Też poproszę o wskazówkę, gdzie tych nierówności szukać, bo nie widzę![]()
właśnie posiedziałam parę minut porównując chusty z dodatkami (len,wełna,jedwab).
wnioski moje własne,może błędne![]()
:
różne rodzaje nitek i ich własciwości "naciągające" sprawiają,że chusty z dodatkami wyglądają niechlujniej utkane.
len,jedwab i kaszmir są naciągnięte,bawełna luźna.kaszmir wygląda najlepiej,bo jego puchowatość niweluje różnice.len i jedwab są cieńkie i dlatego widać wszystko.
zarówno przy jedwabiu jak i lnie widzę jakby luźność utkania,nici bawełniane pod palcami się rozchodzą.
kiedyś myślałam,że jedwab utkali na "odwal się",póki nie zobaczyłam lnu.
wniosek taki,że faktycznie połączenie nitek o różnych możliwościach naciągania się przy tkaniu nie może być idealne z technicznej strony.
stąd prawdopodobnie jak Petisu pisze,Beatrice miała dość tłumaczenia każdemu oddzielnie o tym i wystosowała taki podpis do trzeciej rundy jedwabiu (niestety chyba sobie gola strzeliła bo wolniej schodzi chyba tenże sort).
na zdjęciu silk wygląda identycznie jak mój z totalnie pierwszej rundy.natomiast moooże w palcach łatwiej się rozchodzi (na didku.de jest napisane,że to inny rodzaj jedwabnej nitki), a może po prostu wcześniej Beatrice nie podawała info o nierównościach.
moja własna osobista opinia o silku jest taka,że wygląda on niestety najgorzej.
więc odniosę się, kochana magdo, do Twoich wniosków, bowiem kilka indio przewinęło się przez moje ręce.Zamieszczone przez magda1980
masz rację - indio z dodatkami wyglądają niechlujniej, ale tylko te z kolorowymi dodatkami.
miałam indio linen ziegel (nitka ceglasta), miałam indio wolle rotbuche (nitka bordowa). nitki kolorowe były znacznie luźniej tkane, częściej zaciągały się.
mam teraz linen natur i wolle natur. są to bardzo ściśle tkane chusty, zupełnie inaczej niż kolorowe. wyglądają o niebo lepiej niż ich podrasowane kolorami siostry.
len w naturze jest wybitnie piękny.
wełna w naturze - również (jest tkana tak ściśle jak kaszmir).
najmniej z naturlanych kolorów podoba mi się silk i konopie. nie lubię tych dwóch chust.
ja to kurka wymagająca jestem![]()
![]()
katja z wełną też wygląda gorzej niż cała bawełniana![]()
idę stąd,bo jeszcze ktoś się słusznie domyśli,że daleko mi do nie tylko indiofilstwa![]()
serio?Zamieszczone przez magda1980
czyli, jak?
Zgodze sie z Pasja... indio kopie jest brzydsze niz indio natur lenLen ma piekna nitke, dlatego tez o wiele ladniej wyglada zafarbowany len od zafarbowanych konopi. Konopie sa jakies takie plaskie, a len taki bardziej trojwymiarowy
![]()
powiem więcej: konopie są duuuuuuużo brzydsze od lnu, wspomniana trójwymiarowość lnu dodaje mu szlachetności
Jula 18.12.2004, Wojtek 17.01.2008
Herbata z Malinami
Ja chyba powinnam raczej napisać "wypukłości", to wtedy byłoby wiadomo o co chodzi. Te widać, mam nadzieję. Innych mankamentów brak.Zamieszczone przez Ania
Silk nosi cudnie i dzisiejszy dwugodzinny spacer był czystą przyjemnością![]()
PS. W Newcastle wiosna![]()
Wypukłości to ja widzę te indiowe, jak w każdym. Nic ponadto.
www.gugu-gaga.pl chusty Didymos i nosidła KiBi
gugu-gaga.pl na Facebooku
Łucja 23.03.06.&Milana 10.06.09.&Marshall 11.03.14.
Ja bardzo lubie wypuklosci w indio... lubie patrzec na rozne kolory nitek, na fakture indio... Indio to takie szlachetne chusty...
Osatnio zachwycam sie miekkoscia czarno-bialego indio z czarna metka, circa pozne lata 80te, wczesne 90te.... to taka mieciutka chusta.... bedzie dla potomnych...![]()
Indio czarno-biale zafarbowane jest piekne... ale tego dojrzalego indio nie bede wrzucac do miski z farba...![]()
![]()
Lindo też mam takie indio. Cudne jest, mięciuśkieZamieszczone przez Linda
I tez zostawię dla potomnych!!!
Ala (15.04.2007) Martyna (18.04.2011) i 2 Maluszki[*]
Jeśli wypukłości nie różnią się wielkością i obłością od innych jedwabnych indio to oznacza, że informacja o irregularities nie ma drugiego dnaZamieszczone przez petisu
Zresztą, czy nie w tych nierównościach urok?
Lindo, wiele bym dała, by pooglądać to Twoje nierówne indioCudo. Dzięki za tę fotkę
![]()
No z tego co widzę, to nie tylko nie różnią się od innych jedwabnych, ale i od innych indio wogóle (w szczególności serii limitowanych bawełnianych, bo też mają splot luźniejszy i są takie bardziej "trójwymiarowe").
www.gugu-gaga.pl chusty Didymos i nosidła KiBi
gugu-gaga.pl na Facebooku
Łucja 23.03.06.&Milana 10.06.09.&Marshall 11.03.14.
I to jest dobra wiadomośc, Petisu![]()
Od mojego natura różnią się bardzo, ale on jest gruby jak koc i gęsto tkany, czyli zupełnie inna bajka.
Ech piękne... Twoje?? Jakbyś kiedyś zmieniła zdanie to wiesz gdzie mnie szukaćZamieszczone przez Linda
![]()
Konstanty 16.04.2014
Lilianna 7.04.2010
Kacper 29.07.2007
Linda, cudne to Indio. Jestem Indiofilką. Nawet mam ... jedno![]()
Kochane indiofilki,poniewaz pojawilo sie nowe indio z welna,a ZARA ktora do mnie dzis przyjechala mnie nie zachwycila,zastanawiam sie nad jego kupnem(zara wraca do sprzedawcy).Ale wytlumaczcie prosze-w jaki sposob ono jest rozne od lnu,w sensie nosnosci,i dlaczego jest tansze????A jak nie warto to biore jima chyba...
Nie wiem jak wygladaja te nowe welenki. Moja farbowana terra ma super nosnosc, przez ostatni 3 dni choroby mojego synka byla non stop uzywana. Welna wybacza nawet szybkie wiazania, pieknie sie rozklada na ramionach, jest taka sprezynujaca, cieplutka, mnie nie gryzie, a moj chory synek upodobal sobie wlasnie welenke. No i welny nie trzeba lamac, tak jak lnuAle len tez kocham
![]()
kurza twarz za przeproszeniem napisali ze juz nie maja(po tym jak kupilam)![]()