Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 55

Wątek: Jaką chustę wybrać?

Chustonówka

Domyślnie Jaką chustę wybrać?

Witam serdecznie wszystkie chustofanki

Zastanawiam sie nad kupnem chusty. Ma byc to dla mnie pierwsza chusta, dziecie jest prawie trzy-miesieczne, 6 kg szczescia. Doswiadczenia calkowicie mi brak, ale zdecydowalam sie (po przeczytaniu Waszego forum i wielu innych stron) na chuste Storchenwiege. Kolor jeszcze wybieram, ale chetnie wyslucham wskazówek. Wyczytalam, ze te w jednolitych kolorach sa bardziej miekkie. Czy powinnam sie tym sugerowac?

A przede wszystkim bardzo prosze Was o rade w zwiazku z rozmiarem. Ja jestem niska (162cm) i rozmiar cos pomiedzy 12-14 (jeszcze nie doszlam do siebie ) ale za to mój maz, który bardzo entuzjastycznie oczekuje tej chusty, ma dwa metry wzrostu i jest dosc solidnej postury. W zwiazku z tym chcialam ten najwiekszy rozmiar, ale czy dla mnie nie bedzie on za dlugi? Dam sobie rade z ponad 5cioma metrami materialu na poczatek? Bardzo prosze o rady. Chuste musze kupic w ten weekend bym zdazyla ja odebrac przed podróza i jeszcze sie nauczyc choc jednego wiazania

Nie wiem czy to istotne ale ma to być dla mnie jedyna chusta, a zatem uniwersalna. Mój Piotruś nie lubi z reguły noszenia po domu więc traktuję chustę tylko jako pomoc w częstych podróżach, ewentualnie na zakupy raz w tygodniu.

Pozdrawiam!

Chusteryczka Awatar witbor
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Te w jednolitych kolorach mają inny splot - m.in są cieńsze (wiec lepsze na lato), no i bardziej miękkie - nie trzeba łamać. Dziewczyny Leo chwalą.
    Wanda, mama Zofii, Malwiny, Mai, Franka, Antka, Marysi i Józefka oraz Anieli (6tc) i Szymona (17tc)

Chustonówka

Domyślnie

Dzieki! A co z rozmiarem?

Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

A co do rozmiaru, to nie wiem - chyba uniwersalna 4,6 metra, ale wtedy nie wiem czy mąż się da radę we wszystko zamotać... Najwyżej będzie się motał w wiązania mniej materiałochłonne niż koala. A lepiej, żebyś Ty nie miała ogona do kostek, bo przewrócić się możesz , a podejrzewam, że i tak to Ty będziesz główną noszącą.
    Wanda, mama Zofii, Malwiny, Mai, Franka, Antka, Marysi i Józefka oraz Anieli (6tc) i Szymona (17tc)

Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Z drugiej strony - możesz ten dodatkowy materiał wokół siebie parę razy obwiązywać, tyle że nie wiem czy na dłuższą metę będzie to wygodne...

Chusteryczka Awatar polaquinha
    Miejscowość
    Łodź

Domyślnie

Jeżeli to ma byc jedna jedyna chusta, z naciskiem na 2 metry chłopa to lepiej dłuższą!

"Najwspanialszym prezentem, ktorym mozesz obdarowac druga osobe,
    jest podarunek w postaci twojego oczekiwania sukcesu tej osoby"

Abraham "Prawo Przyciagania"

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

4.6, 4.7 powinno starczyć. Najwyżej Twój mąż będzie wiązał 2x zamiast kieszonki.

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Chustonówka

Domyślnie

widze ze zdania podzielone...

skoro innej opini na temat kolorow nie ma, to wezme ta gladka chuste chociaz mnie sie pasiaki bardziej podobaja - ale nie musi mi sie az tak bardzo podobac...

co do rozmiaru.. hmm.. poczekam moze jeszcze na opinie innych forumek.. sama nie wiem.. w sumie z zalozenia maz ma uzywac tyle samo co i ja - jak pisalam - w domu raczej nie bedziemy korzystac bo maly jesli nawet domaga sie noszenia to 10 minut mu starcza

Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Jak zawsze
    ALe ja bym wybrała 4,6 metra. I to jeszcze Leo natur, bo do wszystkiego pasuje i na lato najlepszy.

