Moja 13 l chce Enolę Holmes
od 12 lat:wiosna '07,zima '09, jesienna '11 i letnie'13 wiosna'18
Doradca Noszenia ClauWi®
G-I, dziękuję! Sprawdzę. Chyba coś z tego czytała. Szczygielski jej się nie podobał, próbowałam podrzucić.
Lilu, moja już Enolę czytała, podobała jej się.
A Szczygielskiego bardziej fantasy czy na tle historycznym, bo moi mają skrajne uczucia do tych dwóch odsłon
2005,2008,2011,2018
net mi działa jak chce/nie chce...bywam chwilami...i czasem znikam
Szczygielski różne pisze. Są też obyczajówki, np Weronika i Zombie, rewelacyjna moim zdaniem i moja ukochana Antosia w bezkresie - można powiedzieć, że historyczna bo opowiada historię dziewczynki chyba ośmioletniej, która została zesłana na Syberię. Świetne opisy, Antosia z rozkapryszonej panienki staje się osobą, która sobie w kaszę dmuchać nie pozwoli, dojrzewa, ma różne przygody, czasem ciekawe, czasem straszne, próbuje przeżyć, kradnie... Nie jest to lekkie czytadełko. W drugim tomie przybliża kulturę rdzennych mieszkańców Azji.
Natalia
mama Ali 21.11.2006
i Antosia 11.05.2010
A widzisz, Szczygielski u nas zupełnie nie chwycił, Antosia została porzucona po kilkunastu stronach. Ja mam teorię że dziecko odreagowuje nadmiar materii historycznej w domu...
Anniu, dzieki, sprawdze te strone, fajnie wygląda!
spróbuj Ryrych. Tylko ona porusza trudne tematy - bezdomnośc młodzieży, złe traktowanie w domu, tego rodzaju dylematy (Księżniczka incognito, ChuligAnia). Nie wiem czy chcesz dać córce książki do pomyślenia czy czytadła lepiej napisane. Ryrych pisze też książki o wojnie dla młodzieży - myślę, że te będziesz chciała pominąć.
Albo komiks Sztorm w sercu, w sercu sztorm
Natalia
mama Ali 21.11.2006
i Antosia 11.05.2010
Może paragrafowe, skoro kryminały lubi? Te z serii z Sherlockiem są takie dośc mocno do kombinowania
Z tej serii:
https://www.empik.com/mistyczne-sled...2722,ksiazka-p
Marcysia'13 Janka
'18