Pokaż wyniki od 1 do 20 z 24

Wątek: czy chustomamy usypiaja swoje dzieci tylko w chustach?

Mieszany widok

Chustofanka Awatar aniołka2009
    Miejscowość
    Świdnica

Domyślnie czy chustomamy usypiaja swoje dzieci tylko w chustach?

Pół godiny temu Anielka zasnęła po raz kolejny tego wieczoru mam nadzieję że już na stałe - czyli do rana..bo od po kąpieli, czyli około ósmej, budzi sie i zasypia tak co..pół godziny...bez płaczu, ale z wielka ciekawoscia świata, jakby dzien właśnie się zaczął..czy dzieci usypiane w chustach mają inaczej? czy spią całą noc? dopiero wdrażam sie w temat chustowy i zaciekawiło mne, jakie macie sprytne sposoby żeby berbeć zamnkął cudne oczka i otworzył razem ze słonkiem...
    a póki co - dobranoc..

Chustofanka Awatar aniołka2009
    Miejscowość
    Świdnica

Domyślnie

PS a te godziny przy postach sa oszukane...włąsnie wybiła 1.00w poniedziałek..w nocy..

Chustoholiczka Awatar brikola
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

moje dzieciaki zasypiają w łóżeczkach, bez dodatkowych atrakcji, poza mamą obok. Czasem głaszczę młodego po głowie (Jaga zasypia całkiem samodzielni, po czytaniu) czasem nie muszę byc w pokoju nawet. Czasem też zaśnie mi przy cycu jak miał dziań pełen wrażeń. W chuście zasypia nam w dzień, z reguły na spacerach.

generalnie jestem z tych co uważają, ze nauka samodzielnego zasypiania jest bardzo pożyteczna. Ale były takie 2 razy kiedy było juz późno a młody dokazywał i udało i się wtedy ululać Go w chuście

Chustomanka Awatar jana
    Miejscowość
    wrocław

Domyślnie

niestety mój młody zasypia prawie TYLKO w chuście (16 mies.)
    był taki czas kiedy zasypiał sam zupełnie w lozeczku, zmieniło mu sie jak zeby daly o sobie znac i tak już zostało
    Czasem jak jest baaardzo zmeczony i padajacy kłade go obok siebie, przytulam, głaszczę po główce i zasypia, ale to rzadkie chwile, bo zwykle zaraz wstaje i buszuje bo lozku

Chustofanka Awatar aninka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Dzieci mają nadzwyczajne przywiązanie do rytuałów, przynajmniej moje ma.
    Bo zasypia wieczorem w łóżku, najpierw jak chce to dostaje pierś (ale nie zawsze chce), potem czytamy książeczkę, cicho nucę kołysankę, trochę się pokręci i śpi.
    Za to w dzień - położenie się z nią w łóżku i próba uśpienia na drzemkę, nawet się nie zaczyna, jest wiercenie się schodzenie z łóżka, i wielki ryk jak kładę z powrotem, albo od razu na wstępie wielki ryk. Nie pomaga zasłanianie okien i sprawianie wrażenia że jest noc.A tak bym chciała czasem położyć się z nią w dzień do łóżka i zdrzemnąć się, szczególnie po kiepsko przespanej nocy...
    Więc w dzień usypiamy się tylko w chuście/wózku - obie rzeczy akceptuje.
    Ale już odkładania z chusty do łóżka - nie.
    I nie wiem już jak to jest, łóżko jest wrogiem w dzień i fajnym miejscem do zasypiania wieczorem. Da się to zmienić?
    Ania-mama Magdy (10.05.2008)

Chusteryczka Awatar krysiak
    Miejscowość
    gdzieś nad morzem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aniołka2009 Zobacz posta
    PS a te godziny przy postach sa oszukane...włąsnie wybiła 1.00w poniedziałek..w nocy..
    wystarczy zmienić sobie w ustawieniach forum czas na nasz, środkowoeuropejski u mnie Twój post ma właśnie godz. 1:00 zapisaną

U nas spanie tylko przy piersi, czasami jeszzce przy bujaniu w leżaczku. Miałam nawet taka ideę, żeby nauczyc mojego półroczniaka samodzielnego zasypiania, ale sobie odpuściłam po tym jak był wielki ryk i spazmy i rezygnacja ze spania w ogóle. Przy problemach z zasypianiem po nadmiarze wrażeń, to rzeczywiście chusta się sprawdza, ale w ciągu dnia i wieczorami to rytuał cycowy. A chusta jest świetnym miesjcem do spania na spacerach

