Pokaż wyniki od 1 do 20 z 154

Wątek: Książ(ecz)kowe kity

Mieszany widok

Chustoguru Awatar Eyja
    Miejscowość
    Miasto Spotkań

Domyślnie

A u nas mamoko nie chwyciło, ale "mam oko na litery" bardzo. I właśnie do opowiadania historii, nie wyszukiwania wyrazów. Pierwotna funkcja szybko się znudziła. Ale reszta jaka ciekawa
    Nie tak.
    Nie teraz.
    Nie w ten sposób.
    Pojawia się zbyt wcześnie i zbyt nieoczekiwanie.
    To, co nieuchronne
    Jest potwornie przedwczesne.
    Powinno przyjść dopiero później.
    Jutro. Za rok. Za sto lat.

[Gerhard Zwerenz]

Chustoholiczka Awatar wruuuu
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

A ja bardzo bym chciała, żeby seria o Bincie, Lalo i Babo oraz o Eli (Piłka,Kwiaty, Plaża i Ubranie) była kartonowa. Roczna córa w kółko przewraca te strony i nie wiem ile te książki jeszcze pożyją

Chustoholiczka Awatar kustafa
    Miejscowość
    WAW

Domyślnie

kit jakościowy to zdecydowanie "księga dźwięków”. ale u nas to był jednocześnie mega hit pod względem zawartości.
    od niej zaczęła się miłość mojego dziecka do książek, miał wtedy 9 msc.

Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kustafa Zobacz posta
    kit jakościowy to zdecydowanie "księga dźwięków”. ale u nas to był jednocześnie mega hit pod względem zawartości.
    od niej zaczęła się miłość mojego dziecka do książek, miał wtedy 9 msc.
    ja nie wiem czy to jakas licencja jest na taki format czy co, ale angielskie wydanie (przez przypadek naszlismy kiedys w sklepie z ZOO w Battersea Park ) jest identyczne - ten sam format, ta sama grubosc, ta sama sklonnosc do rozklejania - widac bylo po egzemplarzu przeznaczonym do ogladania.
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chustopaleozoik Awatar qqrq5
    Miejscowość
    zachodniopomorskie

Domyślnie

nasza Księga dzwięków rozsypała się po kilku dniach niezbyt intensywnego używania i teraz siedzi w małym segregatorze
    ciężko jest przewracac kartki, ale teraz jest częściej oglądana niż jak Staś był mały
    [*] i
    Ignaś 07.04.2008 Staś 07.05.2013

Pisze z telefonu wiec czasami brakuje mi polskich liter

Chustoholiczka Awatar Kudlata
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wruuuu Zobacz posta
    A ja bardzo bym chciała, żeby seria o Bincie, Lalo i Babo oraz o Eli (Piłka,Kwiaty, Plaża i Ubranie) była kartonowa. Roczna córa w kółko przewraca te strony i nie wiem ile te książki jeszcze pożyją
    Binta i reszta, a zwłaszcza Lalo były przez Kubę miętolone nonstop między jego 8 a 14 miesiącem życia i mają się całkiem nieźle, natomiast naciśnij mnie straciło róg już przy jednym z pierwszych użyć.... Ale też myślę, że wszystkie te książki powinny być całokartonowe. Babo i spółka powinny mieć też zaokrąglone rogi, to powinien być standard dla tego przedziału wiekowego.
    Jakub -16 września 2013 Antonina- 16 marca 2018

Chustopaleozoik Awatar qqrq5
    Miejscowość
    zachodniopomorskie

Domyślnie

u nas z kolei bardzo szybko zespuła się seria Gdzie idziemy Jest tam kto i reszta
    Kartki posklejały się w sumie nie wiem od czego, może coś się na nie wylało i przy odrywaniu odkleiła się ta śliska część i został sam karton
    wszystkie cztery są tak zniszczone i czytamy niektore strony na pamięć
    [*] i
    Ignaś 07.04.2008 Staś 07.05.2013

