Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 24

Wątek: czy chustomamy usypiaja swoje dzieci tylko w chustach?

Chustofanka Awatar aniołka2009
    Miejscowość
    Świdnica

Domyślnie czy chustomamy usypiaja swoje dzieci tylko w chustach?

Pół godiny temu Anielka zasnęła po raz kolejny tego wieczoru mam nadzieję że już na stałe - czyli do rana..bo od po kąpieli, czyli około ósmej, budzi sie i zasypia tak co..pół godziny...bez płaczu, ale z wielka ciekawoscia świata, jakby dzien właśnie się zaczął..czy dzieci usypiane w chustach mają inaczej? czy spią całą noc? dopiero wdrażam sie w temat chustowy i zaciekawiło mne, jakie macie sprytne sposoby żeby berbeć zamnkął cudne oczka i otworzył razem ze słonkiem...
    a póki co - dobranoc..

Chustofanka Awatar aniołka2009
    Miejscowość
    Świdnica

Domyślnie

PS a te godziny przy postach sa oszukane...włąsnie wybiła 1.00w poniedziałek..w nocy..

Chustoholiczka Awatar brikola
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

moje dzieciaki zasypiają w łóżeczkach, bez dodatkowych atrakcji, poza mamą obok. Czasem głaszczę młodego po głowie (Jaga zasypia całkiem samodzielni, po czytaniu) czasem nie muszę byc w pokoju nawet. Czasem też zaśnie mi przy cycu jak miał dziań pełen wrażeń. W chuście zasypia nam w dzień, z reguły na spacerach.

generalnie jestem z tych co uważają, ze nauka samodzielnego zasypiania jest bardzo pożyteczna. Ale były takie 2 razy kiedy było juz późno a młody dokazywał i udało i się wtedy ululać Go w chuście

Chustomanka Awatar jana
    Miejscowość
    wrocław

Domyślnie

niestety mój młody zasypia prawie TYLKO w chuście (16 mies.)
    był taki czas kiedy zasypiał sam zupełnie w lozeczku, zmieniło mu sie jak zeby daly o sobie znac i tak już zostało
    Czasem jak jest baaardzo zmeczony i padajacy kłade go obok siebie, przytulam, głaszczę po główce i zasypia, ale to rzadkie chwile, bo zwykle zaraz wstaje i buszuje bo lozku

Chustofanka Awatar aninka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Dzieci mają nadzwyczajne przywiązanie do rytuałów, przynajmniej moje ma.
    Bo zasypia wieczorem w łóżku, najpierw jak chce to dostaje pierś (ale nie zawsze chce), potem czytamy książeczkę, cicho nucę kołysankę, trochę się pokręci i śpi.
    Za to w dzień - położenie się z nią w łóżku i próba uśpienia na drzemkę, nawet się nie zaczyna, jest wiercenie się schodzenie z łóżka, i wielki ryk jak kładę z powrotem, albo od razu na wstępie wielki ryk. Nie pomaga zasłanianie okien i sprawianie wrażenia że jest noc.A tak bym chciała czasem położyć się z nią w dzień do łóżka i zdrzemnąć się, szczególnie po kiepsko przespanej nocy...
    Więc w dzień usypiamy się tylko w chuście/wózku - obie rzeczy akceptuje.
    Ale już odkładania z chusty do łóżka - nie.
    I nie wiem już jak to jest, łóżko jest wrogiem w dzień i fajnym miejscem do zasypiania wieczorem. Da się to zmienić?
    Ania-mama Magdy (10.05.2008)

Chustonoszka Awatar magda1039
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