Chustofanka
    Miejscowość
    Szczecin/Żary

Domyślnie

U nas synek zasypia bez problemów u siebie w łóżeczku bądź w naszym łóżku, ale tylko jak trzymamy się rytuałów o danych godzinach.
    Czyli kąpiel-cycuś-chwila zabawy-cycuś, wtedy po przytuleniu i pogłaskaniu po główce 5 min i śpi. Jeśli coś zaburzy ten rytm, albo w dzień dużo spał, i jest marudny na ratunek przychodzi chusta.
    Ale generalnie chusta jest do spania na spacerach.
    Ostatnio edytowane przez natasszzka87 ; 29-06-2009 o 07:43

Chusteryczka Awatar kulka37
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Sen w chuście tylko na spacerach.Czasem po południu,gdy pogoda brzydka chwila buju-buju w wózku i też śpi.Wieczorem kaszka, kąpiel i cyc.Ale i tak się budzi w nocy co 3 godz. i je,albo ciamka
    Starsza córcia też tak miała,ale gdy skończyła 2 lata,sama zażądała swojego łóżeczka w swoim pokoiku.Nie stresuję się.Póki mogę tulę,huśtam i bujam

Chustomanka
    Miejscowość
    A. Ł

Domyślnie

Ja nie usypiam małego w chuście chyba że bardzo zalezy mi żeby poszedł szybko spać. Kładziemy się razem i przytulamy, wolę sobie poleżeć niż chodzić

Chustonoszka Awatar magda1039
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

Moja do tej pory zasypiała raczej sama, ale ostatnie 2 tygodnie coś marudna była (myślałam że zęby ale nadal nie) i tylko na rękach, po odłożeniu do łóżeczka 5 min. i z powrotem więc siup ją do ChMT (podpatrzyłam u dominiki) i sen po minutce. Więc teraz jak coś jej nie leży to do chusty i mała śpi niemal natychmiast do łóżeczka ją opatuloną tak wkładam i spi. W sumie mi to nie przeszkadza bo jak zaraz chodzić zacznie i z chusty uciekać będzie to przynajmniej to zostanie
    Ostatnio edytowane przez magda1039 ; 29-06-2009 o 02:10
    Magda, mama trzech synów i Mileny

sylwik
    Guest

Domyślnie

Zadne z moich dzici nie zasypialo w lozeczkach. Ani Tosia - niechustowa, ani Hania - chustowa. Mniej wiecej kiedy konczylam karmic piersia (15 i 19 m-cy) dziciaki zaczynaly zasypiac tak ze lezelismy obok i czytalismy ksiazeczki (wieczorem). W dzien usypialismy na rekach (o trwalo chwile) bad na kolanach. Ale moje dzieci, pokio co bardzo nareczne byly/sa.

Chustofanka Awatar Mama Żuka
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Wieczorem Franek zasypia w łózeczku, zawsze ma Mamę lub Tatę obok.
    Drzemki w ciągu dnia często ucina sobie "w biegu", np. dzisiaj zasnął w trakcie jedzenia obiadku . Ma też swój niezawodny sposób na kaczuchę - wykorzystuje do zaśnięcia pluszową kaczkę, a konkretnie jej zabawną czuprynę, gładzi te włoski z błogim wyrazem buziola i po chwili... zzzzz. W chuście śpi na spacerach, ale nie zawsze. Niekiedy świat jest zbyt ciekawy, by spać. Czasami jako formę uspokojenia (bo nasz Żuk to dzikus mały ) stosujemy bujanie w hamaku z chusty i takie hamakowanie przeważnie kończy się drzemką.

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

ja usypiam swoje dzieci w łóżku - ich albo w swoim w zależności od dnia i okoliczności..
    przytulam się do nich i zasypiamy.. zazwyczaj całą trójką

Chustomanka Awatar larwunia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

W dzień w chuście spi obowiązkowo na spacerze i kiedy noszę go w domu, a często również sam położony w łóżeczku. Natomiast nocą często mamy straaaaszne problemy i bunt na pokładzie.

Chusteryczka Awatar rosass
    Miejscowość
    Góry izerskie

Domyślnie

Gaja pada mi w trakcie jedzenia po kąpieli tak o 21 nie ważne czy na rekach czy w łóżeczku( tak 2mc temu potrafiła przysnac w wanience) potrafi przespać calą noc,choć ostatnio przebudzała się raz ale tak bez placzu .chusta spacery i środki komunikacjii. myślę chyba że to o ten rytualny i niezmienny plan dnia chodzi a nie o chusty.
    Ostatnio edytowane przez rosass ; 29-06-2009 o 23:13
    GAJENKA-23.12.08
    Certyfikowany Doradca noszenia ClauWi®

Uprawnienia umieszczania postów