Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 64

Wątek: Uwaga na obce babcie!

Chustomanka Awatar larwunia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie Uwaga na obce babcie!

Generalnie przyzwyczailiśmy się do wzbudzania zdziwienia: "a gdzie jest główka?", "o jak śmiesznie nózki wystają!" , ale zazwyczaj reakacje są bardzo pozytywne. Czasem slyszymy: "jaki słodki maluszek" i większość osob docenia jaką wygodą dla mamy jest chusta i jaką przyjemnością dla dziecka. Tym bardziej, że moj 2miesięczny maluch bardzo się do chusty przyzwyczaił i prawie zasypia na jej widok. Natomiast dzisiaj pierwszy raz zostaliśmy zaatakowani w autobusie. Naszym oprawcą była nieznana nam do tej pory babcia. Jak tylko weszliśmy do autobusu, zaraz rzuciła się na mnie z krzykiem, że czy to dziecko sie nie udusi. Zanim zdążyłam pokazać jej, że mały ma dostęp do powietrza, to już mi zaczęła szarpać za chustę i odsłaniać mu głowkę :x . Co za kobieta!! Dobrze, że mały spał jak zabity i nie doznał szoku na widoć rzucającej się na niego oprawczyni. Mója przestroga, uważajcie na niepozorne babcie mogą być bardzo groźne!!!
    Moje kochane chłopaki: G. 15.04.09 i A. 17.03.13

Guest

Domyślnie Re: Uwaga na obce babcie!

Cytat Zamieszczone przez larwunia
    uważajcie na niepozorne babcie mogą być bardzo groźne!!!

uśmiałam się z opisu, choć pewnie Tobie nie było od śmiechu...
    a mi się podobna sytuacja zdarzyła w krakowskim autobusie, jak z dwumiesięcznym Synkiem chcieliśmy miasto Kraka pozwiedzać... tylko, że 'nasza' staruszka raczej delikatna była i jak już się upewniła, że Mały oddycha to jeszcze dopytywała jak 'to' się wiąże- chustę znaczy się

Chustoholiczka Awatar slonetshko
    Miejscowość
    uk

Uważam
    Jak tylko widzę, że ręka taką osobę swędzi i zaczyna się niebezpiecznie przybliżać, dyskretnie się odsuwam. Jeśli ona nie pasuje, mówię, grzecznie żeby nie dotykała dziecka
    Niestety są ludzie którzy nie mają oporów

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Przewaznie chusta chroni przed nawiazywaniem zbyt bliskiego kontaktu fizycznego przez obcych z naszym dzieckiem. Jakos do wozka latwiej ludziom przychodzi pchac rece niz do chusty. Wcale sie nie dziwie, ze sie zirytowalas, tez bym sie zdenerwowala. Trzeba bylo powiedziec pani, ze pewna pani w Niemczech tez sie zastanawiala nad tym, czy sie dziecko w chuscie nie udusi i zrobila badania na ten temat. Okazalo sie, ze dzieci w chustach maja sie bardzo dobrze. Ale kto wie, to niemieckie badania..
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Chustofanka Awatar magi104
    Miejscowość
    Tychy

Ojejku, dobrze, że nie miała laski

Chusteryczka Awatar Fiona

a mnie dziś też babcia zaatakowała na przystanku
    ale nie odsłaniała Asi tylko na odwrót zaczęła okrywać Asi kark i plecy, (bo była w mt z rączkami na wierzchu i jej się kurteczka osunęła, a trochę wiało )
    rzeczywiście trzeba na obce babcie uważać

Chusteryczka Awatar djdag
    Miejscowość
    Poznań/Kiekrz

babcie bywają niebezpieczne, nas na szczęście jeszcze żadna nie przydybała

Chustomanka Awatar larwunia
    Miejscowość
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez magi104
    Ojejku, dobrze, że nie miała laski
    Laski nie miała, ale podejrzewam, że miotłę

Cytat Zamieszczone przez a.szrek
    a mnie dziś też babcia zaatakowała na przystanku
    ale nie odsłaniała Asi tylko na odwrót zaczęła okrywać Asi kark i plecy, (bo była w mt z rączkami na wierzchu i jej się kurteczka osunęła, a trochę wiało )
    No widać dzisiaj taki dzień babciowy, bo nas 5 minut przed zajściem zaczepiła inna babcia siedząca obok na laweczce i zaczęła zaciągać na czółko małego czapeczkę
    Moje kochane chłopaki: G. 15.04.09 i A. 17.03.13

Chustomanka Awatar darijah
    Miejscowość
    Wrocław

Uważajcie też na dziadków. Właśnie przed chwilą jak byłam z młodą na spacerze podszedł taki jeden do niej ( akurat biegała za psem ) i próbował chwycić za rączkę mówiąc :" Nie bój się , nie jestem cyganem ... pójdziesz ze mną na spacer? ... " oczywiście niby wszystko w formie żartu... wrrr zjechałam go nieźle i wydawał się być zdziwiony moją reakcją, jakby często to robił i zawsze dostawał przyzwolenie innych matek

Cytat Zamieszczone przez Kasia
    Przewaznie chusta chroni przed nawiazywaniem zbyt bliskiego kontaktu fizycznego przez obcych z naszym dzieckiem. Jakos do wozka latwiej ludziom przychodzi pchac rece niz do chusty.
    myślę , że jest odwrotnie jeszcze nigdy nikt nie pchał się do młodej jak była w wózku i nie zauważyłam by do innych dzieci też ktoś leciał z rękkoma. A w chuście prawie zawsze jesteśmy obmacywane
    Miluszka ::marzec 2008 :: Olafko ::lipiec 2011::

https://www.facebook.com/MioUnico - unikatowe nery na różne bajery dla dziarskich chustomatek; szyte z nowych, recyklingowanych i chustowych materiałów; również na indywidualne zamówienia ::

