Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Wątek: Chusty w żłobku?

Mieszany widok

Chustomanka Awatar Roanna
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie Chusty w żłobku?

Był temat o podobnym tytule ale w sumie o czym innym

Co myślicie o stosowaniu chust w żłobku? Spotkałyście się gdzieś z tym?

Zazwyczaj jak odprowadzam do żłobka starszaka, to małą mam w chuście lub nosidle. Dziś zagadała do mnie jedna z opiekunek, ona w sumie jest wychowawcą najmłodszej grupy i dyrektorką edukacyjną placówki, więc w raczej decyzyjna, i mówi, że wpadła na pomysł, czy by sobie w najmłodszej grupie chusty nie sprawiły, bo są tam takie maluchy, które potrzebują bardzo tulenia i noszenia, a opiekunki różnie dają radę, bolą je ręce, kręgosłupy. I może chusta, to było by dobre rozwiązanie.

W pierwszej chwili, pomyslałam, łał, czad. Ale potem naszyły mnie wątpliwości...

Bo jeżeli te dziewczyny nigdy nie motały, to ciężko im będzie ogarnąć roczniaki. Musiałyby się spotkać z doradcą, to na pewno. A dzieci? Te, których rodzice nigdy nie motali, i są przyzwyczajeni tylko na rękach, to pewnie mogą się bać... Szczególnie, że to są dzieci 1+ więc już duże, ciężkie, wyginające się na wszystkie strony.

Co sądzicie?
    Roan+Roanna 9.2010
    Roaniątko Synek 8.2013
    Roaniątko Córcia 8.2015

Chusteryczka Awatar Ronja
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

W naszym pierwszym eko-sreko żłobku opiekunki nosiły najmłodsze dzieci (12+ mcy) w Tuli Toddler.
    Witek 2012

Chustoholiczka Awatar eesti
    Miejscowość
    Estonia/wcześniej Szczecin

Domyślnie

Wg mnie to fajny pomysł (ale nosidło, zdecydowanie nie chusta).
    Igor 27.09.2009
    Eryk 17.03.2012
    Adam 24.04.2015
    Nika 02.02.2018
    Kuba 31.12.2019
    Kaja 21.09.2021

Chustoholiczka Awatar Ola D.
    Miejscowość
    Krosno <3

Domyślnie

Też jestem sceptyczna - patrząc na moją córeczkę zastanawiam się, czy to nie jest przekraczanie jakiejś granicy przez obce osoby, czy dzieci będą się czuły komfortowo z tym, że ciocie przytulają je tak jak mama i tatuś. Moja Martusia, miesiąc młodsza od Twojej córeczki, uwielbia być noszona w chuście, ale nie da się zamotać/wsadzić do nosidła nikomu poza mną i mężem. Na rękach łaskawie mogą ją nosić babcia i dziadek, do innych osób, nawet znanych, pójdzie na kolana tylko pod warunkiem, że któreś z rodziców jest obok.
    Mama dwóch Aniołków (+12. 2010 i +11.2018), Andrzejka (03.2012), Julka (04.2014), Martusi (09.2015), Karolka (10.2019) i Helenki (03. 2021)
    :

Chustomanka Awatar Roanna
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Pewnie nie wkładałyby nikogo na siłę. To raczej sporadycznie w momentach kryzysu i tylko takie dzieci, które naprawdę się wlepiają w nie, no bo ona stwierdziła, że własnie takowe mają, i ciężko je uspokoić, trzeba cały czas nosić.

Z moją Tośką możesz wszystko zrobić jeśli chodzi o chustę, no ale ja umiem zamotać, robię to pewnie i szybko. Gdybym miała 100% pewność, że ktoś ją tak tam zamota, to z przyjemności bym zostawiła w żłobku jedną chustę, prosząc by ją motano w chwili kryzysu. Zaczyna żłobek za dwa tygodnie.

Może faktycznie zasugeruję im cicho jakieś nosidło?
    Roan+Roanna 9.2010
    Roaniątko Synek 8.2013
    Roaniątko Córcia 8.2015

Chustoholiczka Awatar martaj
    Miejscowość
    POZ

Domyślnie

zdecydowanie nosidło jeśli już. no i ja sobie myślę, że rodzice jednak jakoś powinni się zgodzić/wyrazić opinię.... niestety niektórzy nie chcą dzieci "przyzwyczajać do noszenia"
    Asieńka (2011) Justysia (2014) Czaruś (2017)

Chusteryczka
    Miejscowość
    Szczecin-nie nad morzem:)

Domyślnie

A coś typu hipseat? Nie tak komfortowo jak w nosidle ale zgody rodziców nie trzeba i dzieci nie poczują różnicy bo będą noszone "normalnie" a paniom bedzie trochę lżej.
    Zosia - przyniosłaś nam wiosnę 21.03.2009
    Kazik - Zimowy Okruszek 12.02.2014
    Witek - Wielka Niespodzianka 06.08.2018

Chustopaleozoik Awatar zulam

Domyślnie

A co to za różnica między noszeniem na rękach a w nosidle (w sensie "przyzwyczajenia do noszenia") Nosidło o tyle może gorsze że ew regulacje bardziej pracochłonne jak nosi się różne gabarytowo dzieci, chusta reguluje się sama. Paniom zrobić warsztaty można, jako kurs doszkalajacy.
    Ja niani pokazalam kilka wiązań i czasem nosiła moje dzieci.

Chustoguru Awatar annia
    Miejscowość
    Warszawa Tarchomin

Domyślnie

W naszym żłobku panie same zaproponowaly, żebym przyniosła im nosidło, żeby nosiły w nim Agę do usypiania. Bo ona wtedy była malutka, bardzo tulaśna i tak było im wygodniej niż nosić na rękach.

Moim zdaniem, pomysł super, ale zgadzam się, że lepsze nosidło niż chusta.
    ['] 07.2008
    Dotka 06.2010
    Agutka 07.2013
    Katka 08.2017

Chustofanka Awatar elinn
    Miejscowość
    podwarszawska prowincja

Domyślnie

W moim żłobku (tzn który prowadzę) używamy nosidelek i mei-taiow, jak grupa idzie na spacer. Opiekunki sobie chwalą, dzieci zadowolone, polecam
    Chuścioszek czerwiec 2013 Chuścioszka - kwiecień 2015 i mały Ktoś - lipiec 2017