Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Gimnazjum, co kupić do biblioteki

Widok wątkowy

Chustoholiczka Awatar aniakom
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Porwałam Julce "Podpalaczy książek" i bardzo dobrze się czyta (właśnie zamówiłam 3 tom). Myślę, że gimnazjaliści obojga płci mogliby chcieć ją przeczytać.

Książka jest debiutem Marine Carteron, który napisała z powodu/dla swojego syna, by zachęcić go do czytania. Bohaterem jest 14-letni August, uczeń gimnazjum i jego 7-letnia siostra Cezaryna, przenikliwa, obdarzona fotograficzną pamięcią i logiczna dziewczynka z Zespołem Aspergera. Jak dla nastolatków książka jest nieco brutalna i krwawa, ale walka o Prawdę zawartą w książkach trwa od wieków (Templariusze) i jest walką, której towarzyszy śmierć.
    Poza tym wątkiem - August to jest nieco odstający od reszty nastolatek, który myśli o ciuchach, fryzurze i dziewczynie, jest jego przyjaciel Melon - geek i maniak nowoczesnych technologii, inny przyjaciel z dzieciństwa, który występuje przeciwko swojej rodzinie; jest tajne laboratorium biotechnologiczne, sztuki walki, Cezaryna, która uczy się uczuć i przyjaźni - w scenerii trzynastowiecznego opactwa.
    Ostatnio edytowane przez aniakom ; 23-08-2016 o 11:59 Powód: literówka
    Julka 2001, Zosia 2007