"Ronja córka zbójnika" A. Lindgren
seria o Teodozji R.L Lafevers
"Tonja z Glimmerdalen " Marii Parr
i wszystkiego najlepszego dla Was![]()
"Ronja córka zbójnika" A. Lindgren
seria o Teodozji R.L Lafevers
"Tonja z Glimmerdalen " Marii Parr
i wszystkiego najlepszego dla Was![]()
Ja mam wątpliwości co do "Ani z Zielonego Wzgórza" - chyba, że chodzi o pierwszy tomW całej serii przesłanie jest takie, że ambitna, zdolna i świetnie się ucząca Ania po studiach zostaje po prostu żoną i matką, rezygnując z dalszej kariery i stypendium.
Ja bym dodała "Księżniczki i smoki" Evy ErikssonBardzo niestandardowe księżniczki.
Witek 2012
dla nieco starszych dziewczynek kilka tomów z serii Jeżycjady. tam cała plejada dziewcząt przeróżnych w tym silnych i niezależnych (najbardziej chyba Gaba Borejko mimo ze na koniec szczęśliwa żona i mama to w związku bardzo partnerskim i do końca realizująca swoje pasje)
Damian 07.01.2005
Maciek 07.09.2009
Tomek 17.04.2014
Jaś 15.01.2013 [']
1% Maciek
https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572
uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny
natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster
"Witaj Karolciu"
"Polyanna"
"Wielkomilud" albo "BFO" albo :BFG"
"Kłamczucha"
"Momo"
"Bułeczka"
Pola 2011
"Ksiezniczka w papierowej torbie" Roberta Munscha
"Kosmonautka" (kolejny tom chyba "Strazaczka")
Ania akurat byla niepokorna, pokorna to byla Diana, Janka, Ruby.
Ale mi nie chodzi o to, że to źletylko raczej o to, że książek przedstawiających dziewczęta, które rezygnują z innych ambicji i zostają szczęśliwymi żonami i matkami, nie brakuje raczej.
Mam poczucie, że historia dziewczyny dobrze się kończy tylko wtedy, gdy ona po wielu przygodach i perypetiach zacumuje w bezpiecznej przystani rodzinnego gniazda. A ja bym chciała poznać historie dziewcząt, które zostają podróżniczkami, wynalazczyniami, kosmonautkami i prezeskami i to jest ich szczęśliwe zakończenie.
Witek 2012
seria o Duni,
Zosia z ulicy Kociej.
Gaba jest profesorem, to nie jest takie hop siup do uzyskania jakby jednak. Rozumiem, że myk w tym, że ten wątek nie jest eksponowany, tylko rodzinne plus jej ogromna opiekuńczość, ale książka nie dzieje się na uczelni. Ja tam ją lubię
.
Podobnie nie mam problemów z Anią, a i jest tam jeszcze parę innych kobiet - np. Iza, która także po studiach zostaje żoną pastora i razem z nim wyrusza w robotniczą dzielnicę i planuje masę roboty, nie tylko dzieci (XIX wątek zmiany losu robotników).
Franio - XII 2004, Julcia - XI 2007, Szymuś - X 2010, Jaś - XI 2013