Ja w pp i 17-18 kg noszę czasem Nie powinnam długo dużych obciążeń, więc raczej nie powyżej godziny, ale:
- bardzo wiele zależy od dociągnięcia i ułożenia chusty na ramionach, czyli współpracy dziecka, bywa że 18kg lepiej mi się nosiło niż 11kg, bo syn pomagał w motaniu, a córa się wierciła
- jak mam długą chustę to wykańczam, z tel nie wrzucę zdjęcia, ale prowadzę ogon zwinięty do góry i rozkładam nad piersiami na boki, przekładam pod ramiennymi i ściągam jeśli cisną do środka, zawiązuję prz którymś ramieniu; z chustą 3,2m muszę niestety mocniej się postarać bo nie wykończę
- od jakiegoś czasu noszę praktycznie tylko w chustach z domieszkami, ale wiem że i bawełna każda inaczej pracuje, tylko totka nie napadłam, żeby mieć na testowanie różych bawełnianych hurtem ; len dobrze pomaga, ku mojemu zdziwieniu także merino, poluję na konopie dopiero; przy tym widzę że to indywidualna sprawa, mężowi najbardziej pasuje ostatnia nasza bawełna, bardzo czepliwa i jeszcze dość twarda nona
- jak wiem że wkładam na drzemkę to robię bardziej pancerne wiązanie, ale wydaje mi się że dobrze zaplątany i wykończony pp może być tak samo wygodny, po prostu jak jest więcej warstw, to więcej niedociągnieć przejdzie bez bólu
Ufff.... To tyle co teraz mi przyszło do głowy