Moja do tej pory zasypiała raczej sama, ale ostatnie 2 tygodnie coś marudna była (myślałam że zęby ale nadal nie) i tylko na rękach, po odłożeniu do łóżeczka 5 min. i z powrotem więc siup ją do ChMT (podpatrzyłam u dominiki) i sen po minutce. Więc teraz jak coś jej nie leży to do chusty i mała śpi niemal natychmiast do łóżeczka ją opatuloną tak wkładam i spi. W sumie mi to nie przeszkadza bo jak zaraz chodzić zacznie i z chusty uciekać będzie to przynajmniej to zostanie
    Ostatnio edytowane przez magda1039 ; 29-06-2009 o 02:10
    Magda, mama trzech synów i Mileny

sylwik
    Guest

Domyślnie

Zadne z moich dzici nie zasypialo w lozeczkach. Ani Tosia - niechustowa, ani Hania - chustowa. Mniej wiecej kiedy konczylam karmic piersia (15 i 19 m-cy) dziciaki zaczynaly zasypiac tak ze lezelismy obok i czytalismy ksiazeczki (wieczorem). W dzien usypialismy na rekach (o trwalo chwile) bad na kolanach. Ale moje dzieci, pokio co bardzo nareczne byly/sa.

Chusteryczka Awatar krysiak
    Miejscowość
    gdzieś nad morzem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aniołka2009 Zobacz posta
    PS a te godziny przy postach sa oszukane...włąsnie wybiła 1.00w poniedziałek..w nocy..
    wystarczy zmienić sobie w ustawieniach forum czas na nasz, środkowoeuropejski u mnie Twój post ma właśnie godz. 1:00 zapisaną

U nas spanie tylko przy piersi, czasami jeszzce przy bujaniu w leżaczku. Miałam nawet taka ideę, żeby nauczyc mojego półroczniaka samodzielnego zasypiania, ale sobie odpuściłam po tym jak był wielki ryk i spazmy i rezygnacja ze spania w ogóle. Przy problemach z zasypianiem po nadmiarze wrażeń, to rzeczywiście chusta się sprawdza, ale w ciągu dnia i wieczorami to rytuał cycowy. A chusta jest świetnym miesjcem do spania na spacerach

Chustofanka
    Miejscowość
    Szczecin/Żary

Domyślnie

U nas synek zasypia bez problemów u siebie w łóżeczku bądź w naszym łóżku, ale tylko jak trzymamy się rytuałów o danych godzinach.
    Czyli kąpiel-cycuś-chwila zabawy-cycuś, wtedy po przytuleniu i pogłaskaniu po główce 5 min i śpi. Jeśli coś zaburzy ten rytm, albo w dzień dużo spał, i jest marudny na ratunek przychodzi chusta.
    Ale generalnie chusta jest do spania na spacerach.
    Ostatnio edytowane przez natasszzka87 ; 29-06-2009 o 07:43

Chusteryczka Awatar kulka37
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Sen w chuście tylko na spacerach.Czasem po południu,gdy pogoda brzydka chwila buju-buju w wózku i też śpi.Wieczorem kaszka, kąpiel i cyc.Ale i tak się budzi w nocy co 3 godz. i je,albo ciamka
    Starsza córcia też tak miała,ale gdy skończyła 2 lata,sama zażądała swojego łóżeczka w swoim pokoiku.Nie stresuję się.Póki mogę tulę,huśtam i bujam

Chustomanka
    Miejscowość
    A. Ł

Domyślnie

Ja nie usypiam małego w chuście chyba że bardzo zalezy mi żeby poszedł szybko spać. Kładziemy się razem i przytulamy, wolę sobie poleżeć niż chodzić

Chustofanka Awatar zirca
    Miejscowość
    Ząbki

Domyślnie

Aluś zasypia sam w łóżeczku. W chuście śpi tylko w trakcie spaceru. Na nocny sen ma rytuał, którego trzymamy sie od urodzenia-kapiel, ubieranie, mycie ząbków, pożegnanie z domownikami i pa-pa do lustra, potem cyc w trakcie którego mu spiewam i to wszystko. jak zaczęły mu rosnąc zęby, musiałam przy nim posiedzieć-trzymałam mu ręke na brzuszku i tylko raz go nosiłam (szły mu 3 zęby na raz i okropnie cierpiał). W ciagu dnia po prostu kładę go o określonej godzinie w łóżku, zamotanego prawie na sztywno w kocyk o otoczonego dodatkowo "gniazdkiem" z kołdry (tak chce spać, co robic ). Wychodze z pokoju i koniec. bardzo rzadko zdażają sie protesty, przeważnie wtedy kiedy jest zbyt przemeczony-minie jego godzina "zero". Wtedy daję mu smoczka i konsekwentnie wychodzę z pokoju.
    http://stellagonet.blogspot.com/
    ALEXANDER- 08-10-2008

