za wklejke - na forum wpadam i znikam i nie mam szans przeczytac wszystkich watkow.

Ach, piekna ta Twoja Stefanka
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Już jakiś czas temu się wybierałam, artykuł w Gadze mnie jeszcze bardziej zachęcił, ale... hm, ta dzielnica jest świetna dla mieszkańców, ale jechać tam tylko dla niej, to raczej bez sensu. Co jeszcze można w Berlinie robić z małym dzieckiem? Oprócz zoo.

Chustonówka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

bylismy ostatnio w Berlinie, ja służbowo, a mąż jako kierowca i opiekun do potomka upiorny upał, ale i tak było przyjemnie. Synek zamotany budził zachwyt starszych pań innych zachustowanych nie widzieliśmy, ale nie mielismy czasu kręcic sie za bardzo po mieście, a tam, gdzie byliśmy,nie było zbyt wielu placów zabaw itp.
    Dla kontrastu w moim rodzinnym miescie na wschodzie Polski idąc ulicą w centrum słyszalam czasem za plecami posykiwanie babć "co oni robia z tym dzieckiem"

Chustoholiczka Awatar Tuja

Domyślnie

Super! Mi brakuje zachustowanych mam u nas, spotykanych trochę częściej niż raz na kilka miesięcy

Miejscowość
    Poznań/Kiekrz

Domyślnie spóźniona odpowiedź

ojej, coś mi średnio działa subskrypcja tematów, bo nie dojrzałam, że są jakieś odpowiedzi ja nie chciałabym na stałe nigdzie wyjeżdżać, ale rokiem, dwoma w Berlinie nie pogardziłabym, chciałabym się bardziej wczuć w klimat tego miasta. Nie pamiętam, jak się nazywa knajpa z piaskownicą, ale jest na Helmholtzplatz, kwadratowy budynek po odwrotnej stronie placu, niż plac zabaw. W weekendy dookoła budynku jest pchli targ z rzeczami dla dzieci, tam właśnie kupiłam chustę i trochę drewnianych zabawek. W bocznej uliczce od tego placu na Schliemannstrasse jest inna knajpa (w zasadzie z całym placem zabaw) - Das Spielzimmer. Dla mnie Berlin to nie tylko zoo i Prenzlauer Berg, uwielbiam Hackescher Markt i jego okolice (szczególnie Oranienburgerstrasse nocami - teraz bezcenne i ciężko osiągalne) i wiele innych miejsc, niekoniecznie dzieciowych. Dużo jeździłam służbowo po Niemczech, ale tylko w tym mieście czuję się tak dobrze. Może to m.in. zasługa tego, że mamy tam znajomych i oni nam pokazywali Berlin.
    Kasia, wydaje mi się, że widziałam chusty powiązane w iksa, nie wiem, czy pojedynczego, czy podwójnego, ale wiązanki widziałam tylko 2, poza tym mei taie, manduki, ergo i inne nosidła, mnóstwo tego było... wisiadła niestety też widzialam.

Uprawnienia umieszczania postów