Właśnie chciałam napisać podobnie jak Madzia. Silk jest po to aby cieszyć się jego miękkością i nieskazitelnością, a farba nadaje szorstkości, poza tym takie rzeczy jak wykręcanie, wrzątekniszczą chusty z jedwabiem (tkanina traci pierwotny wygląd) Ja bym się pochlastała jakbym kupiła silk specjalnie dla jego delikatności, farbnęłabym i by się okazało, że mam po silku. A poza tym jak pisała Madzia, raczej obie nitki się farbują z tym, że jedna bardziej, a efekty.. różne są gusta. Ja wolę silk w oryginale.
eksperyment z tbw ciekawy ale chyba dla pań, którym silków pod dostatkiem...
..
napisz,jakie kolory chcesz osiągnąć to podumamyZamieszczone przez agatkie
![]()
To i ja się pochwalę, że dołączyliśmy do Indiofilów (bo i małż.)) Cudnie się nosi w indio len 40%! Cudo cudeńko i nie zafarbowałabym go, bo jest ślicznie naturalne!
[attachment=1:iwzvb1pm]indio_len1.jpg[/attachment:iwzvb1pm]
[attachment=0:iwzvb1pm]Indio_len2.jpg[/attachment:iwzvb1pm]
Piękniaste![]()
Tego też bym nie zafarbowała!
Konstanty 16.04.2014
Lilianna 7.04.2010
Kacper 29.07.2007
len jest cudny!!!
Jula 18.12.2004, Wojtek 17.01.2008
Herbata z Malinami
ale kontrast ciemnej zieleni z czym?Zamieszczone przez agatkie
![]()
mówiąc jedynie o indio to prędzej polowałabym na indio biało-zieloneZamieszczone przez agatkie
.
gdyby jeszcze istniała biała farba do bawełny,to można by się ryzykownie zabawić i pofarbować indio wełniane/jedwabne farbą do wełny/jedwabiu na ciemną zieleń-obie nitki by złapały,ale bawełniana mniej ciutkę (niestety niewiele mniej).
potem chustę pofarbować farbą do bawełny na biało-nitka bawełniana złapie,nitka wełniana/jedwabna nie.
ale: jest to metoda mooocno przekombinowana,biały na ciemnej zieleni położony może tylko rozjaśnić tę zieleń,chusta bedzie jak deska i do tego pewnie meszkiem porośnie od tych zabiegów![]()
można by na odwrót zrobić-bawełnę na ciemną zieleń i przy tym farbowaniu wełny nie ruszy zanadto (choć ciemna farba ślad może zostawić),ale zdaje się,że nie wyprodukowali jeszcze indio z nitką wełnianą białą.
natomiast zorientowałam się,że nitkę jedwabną farba do bawełny rusza (co można tez zaobserwować na zdjęciachpofarbowanych silków na TBW).
nie bardzo rozumiem pierwsze pytanie nt.wyboru chusty,bo kontrast nitek można uzyskać tylko w indio z dwiema różnymi nićmi (pochodzenie roślinne i zwierzęce).
na całej reszcie chust można bawić się tylko w pasy lub kratki lub serduszka na ten przykład,ale to już nie to określenie "kontrastu".
niezdecydowanym polecam zamówić jedną farbę ciemnego koloru do wełny/jedwabiu i zafarbować w domowych pieleszach bawełniane ciuszki i jedna farbę do bawełny i wrzucic w nią wełnianą czapkę na przykład (jedwabnych apaszek nie polecam wrzucać,koszty eksperymentów się znacząco podniosą,akurat ja miałam jedwabna malutką chusteczkę i poświęciłam ją w wyższych celach
,zaciążone muszą przy tym uważać,bo farba do wełny okropnie śmierdzi za przeproszeniem
).
Magda, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Tak prawdę mówiąc to mam przede wszystkim ostatnio chęć COŚ ufarbować. Chusty chyba oszczędzę, ale rozglądam się co poświęcić do pierwszych eksperymentów. Jeszcze tylko muszę na farbkę poczekać.
......indiofilka to może nie jestem ale sentyment do indio mam....bo indio biało-niebieskie to nasza pierwsza chusta była...
a własnie do naszego domku zawitała
Dziekuję Ci Aniu.....właśnie indio
![]()
co o niej myślicie?
jest mięciutka, jakby cieniutka w porównaniu z żelazną laną, kolorek taki perłowy, nic wspólnego ze zdjęciami didymosa nie ma,
tak jakby delikatna pistacją na niej pobłyskiwała, hmmmm.....![]()
A co to za Indio?
Gletscher - natur
A w świetle dziennym( na dworze) to taki kolor lekko beżowo-bardzo blado niebieski się wydaje.
Ładny. Trochę podobny do Sky, ale jaśniejszy. Ja w ogóle niebieskości bardzo lubię![]()
ja pierdziu, zupełnie inny niż na fotach didka..
ja myślałam, że to taka szarawa chusta jest..![]()
..
Monetete, ja też tak myślałam- a tu- niespodziankai taka delikatna jest - zupełnie inna niż indio biało-niebieskie, które miałam.
dziewczyny,używajcie jak chcecie wiedzieć jakie kolory w rzeczywistości mają chusty, wyszukiwarki forumowej.
zdaje się,że na ten temat już wszystko powiedziano (szczególnie w wątkach reklamowych Petisu).
jako że niedługo będą wykasowywane stare wątki z reklam proponuję się jak najszybciej z tym zapoznać.acha, flickr Agaty jest bardzo cenny,bo ma na nim zdjęcia chust w realu.
gletscher jest bladziutko-niebieski![]()
Piekna, szlachetna chusta, niech sie Mele dobrze w niej nosi!