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Talking

wieczorem zasypia w naszym łóżku przy piersi, potem jest przenoszony,

w dzień - w chuście (ale to na spacerze, w domu potem odkładam jak się da...) albo w wózku (na brzuszku polubił - ale to też na spacerze) albo jak w domu - to też przy piersi...

generalnie nie traktuję chusty jak kołyski - czasem tata pobuja w foteliku samochodowym, ale chusta do tego nam nie służy...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustoguru Awatar odynka
    Miejscowość
    odiland

Domyślnie

moje właśnie zasnęło mi na kolanach
    Wataha: Nelly: 14/06/2007 Lilly i Zuzka: 15/09/2010

http://zakamarek.eu - targowisko rzeczy różnych
    http://shewolf-foto.blogspot.com - moja pasja

2014 będzie nasz!

Chustoholiczka Awatar slonetshko
    Miejscowość
    uk

Domyślnie

W chuście tylko na spacerach
    W domu tylko przy cycku

Chustoholiczka Awatar Ruda
    Miejscowość
    to tu to tam :)

Domyślnie

hania juz nie-chustowa, ale wieczorem zasypiala bez problemu w lozeczku, w dzien w chuscie. do czasu oczywiscie, bo pozniej chusta byla tylko dodatkowa atrakcja na spacerach a spalo sie w lozeczku
    Hania - 01.01.2007 r.
    http://okiemrudej.wordpress.com/

Chustonoszka
    Miejscowość
    portugalia

Domyślnie

moj zasypia sam po odlozeniu do lozka, chyba ze starszy czyms go wybudzi wtedy nie moze spokojnie zasnac drugi raz, robi sie nerwowy, w takim wypadku biore go do chusty i zasypia gdy ja chodze
    ...

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Moje dziecko usypia tam gdzie lezy W dzień na podłodze (na rozłożonej kołdrze po której harcuje), a na noc, albo koło mnie na łóżku, albo u siebie w łóżeczku. A w chuście na spacerze prawie zawsze śpi, żeby nie wiem jak była wyspana

Chustomanka Awatar Monik75

Domyślnie

U nas też mały zasypia w chuście na spacerach. Wieczorem przy cycu, chyba,ż e w dzień pospał zbyt długo albo zbyt późno, wtedy bujam go na rękach i coś śpiewam (a że repertuar mam ubogi,to ostatnio śpiewałam mu hymn narodowy). Był czas, że odkładałam małego do łóżeczka i po jakimś czasie zasypiał sam, ale wszystko co dobre szybko sie kończy, po odłożeniu zaczynał płakać coraz częściej i głośniej, no i teraz jest jak jest czyli bujanie.

Chustofanka Awatar Mama Żuka
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Wieczorem Franek zasypia w łózeczku, zawsze ma Mamę lub Tatę obok.
    Drzemki w ciągu dnia często ucina sobie "w biegu", np. dzisiaj zasnął w trakcie jedzenia obiadku . Ma też swój niezawodny sposób na kaczuchę - wykorzystuje do zaśnięcia pluszową kaczkę, a konkretnie jej zabawną czuprynę, gładzi te włoski z błogim wyrazem buziola i po chwili... zzzzz. W chuście śpi na spacerach, ale nie zawsze. Niekiedy świat jest zbyt ciekawy, by spać. Czasami jako formę uspokojenia (bo nasz Żuk to dzikus mały ) stosujemy bujanie w hamaku z chusty i takie hamakowanie przeważnie kończy się drzemką.

Uprawnienia umieszczania postów