Może coś z wydawnictwa Nauka, to lubię?
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Może coś z wydawnictwa Nauka, to lubię?
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Mama dwóch córek: 2008, 2012
A ja jestem fanką encyklopedii Britannica na te okazję, z wydawnictwa Kropka.
Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
Potrzebuję nowych polecajek na prezenty ksiązkowe dla 14-latki. Musi być o współczesnych nastolakach, bo wszystko inne jest nudne,. Nie fantasy, nie historyczne. Jedynie kryminał może nie być o współczesnych nastolatkach.
Ja bym chciała, żeby to nie był gniot, więcej wymagań nie mam, mam wrażenie, że wiekszośc ksiazke dla nastolatków o nastolatkach to gnioty;/
Moja 13 l chce Enolę Holmes
od 12 lat:wiosna '07,zima '09, jesienna '11 i letnie'13 wiosna'18
Doradca Noszenia ClauWi®
G-I, dziękuję! Sprawdzę. Chyba coś z tego czytała. Szczygielski jej się nie podobał, próbowałam podrzucić.
Lilu, moja już Enolę czytała, podobała jej się.
A Szczygielskiego bardziej fantasy czy na tle historycznym, bo moi mają skrajne uczucia do tych dwóch odsłon
2005,2008,2011,2018
net mi działa jak chce/nie chce...bywam chwilami...i czasem znikam
Może paragrafowe, skoro kryminały lubi? Te z serii z Sherlockiem są takie dośc mocno do kombinowania
Z tej serii:
https://www.empik.com/mistyczne-sled...2722,ksiazka-p
Marcysia'13 Janka
'18
Ogólnie to szukałabym tutaj: https://alternatywnalistalektur.pl/p...ej-z-klas-7-8/
Johna Greena czytała? Papierowe miasta są ekstra.
Pasztety do boju są spoko.
Stan splątania akurat o 8-klasistach.
['] 07.2008
Dotka 06.2010
Agutka 07.2013
Katka 08.2017
Szczygielski różne pisze. Są też obyczajówki, np Weronika i Zombie, rewelacyjna moim zdaniem i moja ukochana Antosia w bezkresie - można powiedzieć, że historyczna bo opowiada historię dziewczynki chyba ośmioletniej, która została zesłana na Syberię. Świetne opisy, Antosia z rozkapryszonej panienki staje się osobą, która sobie w kaszę dmuchać nie pozwoli, dojrzewa, ma różne przygody, czasem ciekawe, czasem straszne, próbuje przeżyć, kradnie... Nie jest to lekkie czytadełko. W drugim tomie przybliża kulturę rdzennych mieszkańców Azji.
Natalia
mama Ali 21.11.2006
i Antosia 11.05.2010
A widzisz, Szczygielski u nas zupełnie nie chwycił, Antosia została porzucona po kilkunastu stronach. Ja mam teorię że dziecko odreagowuje nadmiar materii historycznej w domu...
Anniu, dzieki, sprawdze te strone, fajnie wygląda!
spróbuj Ryrych. Tylko ona porusza trudne tematy - bezdomnośc młodzieży, złe traktowanie w domu, tego rodzaju dylematy (Księżniczka incognito, ChuligAnia). Nie wiem czy chcesz dać córce książki do pomyślenia czy czytadła lepiej napisane. Ryrych pisze też książki o wojnie dla młodzieży - myślę, że te będziesz chciała pominąć.
Albo komiks Sztorm w sercu, w sercu sztorm
Natalia
mama Ali 21.11.2006
i Antosia 11.05.2010
U nas też Riordan, nawet 17 latka poprosiła o nowe do czytania
od 12 lat:wiosna '07,zima '09, jesienna '11 i letnie'13 wiosna'18
Doradca Noszenia ClauWi®
Władca pierścieni - jakie wydanie kupić na prezent dla 16 latka? Nie czytałam i się nie znam
Wysłane z mojego 23124RA7EO przy użyciu Tapatalka
synek lato 2008synek wiosna 2011
Temat żywo mnie interesuje, szukam dla oczytanego 12-latka. Na razie w koszyku mam to wydanie. Warto?
https://bonito.pl/produkt/bractwo-pi...ie-ilustrowane
Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają
Zwróćcie uwagę na tłumaczenie. Są różnych autorów. Film jest wg tłumaczenia Marii Skibniewskiej bodajże.
Tu stara, ale krótka dyskusja o różnicach w tłumaczeniach.
https://www.filmweb.pl/film/W%C5%82a...+polski,795365
Kustafa ty masz chyba tłumaczenie Łozińskiego. Tytuł pierwszego tomu Bractwo zamiast Drużyna.
Ja miałam z wydawnictwa Muza, w białych, twardych okładkach (z 2001 chyba roku). Odkupiła je ode mnie bodajże panthera. Dobrze się czytało.
K. VIII 2011 i P. VIII 2014
Księga Axlin? - są 3 tomy
Albo cała seria Zwiadowcy
Alien, wielkie dzięki za naświetlenie kwestii przekładów. Już wiem, na co sie zdecydować.
Co do Zwiadowców dla 16-latka to w mojej ocenie mogą być zbyt „dziecinni”. U mnie czytali to 10 i 11-latek.
Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają
Nie znoszę tłumaczenia Łozińskiego... Jestem z teamu 'tylko Skibniewska'))