Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 64

Wątek: Uwaga na obce babcie!

Chustomanka
    Miejscowość
    Piaseczno

Domyślnie Re: Uwaga na obce babcie!

Generalnie wydaje mi się, że od momentu, kiedy bycie w ciąży zaczyna być widoczne, ludzie się "poczuwają" - doradzić, dotknąć, skrytykować (w swej naiwności myślę, że konstruktywnie). Fakt posiadania dziecka potęguje to zjawisko, a dziecko noszone w chuście przysparzało mi takich doświadczeń na pęczki. Ja takich sytuacji miałam i mam naprawdę mnóstwo.
    Pamiętam obcą babcię szarpiącą Zosię za nóżki, "bo przecież jej odpadną, takie pościskane". Nie wytrzymałam i wypaliłam, że pani zaraz rączka odpadnie, jak nie przestanie szarpać mojego dziecka. Generalnie staram się być asertywna, ale raczej uprzejma. Mam wrodzony szacunek do starszych i dzięki chuście udało mi się go trochę przewalczyć
    Pozytywnym szokiem była natomiast dla mnie zeszłoroczna wizyta na Teneryfie: Zosia w blondzie z błękitnymi oczami i w błękitnym indio wyzwalała w tubylcach uczucia tak gorące, że ciągle była głaskana i całowana przez obcych - dość szybko ku swojemu zaskoczeniu się musiałam do tego przyzwyczaić, oni po prostu są tacy wylewni i tak bardzo kochają dzieci Dotykali, całowali, piszczeli na nasz widok - ale nikt, absolutnie nikt nie stwierdził kategorycznie, że dziecku robię krzywdę, gnę, łamię i duszę, jak to często słyszałam u nas.

Życzę nam wszystkim noszącym bycia ponad uwagi.
    Aga,

mama Zosi (14.01.2008), Adasia (13.12.2005 - 34 tc, 1180 g) i Lili (18.01.2012)

Chustofanka Awatar jakibytu
    Miejscowość
    Warszawa

Jak fajnie, że na ten wątek trafiłam. Ciągle małam wyrzuty sumienia, że skoro nie lubię jak ktoś obcy dotyka mi dziecko, to znaczy, że jestem zaborcza i higieniczna histeryczka. Teraz już ich mieć nie będę
    Z mojego monitora zieje wielka dziura - wybaczcie literówki

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Cytat Zamieszczone przez darijah
    myślę , że jest odwrotnie jeszcze nigdy nikt nie pchał się do młodej jak była w wózku i nie zauważyłam by do innych dzieci też ktoś leciał z rękkoma. A w chuście prawie zawsze jesteśmy obmacywane
    Zartujesz! Naprawde pchaja Ci sie do obmacywania dziecka w chuscie? No to ja mam duzo szczescia, Bruniaka nikt nie lapie za peryferyjne czesci. Felixa musialam chronic przed macankami, ale to bylo w kraju muzulmanskim, gdzie blond dziecko stanowi sensacje. Pochylajacych sie nad wozkami widze czesto.
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Chustofanka Awatar Adso
    Miejscowość
    poznan

Ja, na szczęście, nie miałam spotkania z takimi natrętami-obmacywaczami...ależ to musiało być wkurzające...
    Kiedyś siedziała obok mnie pewna babcia w autobusie i bardzo jej się podobało jak malec spał w chuście,ale kiedy przed wyjściem naciągnęłam połę chusty dla podtrzymania główki zareagowała tekstem "nie udusi się jak taki zakryty"....

Chustomanka Awatar darijah
    Miejscowość
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Kasia
    Cytat Zamieszczone przez darijah
    myślę , że jest odwrotnie jeszcze nigdy nikt nie pchał się do młodej jak była w wózku i nie zauważyłam by do innych dzieci też ktoś leciał z rękkoma. A w chuście prawie zawsze jesteśmy obmacywane
    Zartujesz! Naprawde pchaja Ci sie do obmacywania dziecka w chuscie? No to ja mam duzo szczescia, Bruniaka nikt nie lapie za peryferyjne czesci. Felixa musialam chronic przed macankami, ale to bylo w kraju muzulmanskim, gdzie blond dziecko stanowi sensacje. Pochylajacych sie nad wozkami widze czesto.
    Zwyczajowo klepia po pupce , głaszczą po plecach , czasem po głowie. Ekstremalnie było pare razy jak chwytali za nóżki sprawdzając krążenie i co gorsza zdarzało się, że szarpali za chustę w okolicy kolanek by poluzować no bo przeciez krew nie dopływa .. takie ściśnięte ... ech... Polska

