Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: planuję zamównienie - czy to sensowny wybór??

Chustofanka Awatar herbal2
    Miejscowość
    Kraków / Frankfurt nad Menem

Domyślnie planuję zamównienie - czy to sensowny wybór??

Witam,
    pod wpływem lektury forum chustowego chciałam przestawić moją 1,5 miesięczną córcię na pieluchy wielorazowe. Po zastanowieniu moje pierwsze zamówienie miało by wyglądać tak:
    Bumgenius} Pieluszka All-In-One Organiczna Onesize
    {Imse Vimse} Wkłady "Sucha Pielucha"
    {Imse Vimse} Wkładki Jednorazowe, 200 szt.
    {Bambinex} Otulacz Onesize
    Bambinex} Pieluszka Bambusowa
    {Imse Vimse} Otulacz Wełniany

czy jest to sensowny zestaw? Mam stos tetrówek, na które chciałabym nakładać otulacze.
    Chciałam też wypróbować różne produkty, żeby się zapoznać i przekonać, z którymi najlepiej się dogadam i które ew, dokupić.

Moja Julka ma ostatnio często podrażnioną pupkę, dlatego na dzień otulacz wełniany, a na noc planowałam bumgeniusy - wkładka organiczna nie powinna odparzać (?) Otulacz bambinex "awaryjnie". No i ciekawi mnie ta pieluszka bambusowa.
    W przyszłości zamówiłam bym jeszcze otulacze wełniane, ew gatki storchenkinder.
    Będę wdzięczna za opinie i sugestie.
    Cztery Aniołki w Niebie.

30 kwietnia 2009 - Julka, nasze wytęsknione szczęście

Jeżeli wierzysz, że pływanie wyszczupla to zobacz jak wieloryb wygląda.(Tytus de Zoo)

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie Re: planuję zamównienie - czy to sensowny wybór??

jesli kupujesz na spróbowanie to pamietaj o jednym:żeby kupować pieluchy mające wzięcie,bo jak Ci nie podpasują to je bez wielkiej straty sprzedasz (w ogóle je sprzedasz ).rynek jest juz na tyle rozbudowany,ze jest to ważna zasada.
    stąd jeśli decydujesz sie na AIO to kup albo uzywane, albo tańsze.
    Bumgenius AIO nie jest zbyt lubiany, bo schnie mega wolno.
    zamiast papierków imse wimse kup zwykłe canpola,tak samo działają,a cena...
    otulacz wełniany jest super,ale jeden to tylko na sprawdzenie.
    otulacz bambinexu nie może byc awaryjnie,bo przy tak małym dziecku otulacz wełniany częściej sie pierze niż przy starszym.

poza tym co do odparzeń,przede wszystkim odparzenia sa typowe przy jednorazówkach typu "pampers",wiem, bo jedno dziecko było na pampersach i kremach, a drugie do 3 miesiaca na pampersach i kremach,potem na materiałówkach.przejście na materiałówki zakończyło okres odparzeń i uzywania kremu,który w efekcie skisł .
    dziewczyny często sygnalizują,że po przejściu na materiałówki odparzenia zanikły albo się zmniejszyły.jednoczesnie musisz miec świadomość,że wystarczy,żeby ząbki szły a mocz jest bardziej żrący i nawet w wełnie może dojść do odparzeń jeśli nie zwiększysz częstotliwości zmiany pieluchy.czasem wystarczy przetrzymać dziecko godzine dłużej w materiałówce i juz masz odparzenia niezaleznie od rodzaju materiału.
    do tego robi się coraz goręcej na dworze.najlepiej teraz połączyć pieluchowanie z wietrzeniem jak najczęstszym,zresztą fikanie gołą pupa w tym wieku jest jak najbardziej wskazane.
    dobre PULowe otulacze nie tworzą odparzeń.
    spróbuj otulacza bambinexu i jak idea Ci się spodoba, to dokup bawełniany imse wimse-rzepy mają rewelacyjną regulację.

spróbuj na przykład dobrych kieszonek bumgenius-prawie nowe a za 15zł mniej:
    viewtopic.php?f=88&t=19643&start=0

ewentualnie IB rozmiar M (moga byc już dobre, bo oni mają pokickaną rozmiarówkę):
    viewtopic.php?f=88&t=19672

tak czy inaczej i tak w nocy musisz często zmieniać pieluchę takiemu maluchowi,więc myslę,że bardziej chłonna niż zwykła tetra pielucha składana (np. muślin)+ wkładka polarowa+ otulacz wełniany tez spełnia świetnie swoje zadanie w nocy.
    nawet 3-miesięcznemu dziecku musiałam w nocy bumgeniusa zmieniać kilka razy.
    jesli boisz sie przecieków to warto kupic jakieś gatki wełniane (chocby robione przez którąś z dziewczyn,z oryginalnych storchenkinder sa najcieńsze) i na noc zakładac je na otulacz.ewentualne przecieki zostana zatrzymane przez gatki, a pupa i tak sie nie odparzy.

Chustomanka Awatar merolik
    Miejscowość
    Podlasie

Domyślnie Re: planuję zamównienie - czy to sensowny wybór??

Radziłabym jeszcze przynajmniej jeden otulacz; jeszcze lepiej dwa. Skoro będziesz używać dużo tetry, kupki mogą wyciekać. My mamy od zawsze jakieś 4-5 otulaczy (w tym wełniane gatki storchenkinder) i przy praniu co drugi dzień jest "na styk". Papierki jednorazowe na razie nie będą Ci raczej potrzebne (i tak nie zatrzymują płynnych kup).
    Bardzo polecam kieszonki, i aby było taniej, handmade - np Yetta szyje świetne pieluszki. Schną szybciej niż AIO, a do środka można pakować różne wkładki.

Uprawnienia umieszczania postów