Pokaż wyniki od 1 do 20 z 109

Wątek: Książki dla dzieci 12+ (ostatnie klasy podstawówki, wczesne gimnazjum)

Mieszany widok

sylwik
    Guest

Domyślnie

Moja czyta Świat Dysku, Opowiadania Mrożka, Musierowicz przeczytała już. Świat Zofii, Dziewczyny z Powstania.

Chustopróchno Awatar PchlePsotki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majka Zobacz posta
    oooo, a dla dziewczyn coś jeszcze??? kuzyn ma córkę 1 gimnazjalna i zawsze mam problem z prezentem - "bo ona wszystko ma, to może coś do szkoły, albo książka" - no przecież kleju jej w paczkę nie dam (choć tak mi sugerowała jej mama) - no i mam zonka z książkami. Wiem, że Harrego to czytała... co jeszcze może uszczęśliwić nastolatkę - dodam, że sporo się uczy, więc wcale czasu super dużo nie ma.
    Czasem słuchaj matki . Ja dla moich o plasteline i kleje z brokatem
    proszę.
    Ja chyba sobie wyporzyczę świat dysku i podsunę starszej. Dla maniaków tolkiena jest fajna saga polska z tolkienem w tle. Niziołkowie z ulicy Pamiątkowej M. Klunder .Już sawo tak się przy książce nie chichałam.
    Blog,
    Aniołek Sierpień 2022,Aniołek Kwiecień 2022,Aniołek Październik 2021,Asiulek 1.02.2013 ,Aniołek grudzień 2008, Natulek 13.08.2006

Chustoholiczka Awatar aniakom
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Moja czternastolatka ostatnio odkryła Katarzynę Ryrych. Z "dziewczyńskich" lubi Johna Greena, podobało jej się "Fangirl" Rowell Rainbow.
    Aktualnie czyta "Kamienie na szaniec", a dzisiaj , wyjeżdżając na obóz wzięła "Wśród obcych" Jo Walton

A z powodu konkursu recytatorskiego sięgnęła po Harasymowicza (YES!!!!)
    Julka 2001, Zosia 2007

Chustoholiczka Awatar modrooczka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Z typowo nastolatkowych moja najstarsza (12) czyta Kosmowską, Orlińską, Ryrych, generalnie chyba prawie wszystko jak leci z serii +/-16 wydawnictwa Literatura. Poza tym Harry Potter, Sherlock Holmes, Agata Christie, ale też o dziwo ostatnio "Romeo i Julia" w przekładzie Słomczyńskiego. Fantastyki nie lubi, ale Percyego Jacksona łyknęła. Bardzo lubi też Szczygielskiego, mimo wątków fantastycznych. Z bardziej klasycznych to czytała ostatnio "Słoneczniki" i "Tabliczkę marzenia" Snopkiewicz i bardzo jej się podobało. Musierowicz kocha rzecz jasna.
    Córki: 2004, 2005, 2007 i 2010

Chustoholiczka Awatar aniakom
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

O tak, Szczygielski też się bardzo podobał.
    Julka 2001, Zosia 2007

Domyślnie

Wyciągam wątek, mamy coraz starsze dzieci.
    Co czytają Wasze nastolatki?
    Moja - wszystko co jej w łapy wpadnie, niestety część "modnych" obecnie książek dla nastolatków ma wątki erotyczne.
    Wolałabym tego uniknąć, ale mleko się rozlało.
    Twierdzi, że jak trafia na taki wątek to przekłada stronę i go pomija...
    Ja nie jestem w stanie przekartkować każdą książkę, którą ona czyta.

