Hej hej! Zapraszam, zapraszam!
Super pomysł na konkurs. Z pewnością wykorzystam przepisy powyżej. Tez zawsze się głowię co tu zrobić na obiad
Moje danie nie jest jednogarnkowe, ale bardzo szybkie, łatwe i moim niejadkom zawsze smakuje. A największą trudnością jest umycie 3 garnków
Zapiekanka szpinakowa
pakcza makaronu (kiedyś robiłam z penne, ale dzieci wolą mniejszy - muszelki)
szpinak 1 lub 2 paczki
duża śmietana 30% (400-500ml)
serek cammembert
5 łyżek majonezu
opcjonalnie pierś z kurczaka/indyka
Przygotowanie
W jednym garnku gotuję makaron
w tym samym czasie w drugim garnku gotuję szpinak (doprawiam solą, nie dodaję wody, tylko rozmrażam i zagotowuję)
Następnie w miseczce robię sos:
wlewam śmietanę, dodaję 5 łyżek majonezu i połamany cammembert. wszystko blenduję.
Jak makaron się ugotuje, to przekładam go do naczynia żaroodpornego, na makaron odsączony szpinak (tu ewentualnie pokrojona w kosteczkę i podsmażona pierś) i całość zalewam sosem.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220st na 10 min i gotowe.
Niby nic, ale ten sos z cammembertem daje taki ciekawy smak.