Dziecko w chuście jest bardziej dostępne. Na wysokości oczu .... i rąk .... nie trzeba pochylać bolących pleców na wózkiem
    Miluszka ::marzec 2008 :: Olafko ::lipiec 2011::

https://www.facebook.com/MioUnico - unikatowe nery na różne bajery dla dziarskich chustomatek; szyte z nowych, recyklingowanych i chustowych materiałów; również na indywidualne zamówienia ::

Chustomanka Awatar Gala
    Miejscowość
    Kraków/Gruszów

Sie chyba juz człowiek oswoił z tymi babciami i innymi przechodniami, ogólnie rzecz biorac to mimo tego , iz mieszkam w Krakowie to atrakcja jestem nie lada co . No i czesto jak z ałtomatu strzelam odpowiedzi...
    " nie ,nie udusi sie "
    " nie, nie ma za cisno "
    " nie ,nie cierpna jej nogi "
    " nie ,nie jest mi ciezko "
    " nie ,nie morduje dziecka "
    " nie, nie wypadnie "
    " tak ma czym oddychac "

i tak chyba bedzie za przeproszeniem do " usranej smierci "
    ale sa tez pozytywne reakcjie , co mnie bardzo cieszy a najbardziej to mnie ucieszyło spotkanie z jakims starszym Panem na oko dobrze po 60, jak mnie zobaczył to sie usmiechnal i powiedział " o jak fajnie tak po afrykansku , tylko ze one na plecach dzieci nosza bo w polu pracuja"
    Marysia (03.01.2006 - 12:40), Zosia (19.01.2009 - 18:25)

Zdrowo się uśmiałam Która z nas tego nie przechodziła ręka do góry!
    Babcie są różne, są niestety wśród nich egzemplarze jadowite.
    Nie zapomnę nigdy, kiedy jedna taka krzyknęła na mój widok w tramwaju a potem mnie przepraszała: "wie pani, bo ja to niedawno z Turcji wróćiłam i tam wszystkie dzieci tak noszą...". Z Turcji wróciła żeby się przepakować i w dalsze wojaże wyruszyć dzięki emeryturze po mężu (o czym ze szczegółami opowiedziała mi także)
    Chusty budzą skrajne emocje. Nigdy nie bywa letnio. Albo jesteśmy wytykane palcami (inne matki, staruszki) albo uwielbiane - panowie pod monopolowym, którzy z utęsknieniem wzdychają, jak to młodemu jest dobrze, tak blisko cycka
    moje miejsce wirtualne Petit bon ton

Chustonówka
    Miejscowość
    Chorzów

Witam!
    Ja jeszcze nie byłam na spacerze z chustą wiązaną (wczoraj do mnie dotarła i się suszy na balkonie ), ale byliśmy z Wiktorkiem w chuście a'la bebe lulu.
    Nikt wprost mi nic nie powiedział,ale widziałam zdziwione miny i hasła w stylu "Ona tam ma dziecko?! " ...
    A wczoraj jak byłam z moim Yorkiem u fryzjera, to kobietka powiedziała, że to super sprawa-takie to profesjonalne
    Co do czepiania się obcych babć, to mi jedna zwróciła uwagę,że Wikuś jest bez czapki...Dzień wcześniej byliśmy u lekarza, i powiedział że Mały jest przegrzany i żeby mu czapeczek nie ubierać.
    Powiedzieliśmy z mężem tejże Pani, że nikt nam nie będzie mówił co mamy robić i na tym się dyskusja skończyła.
    Brzucha w ciąży też sobie nie dałam dotykać, bo bądź co bądź to mój brzuch
    Ale najgorsze jest to, że mnie denerwuje jak moje dziecko jest dotykane i obcałowywane również przez rodzinkę... też tak macie? Czy tylko "obcy" Wam przeszkadzają?
    Rodzina to cały mój świat, moja siła