Szukam inspiracji literackich dla nastoletnich czytelników z mojej biblioteki. Mam baaardzo kiepski dział młodzieżowy (jak przejęłam bibliotekę to dla nastolatków wydzielone były dwie półki)
    Mam też niestety bardzo niewielu czytających nastolatków - efekt pracy poprzedniej bibliotekarki, pojawiają się czytelnicy, chciałabym móc im zaproponować coś więcej niż Musierowicz czy Ryrych.
    Jakie książki - obyczajowe, kryminały itp mogę proponować nastolatkom?
    Natalia
    mama Ali 21.11.2006
    i Antosia 11.05.2010

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

Moi teraz lecą z fascynacją kolejne części Pana Samochodzika , które pożyczają w bibliotece Pałacu Młodzieży - obstawiam, że ostatnie nabytki mają sprzed 20 lat... Moja też czyta, co jej wpadnie w łapki, ostatnio czyta jeszcze Krzyżaków i kobylastą powieść z czasów rozbiorów, którą dostałam od mojego taty, więc nie ma to najlepszego przełożenia na aktualne hity, ale takie też się trafiają.

Z hitów młodzieżowych koniecznie Riordana seria o Percym Jacksonie, w drugiej kolejności o Magnusie Chase i jeszcze jakaś. Pewnie Baśniobór (akurat moi nie czytali, ale zdaje się też hit). Moi lubią serię Plemiona - słowiański odpowiednik Percy'ego, Kroniki Archeo.
    Dziesięciolatka nieodmiennie od kilku lat do biblioteki przyciągają komiksy Giganty czy inne o Kaczorze Donaldzie (to a kategorii wędki dla młodszych czytelników), ale też Thorgal, Asterix, Kajko i Kokosz, Tintin i inne, koleżanki córki czytają mangi. Moja i ileś jej koleżanek wciągały List do króla i drugą część - czytała jako 10-olatka (?), ale to wciąż ulubiona książka. Nieustannie Harry Potter. Lektury szkolne - żeby ułatwić im życie, ale też przyciągają dzieci, które potem coś więcej interesuje. Może udałoby się Wam kupić jakieś gry, w naszej bibliotece część jest z budżetu partycypacyjnego - ostatnio idąc po grę, wyszłam z kilkoma książkami, m.in. z wyeksponowaną przed wypożyczalnią książką o wikingu Bjornie Pawła Wakuły - zobaczymy, na ile jest fajna.

Edit - przepraszam, dopiero do mnie dotarło, że szukasz pomysłów na "dorosłe" książki dla młodzieży. Moja wciąga Sienkiewicza i Prusa, Hrabiego Monte Christo, ale koleżanki nie podzielają tych zainteresowań czytelniczych...
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustoguru
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gdzie-idziesz Zobacz posta
    Wyciągam wątek, mamy coraz starsze dzieci.
    Co czytają Wasze nastolatki?
    Moja - wszystko co jej w łapy wpadnie, niestety część "modnych" obecnie książek dla nastolatków ma wątki erotyczne.
    Wolałabym tego uniknąć, ale mleko się rozlało.
    Twierdzi, że jak trafia na taki wątek to przekłada stronę i go pomija...
    Ja nie jestem w stanie przekartkować każdą książkę, którą ona czyta.

Szukam inspiracji literackich dla nastoletnich czytelników z mojej biblioteki. Mam baaardzo kiepski dział młodzieżowy (jak przejęłam bibliotekę to dla nastolatków wydzielone były dwie półki)
    Mam też niestety bardzo niewielu czytających nastolatków - efekt pracy poprzedniej bibliotekarki, pojawiają się czytelnicy, chciałabym móc im zaproponować coś więcej niż Musierowicz czy Ryrych.
    Jakie książki - obyczajowe, kryminały itp mogę proponować nastolatkom?
    Pierwsza opcja to takie:
    - Opowieści na dobranoc dla młodych buntowniczek i inne z tej serii, też dla chłopców - moje dzieci bardzo lubią
    - Young power - też ten klimat
    - Historia w spódnicy - Dziewitt-Meller i druga część o podrożniczkach
    To bardzo fajne pozycje, takie otwierające.

Potem inne:
    Dla początkujących nastolatków - Nina. Dziewczynka z Szóstego Księżyca.
    Starszy Sapkowskiego chłonie też.
    Nancy Drew
    Enola Holmes
    Zbrodnia nie przystoi damie - kilka części.
    "List do króla" i część druga, tytuł mi umknął.
    książki Rafała Witka
    Zerknę im na pólki, to coś dorzucę może.
    Franio - XII 2004, Julcia - XI 2007, Szymuś - X 2010, Jaś - XI 2013