Ale super pomysł! Kibicuje
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ale super pomysł! Kibicuje
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Leczo po meksykańsku na łagodno(bo dla dzieci ma też być)
- 1 papryka
- 2 młode cukinie
- 1 laska kiełbasy(można dodać mniej jeśli ktoś lubi mniej mięsne lub więcej dla dzikich mięsożerców
- 1 cebula
- 0,5 puszki kukurydzy(może być więcej, ale z doświadczenia wiem, że cała puszka na taką ilość to trochę za dużo)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 puszki pomidorów w kawałkach bez skórki(mogą być zastąpione przecierem pomidorowym lub pokrojonymi, świeżymi pomidorami bez skórki lub mieszanką tychże)
- majeranek (płaska łyżka stołowa będzie ok
- 2 liście laurowe
- lubczyk (ok. szczypta)
- tymianek (ok. szczypta)
- sól (około jedną łyżeczke na całość ale radzę doprawiać do smaku jak komu pasuje bo jedni lubią bardziej słone a inni mniej)
- pieprz(jest opcjonalny. Ja nie dodaję bo mąż ma wrażliwy żołądek)
Kiełbasę obieramy ze skórki(jest bardziej lekkostrawna. Można tego nie robić.) i kroimy w plasterki(lub na pół wzdłuż i potem w takie kawałeczki) i podsmażamy z cebulką poszatkowaną w kosteczkę. Można smażyć na gęsim tłuszczu czy oleju(kiedyś smażyłam na oliwie. Jest dobre ale nie tak zdrowe). Potem dorzucamy młodą cukinię pokrojoną w sporą kostkę(nie trzeba się jakoś bardzo starać) i dalej podsmażamy (dojżałą i dużą cukinię należy obrać ze skórki i wykroić środek z nasionami). Spokojnie kroimy sobie paprykę w grubsze paski i po pokrojeniu pasków na 3części dorzucamy do całości (całość trzeba mieszać co jakiś czas bo się zmaży na dużym ogniu). Odsączamy kukurydzę i fasolę z zalewy i wrzucamy do rądla(ja mam taki fajny teflonowy. Może być też wok lub garnek ale coś patelniopodobnego jest lepsze z racji lepszego podsmażania). Dorzucamy dwie puszki pomidorów i przyprawy i pozwalamy potrawce przesiąknąć. Zależnie od długości gotowania będzie ona przedstawiać się bardziej w kawałkach bądź bardziej jak sos. Nam żadna konsystencja nie przeszkadzała. W wersji bardziej na ostro można dodać papryczki chilli lub innej ostrej. Należy uważać bo sosy „bardziej palą” po dodaniu nawet małej ilości ostrej przyprawy(szczególnie po „przegryzieniu się” z ową przyprawą) niż mają to w zwyczaju dania o konsystencji bardziej stałej.
Potrawkę można podawać z ryżem lub chlebem(jest pożywna dzięki fasoli i mięsie). My lubimy jeść ją samąŚwietnie nadaje się na upalne dni. Jest jedną z najprostrzych i najszybszych potraw do przygotowania
![]()
Ostatnio edytowane przez Wifee ; 26-06-2016 o 15:36