Cytat Zamieszczone przez slonetshko
    Uważam
    Jak tylko widzę, że ręka taką osobę swędzi i zaczyna się niebezpiecznie przybliżać, dyskretnie się odsuwam. Jeśli ona nie pasuje, mówię, grzecznie żeby nie dotykała dziecka
    Niestety są ludzie którzy nie mają oporów
    ja mam dokładnie to samo i bez względu w czym jest dziecko
    MADAME GOOGOO® :: NOSIDEŁKA MEI TAI, ERGONOMICZNE I HYBRYDOWE, JEDWABNE CHUSTY KÓŁKOWE, POUCH

Doradca Noszenia ClauWi®

Chustomanka Awatar larwunia
    Miejscowość
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Gala
    ale sa tez pozytywne reakcjie , co mnie bardzo cieszy a najbardziej to mnie ucieszyło spotkanie z jakims starszym Panem na oko dobrze po 60, jak mnie zobaczył to sie usmiechnal i powiedział " o jak fajnie tak po afrykansku , tylko ze one na plecach dzieci nosza bo w polu pracuja"
    Właśnie okazuje się, że starsi Panowie są bardziej wyedukowani od Pan. Jak chodzę na rynek, to często kupuję u takiego właśnie Pana w dobrze średnim wieku, który jak nas pierwszy raz zobaczył to od razu miał banana na twarzy. Mówił, że niby Afryka kraj ubóstwa, a tam tak noszą kobiety dzieci i się okazuje, że to takie fajne, mały blisko mamusi, dobrze mu, czuje bicie serduszka.

Apropo całowania i tulenia dziecięcia przez rodzinę, to mnie w zasadzie nie wkurza, no chyba, że ktoś przesadza. Jak na przykład mój teść, który ma totalnego świra na punkcie małego, do tego stopnia, że nie może się powstrzymać i zdarzyło mu się całować Gabiego w czółko, kiedy go karmiłam. Czyli w zasadzie mógłby równie dobrze od razu pocałować mnie w pierś, nie polecam takich atrakcji
    Moje kochane chłopaki: G. 15.04.09 i A. 17.03.13

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Cytat Zamieszczone przez larwunia
    Jak na przykład mój teść, który ma totalnego świra na punkcie małego, do tego stopnia, że nie może się powstrzymać i zdarzyło mu się całować Gabiego w czółko, kiedy go karmiłam. Czyli w zasadzie mógłby równie dobrze od razu pocałować mnie w pierś, nie polecam takich atrakcji

O matko, słabo mi się zrobiło, jak wyobraziłam sobie taką sytuację z udziałem mojego teścia
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustonówka Awatar makka pakka
    Miejscowość
    lublin

Cytat Zamieszczone przez va
    polecam grzeczne pytanie
    a rece pani myla?

mojego macają bez względu na to czy w chuście czy w wózku, czy na spacerze, czy w sklepie, czy w kościele.
    "o jaki papuśny" "a jakie nóżki tłuściutkie" "a kuku" "a tititi" "a gugu"
    a mnie się żołądek wywraca...

niekiedy zdążę się usunąć, ale często biorą mnie z zaskoczenia.
    łapanie za nóżkę jeszcze daruję, ale za policzek?! wrrr...
    najczęściej grzecznie uprzedzam, że mały nie lubi / boi się obcych (z odpowiednim naciskiem)
    makka pakka

Chustofanka Awatar Agakakaka
    Miejscowość
    Warszawa

Ja mało nosiłam dotychcza, ale raz mnie wyzwano pogardliwie od cyganów. Ale w odniesieniu do dużych już dzieci też jest napastliwość starszych ludzi. Zwłaszcza mężczyzn. Nie wiem co to za mania, ze podchodza stare dziady (tak dosadnie to nazwę), łapią dziecko za ręke i pytają czy z nim pójdzie, ale inne głupoty. Moje dzieci boją się takich ludzi i nieraz potem odreagowują stres. Co z tego,z ę się wydre na takiego głupka, nie dość ze się nasłucham, że jestem histeryczka, to jeszcze dzieciaki zestresowane. Ja już mam taki odchuch, zę jak widzę na przeciw idącego dziadka, który w dodatku nawizuje ze mną kontakt wzrokowy, to przechodzę na druga stronę ulicy, albo zmieniam kierunek.

