A oto przepis na naszą ulubioną zapiekankę jaglaną
Czy taka szybka jest hmm? Trochę to trwa, ale wiadomo musi się upiec
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
2 łyżki masła - masło rozpuścić w podgrzanym mleku
2 jajka - rozbełtać i wlać do naczynia
2/3 łyżeczki soli
2-3 marchewki (zetrzeć na dużych oczkach)
1 pietruszka (zetrzeć na dużych oczkach)
kukurydza
brokuł (pokroić)
fasolka szparagowa (pokroić)
mała cebula (pokroić)
kurczak lub ryba
Wszystko zalać mlekiem i dobrze rozmieszać.
Ja robię dwie wersje mięsną lub rybną: mięsną z wcześniej usmażonym kurczakiem lub mięsem gotowanym z rosołua rybną z pokrojonym w kostkę surowym łososiem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni przez ok godzinę.