Chustomanka
    Miejscowość
    Bramki k/Warszawy

Domyślnie

No bo nie napisałaś kto będzie głównie nosił - jeśli Ty to bierz 4,6. Jeśli jednak mąż zamierza też ponosić to 5,2 - 5,6m.

Bierz co chcesz jak Wam nie podpasuje to sprzedasz bez straty w sumie i weźmiesz inną.

http://www.chusty.com.pl - Babylonia, Bebina, Didymos, Gabi, Lana, Lenny Lamb, MaM, Merry Carry, NatiBaby, Storchenwiege
    Doradca po kursie dla zaawansowanych Trageschule Dresden

Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Poza tym jak się wciągniesz, to i tak na jednej nie poprzestaniesz

Chustonówka

Domyślnie

dopisalam juz ze zamierzamy nosic z mezem mniej wiecej tyle samo. chusta glownie ma nam sluzyc jak bedziemy sie chcieli wybrac na zakupy. wtedy bedzie nosil maz bo ja bede po sklepach z ciuchami i przymierzalniach chodzic
    dla mnie chusta glownie na podroze pomiedzy Polska a UK sie przyda

no a po domu to tylko czasem jak maly ma jeden z tych dni ze by stale na rekach byl, a tu mu sie zdarza tylko raz na jakis czas..

na spacery wyznaje przewage gondolki poki co

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witbor
    Poza tym jak się wciągniesz, to i tak na jednej nie poprzestaniesz
    mam nadzieje ze poprzestane jednak bo to dosc drogie hobby jest

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

Domyślnie

he he ja tez tak myslalam :-D
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Pewnie Ci namieszam , ale może w takim razie nie Storch, tylko Babylonia, która jest chyba 30 cm dłuższa (ma 4,90m zdaje się) - a też jest dobra na lato (cienka), ma superkolory, no i dobrze nosi cięższe dzieci.

Miejscowość
    Łodź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ithilhin
    he he ja tez tak myslalam :-D
    Dokładnie!
    Ha do niedawna chciałam tylko małego mejtajka... Teraz, niech policzę...7-8 zakupów planuję i to na najbliższą przyszłość! Ehhh, nie pytaj o finanse...

Natomiast co do rozmiaru to niech się bardziej doswiadczone dziewczyny wypowiedzą ale ze zwg na to,ze między Tobą i Twoim męzem róznica rozmiarowo jest spora-trudno będzie znaleźć kompromis.
    Ja jednak chyba wolałabym dłuższą, bo Tobie łatwiej bedzie sobie koło ciąlka nadmiar owinąć niż mężowi z powietrza wytrzasnąc brakujący kawałek...

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

Domyślnie

rozmiar pod tego kto zamierza czesciej nosic moim zdaniem.

mozj maz jest szczuply i ma 182 cm wzrostu, w 2iks mu spore ogony zostaja w standardowej chuscie. (4.6 metra)
    wiec nie sadze, zebys dla swojego musiala 5 metrow kupowac, zwlaszcza ,ze wiekszosc chust i tak jest nieco dluzsza na wypadek kurczenia po praniu.
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polaquinha
    [.podoba mi się,że tak rzeczowo do sprawy podeszłaś
    ze niby jak? ze caly dzien i cala noc czytalam Wasze forum zanim sie zapytalam?
    mialam problem z rejestracja bo juz dawno bym to zrobila. wydaje sie, ze Wasze forum nie chcialo przyjac angieslkiego IP. Ktos za mnie musial sie zalogowac z Polski. no ale juz jestem

no i zaraz ide postudiowac ta Babylonie czy jakos tak, obaczym

Chustomanka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

a ja myślę, że się wciągniesz Mysle, że mozesz kupic standardowy rozmiar, bedziecie sie najwyzej motac w rozne wiązania. A chyba Babylonia ma rozmiar standard 4,9 jesli sie nie myle.
    Hania, 05.11.2007 r. i Ula, 08.07.2011 r.

Miejscowość
    Łodź

Domyślnie

no to nie rzeczowo właśnie??

Ja sama często najpierw pytam zanim pomyślę w ogóle

Stąd pewnie mam już tyle postów

Uprawnienia umieszczania postów