a porównanie:
len kontra konopie?
tak pytam...
a porównanie:
len kontra konopie?
tak pytam...
Pasjo droga... Przez tydzien mialam konopie Irlaa, jak juz zrobily sie mieciutkie przez suszenie w suszarce, to byly cudowne. Mam teraz w domu dwie chusty z lnem i obie sa zupelnnie inne. Jedna to pozyczony od Petisu rosenholtz, a druga to moja nowa zdobycz... jak nowe indio z lnem z 2000 roku, natur, ktory zafarbowalam w stylu stopniowania. Rosenholtz jest bardzo miesisty, bardzo dobrze podtrzymuje dziecko, w plecaczku, ale troche denerwuje mnie duzy wezel przy wiazaniu. Moj len jest mieciutki, jakby cienszy. Na TBW jest zestawienie roznej grubosci indio z lnem, pozniej to zestawienie wkleje. Ja wole moj len, bo ma te swietne wlasciwosci nosne, ale wezelek wychodzi jakis taki zgrabniejszy. Jest to super chusta, na pewno na dluzej u nas zagosci![]()
Czekam teraz na inny len... rosenquartz, ale mam dostac pod koniec pazdziernika, wiec narazie nic o tej chuscie nie napisze... Z mojego skromnego doswiadczenia z lnem, juz widze, ze bywaja lny i lny....![]()
Pochwal się jak ci wyszło gradation![]()
Stopniowanie wyszlo baardzo subtelne, byc moze jeszcze dofarbuje... Zajrzyj do watku o radosnej tworczosci..
Tutaj jest watek, a w nim kilka fotek![]()
http://www.chusty.info/forum/viewtopic.php?t=8105
To indio kupilam prawie nowe, choc z 2008 roku. Bylam szalenie zaskoczona jak rozni sie od rosenholtza, jest ciensze, teraz po praniu, suszeniu w suszarce i prasowaniu jest super mieciutkie, a nosnosc ma... ho hoStrasznie sie ciesze, to bedzie jedna z naszych najukochanszych chust
![]()
Dzieki![]()
Rzeczywiście przegapiłam ten wątek.
Pierwsze dwie fotki naszego farbowanego metoda stopniowania indio natur z lnem.... Bede jeszcze ciut dofarbowywac, bo chcialabym nieco ciemniejsze kolorki
![]()
Z pierwszej proby stopniowania nie jestem do konca zadowolona... bo przejscie wyszlo prawie niewidoczne... no nic, co pozmieniam...
Indio sonnengelb.. takie cieplutie indio...
Ta chusta jest baardzo mieciutka i milutka![]()
![]()
miałam kiedyś Ci ja sonnegelbai musze powiedziec ze BARDZO mi sie podobało a najbardziej to, ze nosilo lepiej niz ktorekolwiek (a wiele ich mialam) indio czysto-bawełniane i bylo bardzo solidne i malo szmatławe (jak to indio maja czasem)
Patrzę na stronę didka i patrzę na zdjęcia Lindy w sonengleb.
Jak jednak zdjęcie w ruchu, w świetle może zmienić do tej pory dla mnie nieatrakcyjna wizualnie chustę w słoneczny obiekt pożądania.
![]()
a do mnie niedługo przybędzie sonne-terraz wełną.
będzie ślicznie słonecznie i ciepło w środku jesieni i zimy.
lindo, piękna chusta.
Aniu, masz racje.. bo moje pierwsze wrazenie gdy zamotalam te chuste bylo takie... wow, jak fajniePotem sprawdzilam, czy na pewno nie ma w tej chuscie domieszki lnu... bo super nosi. Kiedy teraz porownuje coralle do sonnegelb, to sonnegelb jest bardziej zbity, bardziej zwiezle tkany... coralle wydaje sie inne, choc obie chusty sa rownie mieciutkie. Nie jestem tylko do konca pewna, czy to moj kolorek... ale narazie sonnegelb na pewno pomieszka u nas
![]()
Pasjo, sonne terra to sliczna chusta![]()
Bardzo ta chusta zyskuje na Tobie, Lindo![]()
Marceli 19 czerwca 2008
Małgosia 13 sierpnia 2011
to samo pomyślałam Basiu jak zobaczyłam zdjęcia Lindy![]()
zawsze się zastanawiałam kto moze się skusić na tę chustęa teraz po prostu jęk zachwytu!
Linda - jak zwykle przepiękne zdjęcia!
mama janeczki (kwiecień 2006), mai (grudzień 2007) i lili (grudzień 2010)
Dzieki dziewczynyMoj prawie 10 letni fotograf lubi robic zdjecia
![]()
Sonnengelb to takie brzydkie kaczatko, lub jesli kto woli, Kopciuszek... Ale jest to chusta, ktora powala optymizmem, choc gdy patrzylam na strone didymosa, to tez do niej nie bylam przekonana...
Lindo cudnie!!! jak będziesz sie chciała pozbyć to ja chętna jestemjuż nie raz mu się przyglądałam z pożądaniem a teraz to już wogóle mnie przekonało....
Kamilek - 16 marca 2006
Julianek -25 października 2007
My soul is painted like the wings of butterflies...
Linda, przepięknie Wam w tym kolorze. Zawsze myślałam, że to letni kolor, ale chyba lepiej pasuje do jesieni. Kolejne moje niespełnione marzenie.
kolormój ulubiony
A Wy ślicznie w nim wyglądacie.![]()