Duszone warzywa z ew. kurczakiem lub rybą, podane z ryżem/pieczywem/kasza jaglaną.

1. wstawić kaszę/ryż - na szklankę kaszy lub ryżu dwie szklanki wrzącej osolonej wody. Gdy już będzie prawie miękki/a, dodać masła i posiekanej natki pietruszki. Zmieszać i trzymać w cieple

2. cebulę pokroić jak bądź, wrzucić na patelnię, podsmażyć na oliwie.

3.na to:
wersja z kurczakiem:

wrzucić kawałki piersi z kurczaka obtoczone w mące. Wsypać papryki, soli, trochę pieprzu, ew. curry, obsmażyć na rumiano.

wersja wegetariańska:

wrzucić plastry cukinii, posolić, popieprzyć, delikatnie obsmażyć, zmniejszyć gaz.

wersja z rybą:
wrzucić cienkie plastry marchewki, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem, podlać lekko wodą i dusić.



4. Do tego dodać pokrojone świeże pomidory/z puszki i grubo posiekaną nać selera (można pominąć). Poddusić z 10 minut. Dodać masła i tu wersja z cukinią jest gotowa, a inne dusić jeszcze z 10 minut. Do wersji z rybą jednocześnie z masłem dodać rybę- ja daję filet z dorsza pokrojony na 4-5 cm kawałki albo solę czy szczupaka w kawałkach (ułożyć na warzywach i dusić przykryte). Na koniec wmieszać siekanego koperku.

5. zjeść. jak nie ma kaszy/ryżu lub nie chce nam się gotować, można zjeść z chlebem. do kurczaka ryż dobrze jest doprawić curry i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.