Guest1
    Guest

Cytat Zamieszczone przez darijah
    Uważajcie też na dziadków. Właśnie przed chwilą jak byłam z młodą na spacerze podszedł taki jeden do niej ( akurat biegała za psem ) i próbował chwycić za rączkę mówiąc :" Nie bój się , nie jestem cyganem ... pójdziesz ze mną na spacer? ... " oczywiście niby wszystko w formie żartu... wrrr zjechałam go nieźle i wydawał się być zdziwiony moją reakcją, jakby często to robił i zawsze dostawał przyzwolenie innych matek
    ooo to mnie wkurza najbardziej jak jacyś obcy ludzie wyciągają łapy do mojego dziecka. no nie cierpię tego

Chusteryczka Awatar kulka37
    Miejscowość
    Opole

Obnażam kły,jak widzę zbliżające się łapska.Chusta czasem jest dla nas tarczą i udaje się uniknąć macania Przydałaby się jakaś akcja uświadamiająca,że dziecko też człowiek i nie lubi być obśliniane przez obcych.
    Do szału doprowadzają mnie osobnicy,którzy próbują pocałować dziecia w łapkę,bo"taka pulchniutka".

Chustoholiczka Awatar v
    Miejscowość
    jakby Warszawa

polecam grzeczne pytanie
    a rece pani myla?

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

Cytat Zamieszczone przez va
    polecam grzeczne pytanie
    a rece pani myla?
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Zazdroszczę Wam asertywności. Ja, gdy moje dziecko jest miętoszone przez innych, modlę się, żeby nie nabawiło się niczego. Waleczną lwicą jestem tylko w ciąży, tak to nie umiem zadbać o siebie czy dzieci
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

pszczoła, zawsze mozesz powiedzieć rzepraszam, spieszymy się" (no, gorzej w takim autobusie)
    poza tym to chyba nasz obowiązek unikać naruszania przestrzeni osobistej naszych dzieci przez obcych...
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Wiem Rzufiku, wiem...ale kiedy przychodzi co do czego, nie umiem. Chyba, że dziecko jest starsze i samo niechętnie przyjmuje takie oznaki zainteresowania. Wtedy umiem powiedzieć, że syn/córka nie chce, proszę zostawić.
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustofanka Awatar magi104
    Miejscowość
    Tychy

Cytat Zamieszczone przez va
    polecam grzeczne pytanie
    a rece pani myla?

O
    To mi się podoba
    Muszę zapamiętać, choć mam nadzieję nigdy nie użyć

nosze od 2 miesiecy.
    i juz 3 razy mialam podobne sytuacje...(reakcje na Lidke w chuscie)

pani po 70tce:"ale to pani krzywde dziecku robi, a jak tak mozna itd,itd"... powiedzialam ,ze kazdy wychowuje swoje dzieci jak chce i odeszlam bo dyskutowac sensu nie bylo, argumenty nie trafialy...

pani po 50tce, wlascicielka warzywniaka-"jaka sliczna dzidzia,a wygodnie jej tak??" -wygodnie-odpowiadam, "pani wygodnie, ale dziecku to nie wiem... i czy to zdrowe"

druga-wlascicielka kwiaciarni, w podobnym wieku-podobnie jak w drugim przykladzie...

a zawsze mi sie wydawalo, ze "groznie" wygladam...
    juz pomine ze sasiad ktory mieszka pod nami notorycznie:"a mala znow bez czapki(wieje/zimno) ..."
    kiedy wychodze z L. na slonce zawsze ma jakis kapelusik, ale nie widze sensu zeby miala go np w wozku kiedy wlasnie nie ma wiatru i jest parasolka oslonieta.
    gdy jest chlodno zakladam jej bluze z kapturem, ktory w razie potrzeby narzucamy.

Chustofanka Awatar ChowChowww
    Miejscowość
    Toruń

Jaaa, nie no ja aż boję się wyobrazić sobie swoją reakcję na takie chamskie zachowania!!! W takich chwilach cały mój szacunek dla starszych ludzi uleciałby momentalnie. Powiedziałabym co myślę o wtrącaniu się w nieswoje sprawy i dotykaniu mojego dziecka. No i w przypływie złości zapytałabym chyba, na jakich ludzi ona wychowała swoje dzieci i czy przypadkiem od niewłaściwej kuchni nie mają już zaawansowanej miażdżycy i sztucznej szczęki. O ile oczywiście taki człowiek może ma dziecko .

Masakra! Mam nadzieję, że mnie coś takiego nie spotka. Pewnie w rzeczywistości moja reakcja byłaby mniej dosadna, ale nie omieszkałabym wykorzystać pytania va dotyczącego umytych rąk .

Ilona, matka, córka, psia mama zastępcza, przyszła niedoszła żona .

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

mnie pchanie się z łapskami już w ciąży wkurzało, jakby nagle mój brzuch stał się dobrem publicznym

na szczęście nikt do młodego z łapami nie wystartował, ale dzisiaj na szczepieniu zabajerował dwie pielęgniarki i pediatrę, mały czaruś

pytanie o czyste ręce będę miała w pamięci

ale zastanawiam się też nad jakąś plakietką "uwaga bo gryzie"
    na razie bez zębów, ale faktycznie wszystko w buzi ląduje
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Uprawnienia umieszczania postów