O, już to na forum w różnych wątkach polecałam jako tanie, szybkie i pyszne, nada się i tutaj
Kurczak w porach Kudłatej
Podwójną pierś z kurczaka podsmażyć na oliwie, z dodatkiem ulubionych przypraw (może być przyprawa do kurczaka a mogą być też zioła toskańskie czy dalmatyńskie), w średniej wielkości garnku. Białe części z dwóch dużych porów pokroić w plasterki o grubości 1 cm, sparzyć wrzątkiem albo przelać gorącą wodą. Pora dodać do kurczaka i jeśli kurczak nie puścił wody to dolać trochę żeby się nie przypaliło. Dusić do miękkości pora (ok. 15 minut). W tym czasie ugotować ryż lub kaszę gryczaną białą i przygotować sos- 100 ml śmietany (albo jogurtu greckiego czy naturalnego) wymieszać z dwiema łyżeczkami musztardy sarepskiej i dwiema łyżeczkami musztardy francuskiej, majerankiem, pieprzem białym i czosnkiem (wg uznania, ja daję sporo). Jak por zmięknie dodać sos do garnka i zagrzać nie doprowadzając do wrzenia.
Można zamiast ryżu czy białej gryczanej równie dobrze podać ziemniaki, bulgur, pęczak czy jaglankę, imo tylko gryczana ciemna nie pasuje
Enjoy![]()