Pokaż wyniki od 1 do 20 z 30

Wątek: Co na plecy dla maluszka 2mce?

Mieszany widok

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa, Stegny

Domyślnie

Ufff... Parę fotek zdobyłam, chociaż różnica wiekowa jest między wiązaniami, ale może coś będzie widać
    Teraz jak już dopytałam to tylko pp wiążę, chociaż ciekawa jestem kiedy inne będę mogła potestować, pewnie nie prędko patrząc po uzasadnieniach czemu tylko pp na razie Za wszelkie sugestie poprawek będę wdzięczna.

pp 3 mce

pp między 2 a 3 mce

bwcc sweetheart 2 mce

Ostatnio edytowane przez inwyt ; 22-06-2016 o 00:52
    01.2014 G., 03.2016 L.

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

W p.p. spróbuj dać jeszcze mniej materiału pod szyję, on i tak podjedzie przy dociągnięciu więc na początku może być nawet ciut poniżej ramion.
    Masz też trochę luzów pod udami, trochę to wygląda na dociąganie w pochyleniu i/lub za dużo materiału pakowanego pod pupę, w sensie - za głęboko. Poza tym - pięknie, a za bwcc z takim maluchem to już w ogóle szacun, dla mnie plecakowy level master, gratulacje!

Patrząc na to jak wiążesz na tych zdjęciach - nie miałabym oporów w próbowaniu innych plecaków jeżeli tylko masz ochotę. Widać, że czujesz bluesa, dla mnie bomba
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa, Stegny

Domyślnie

Dzięki Mayko!
    Bwcc to moje ulubione wiązanie na plecy, chociaż teraz pp też się staram dopracować, skoro dla maluszka najlepszy. A L szybko zaczęła trzymać główkę, teraz w ogóle ładnie się już trzyma (dziś właśnie opanowała obrót na brzuch z pleców przez ramię z pięknie uniesioną główką), więc łatwo ją zarzucić na plecy. Tylko zarzucanie z biodra (inaczej nie umiem ) i częściowo już zaplątanej powoduje pewnie że tak dużo na materiału na górze zostaje, bo do przekładania używam go jako asekuracji. Już nad tym myślałam, może spróbuję ściągać trochę jak już ją umieszczę z tyłu.
    A mogłabyś napisać jeszcze coś o tym materiale pod pupę? Zawsze myślałam że to właśnie jak najwięcej i jak najwyżej trzeba podciągnąć, żeby głębokie siedzisko było, a ze L jeszcze malutka, a po skulkowaniu się robi jeszcze krótsza, to faktycznie dużo tego materiału tam włazi, ale nie wiem gdzie go inaczej upakować. Oczywiście jak za mocno dociągam to ucieka spod pupy, ale to też chyba niezbyt dobrze, bo wyjdzie pewnie na górze wałek jak dam uciec materiałowi z dołu? Powinnam pewnie zacząć składać chustę na pół wzdłuż
    01.2014 G., 03.2016 L.

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez inwyt Zobacz posta
    D
    A mogłabyś napisać jeszcze coś o tym materiale pod pupę? Zawsze myślałam że to właśnie jak najwięcej i jak najwyżej trzeba podciągnąć, żeby głębokie siedzisko było, a ze L jeszcze malutka, a po skulkowaniu się robi jeszcze krótsza, to faktycznie dużo tego materiału tam włazi, ale nie wiem gdzie go inaczej upakować.
    Nigdzie

Dziecko w chuście ma "siedzieć" tak jak w hamaku - linia prosta między kolankami, mniej więcej rzecz jasna, żadnych majt, żadnego wciskania chusty między siebie a malucha - no po co?

To bardzo pozornie poprawia jakość wiązania bo owszem, człowiek trochę spokojniejszy, że mu materiał nie wyjedzie spod tyłka - ale to jest materiał luźny, niedociągnięty, trzymający się albo ciężarem dziecka dociskającego chustę do pleców noszącego albo pasami biegnącymi po udach.

I potem możliwości są dwie - albo i tak wszystko się wyciąga przy dociąganiu (i to jest ta lepsza wersja) albo się zostawia i się objawiają marszczenia na bokach - czyli podsumowując masz sporo niedociągniętego materiału, zazwyczaj pod kolankami i częścią uda przy kolanie a zatem uda/kolanka są trzymane (w pp) pasami idącymi spod pachy li i tylko (no dobra - głównie).

Jeżeli chodzi o bwcc to się zastanawiam czy możesz zrobić fotkę nim przełożysz poły na plecach tzn tylko z tą jedną warstwą materiału na dziecku? Jestem ciekawa jak jest ułożony... To jest zasadniczo inna modyfikacja plecaka z krzyżem, teoretycznie dla dziecka trzymającego głowę a dla mnie to jest odwrócona kieszonka z rozsuniętymi połami więc najbardziej zwróciłabym uwagę na dociągnięcie pierwszej warstwy i nie "zepsucie" tego kolejnymi dwoma.
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa, Stegny

Domyślnie

Dzięki Mayko!!!
    Ja generalnie się samouczę z filmików wrapyouinlove, więc ile tam wyczytam czy wypatrzę tyle wiem. Wrzucam trochę tak jak ma na ostatnim plecakowym filmiku, ale najpierw sobie chustę układam, a potem dziecię dopiero do środka, żadnego upychania w majty, ale zabezpieczam chustą przesunięcie na plecy. I faktycznie sporo mi wychodziło przy dociąganiu dolnej krawędzi zawsze, aż się zastanawiałam czy nie za dużo i zaczęłam słabiej dociągać doły To teraz już znam mechanizm i lepiej nad tym popracuję.
    Tylko raczej nie w ten weekend, bo pogoda nie zachęca do noszenia, więc poczekam aż trochę się ochłodzi. Może nie do 10st C, ale chociaż bliżej 20 żeby było niż 30
    01.2014 G., 03.2016 L.