Chustonoszka
    Miejscowość
    Swidnica

Cytat Zamieszczone przez pszczoła
    Cytat Zamieszczone przez larwunia
    Jak na przykład mój teść, który ma totalnego świra na punkcie małego, do tego stopnia, że nie może się powstrzymać i zdarzyło mu się całować Gabiego w czółko, kiedy go karmiłam. Czyli w zasadzie mógłby równie dobrze od razu pocałować mnie w pierś, nie polecam takich atrakcji

O matko, słabo mi się zrobiło, jak wyobraziłam sobie taką sytuację z udziałem mojego teścia
    aaaaa zafundowałaś mi godzinę śmiechu...nie mogę się powstrzymać i co chwila wyobrażam sobie mojego teścia jak chce mnie wpierś pocałować

za to obce babska obmacvujące mi dziecko nie są nam obce ... i rzadko kiedy jestem na tyle asertywna żeby zabronić ...skorzystam z rady va i od teraz będę pytać czy aby pani ęce myła...

Chustomanka Awatar anmuszka
    Miejscowość
    Warszawa Bemowo

więc tak - rzeczywiscie zainteresowanie i słodki uśmiech meneli, babcie uśmeichające się i pomstujące przerobione. a rodzina? jak ostatnio pojechałam do tesciów to sie czułam jak żywa butelka bo wyrywali sobie Małą z rąk. Przerobię jeszcze ten patent z myciem rąk na następny raz...

Chusteryczka Awatar kulka37
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

O ja nie mogę!!!!!!!!!Teściu całujący w syski!Kulałam się ze śmiechu!
    A babcie czasem do bólu natrętne.Jedna powiedziała mi konspiracyjnie,że dostaje gęsiej skórki na mój widok z dzieciem w chuście,bo on na pewno wypadnie,wrrrr....

Chustomanka Awatar madziuchna23
    Miejscowość
    Gliwice

Domyślnie

kurczę a mnie zadna babcia zaczepić jeszcze nie chciała...albo chciała a się bała w końcu mam 177 cm i troche ważę
    a co do babć w rodzinie to:
    1.moja mama kazała sie zamotać i poszła z młodym na zakupy-zachwycona
    2.moja babcia jak sie dowiedziała, że ją zamotam to nie może się doczekać az przyjedziemy
    3.moja teściowa niereformowalna, dziecku xle, ble, gorąco, ciasno i mam je wyciagać

Chusteryczka Awatar Leika
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez va Zobacz posta
    polecam grzeczne pytanie
    a rece pani myla?
    Dobre, muszę zapamiętać

Do tej pory spotykałam się jedynie z pozytywnymi reakcjami, z zaciekawieniem... ale niedalej jak tydzień temu w Nomi wyskoczyła na mnie zza regału z narzędziami jakaś "babcia", z zaskoczenia złapała małą za rączkę i wypaliła "Oj, co ci ta mama zrobiła, biedactwo...!"

Zatkało mnie. Odpowiedni komentarz nasunął mi się dopiero, jak się z małą oddaliłam
    Starszy Syn (VIII.2006), Córka (I.2009) i młodszy Syn (XI.2011)

http://moje-dzieciaki.blogspot.com/

We are what we think. All that we are arises with our thoughts.
    With our thoughts we make the world.
    Buddha

Chustomanka Awatar Monik75

Domyślnie

Tez nie jestem asertywna jeżeli chodzi o dotykanie przez obcych ludzi, a powinnam, bo strasznie mnie to wkurzaWkurza nie też nadmierne obcałowywanie przez rodzinkę, zwłaszcza teściowa nie może się odkleić

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Chociaż rzadko chodzę z małym w chuście (początki...) to jak do tej pory same miłe reakcje nas spotykały. Ostatnio jakas mloda kobieta przepuscila nas w kolejce w sklepie. Kolejka w sumie nieduza, ze 3 osoby, ale i tak zrobilo nam sie milo poczulam sie jak w ciazy....ino dziecie nieco wyzej teraz nosze

A babcia spotkana (w innym sklepie) powiedziala, ze maly tak ładnie spi, bo czuje bicie mojego serca.... tez bylo mile tym bardziej, ze do zadnych rekoczynow nie doszlo

dziwnie się za to na nas patrzyli mlodociani z pobliskiej szkoły...płci obojga
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Uprawnienia umieszczania postów