Pisze z telefonu wiec czasami brakuje mi polskich liter

Chustoholiczka Awatar modrooczka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli chodzi o książkę "Gdzie idziesz?" to największym kitem jest tytuł. Pytanie powinno brzmieć: dokąd idziesz? W języku mówionym używamy "gdzie", ale w pisanym strasznie to razi. Następna z serii powinna mieć tytuł "Co dziś mam ubrać?".
    Córki: 2004, 2005, 2007 i 2010

Chustoholiczka Awatar aniakom
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez modrooczka Zobacz posta
    Jeśli chodzi o książkę "Gdzie idziesz?" to największym kitem jest tytuł. Pytanie powinno brzmieć: dokąd idziesz? W języku mówionym używamy "gdzie", ale w pisanym strasznie to razi. Następna z serii powinna mieć tytuł "Co dziś mam ubrać?".
    Choinkę, już niedługo
    Julka 2001, Zosia 2007

dianek
    Guest

Domyślnie

mamy kilka nowych kitów (oczywiście to tylko nasze zdanie - a w sumie mojego syna )

- Sto nóg stonogi Fruzi - długa i nudna jak flaki z olejem... dobra idea a książka zrypana po całości.... i ja i młody umieraliśmy z nudów
    - Książka z dziurą - nie podeszła mlodemu totalnie, nie wiem czy to kwestia tego, że w UK tego typu książek sporo i są jakoś fajniejsze, czy to ta jest jakoś wyjątkowo kitowa...
    - Prąd, Witek Koroblewski - ani graficznie, ani tekstowo niefajna, niezrozumiała, lipa trochę jak na Wytwórnię
    - MUK w podróży dookoła świata - błyszczący papier tak że nie jestem w stanie wieczorem przy lampce jej czytać bo nic nie widzę, tekst malutki, młody obrazki lubi, ale przeczytać tego nie jestem w stanie :/ również Wytwórnia...

mam nadzieję że to tyle niewypałów z naszych ostatnich 30kg książek

Chustoholiczka Awatar wruuuu
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kudlata Zobacz posta
    Binta i reszta, a zwłaszcza Lalo były przez Kubę miętolone nonstop między jego 8 a 14 miesiącem życia i mają się całkiem nieźle, natomiast naciśnij mnie straciło róg już przy jednym z pierwszych użyć.... Ale też myślę, że wszystkie te książki powinny być całokartonowe. Babo i spółka powinny mieć też zaokrąglone rogi, to powinien być standard dla tego przedziału wiekowego.
    o właśnie jeszcze te ostre rogi - babcia ciągle na nie narzeka

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rzezuchama Zobacz posta
    Jeśli chodzi o kit jakościowy pod względem użytych materiałów, to dla mnie było Naciśnij mnie Tuleta z Babaryby.
    Jak na książkę, którą trzeba było macać, pukać, miziać (świetna zabawa zresztą) papier był fatalnie dobrany, kredowany makabrycznie, miękki i wiotki, natychmiast powstawały zagniotły, ślady, kiepsko się przewracały strony. Pod tym względem porażka. Powinna być kartonowa. Albo tak pancerna jak Muk.
    Cytat Zamieszczone przez Kudlata Zobacz posta
    U nas Naciśnij mnie i Kolory były długo, długo wertowane dzień w dzień, noszone pod pachą i zaliczyły też ze dwa upadki. Kartki to wiadomo, zawsze jakieś tam niewielkie zagięcie powstanie, z przewracaniem stron dziecko nie miało problemów. Ogólnie szkód nie odnotowałam i nadal są w użyciu
    Niko 2012, Zo 2017

Chustoholiczka

Domyślnie

hmmm mam wrażenie, że wątek (jak i spora część innych wątków na forum), zmienia kierunek. Tyle o ile w innych watkach zmiana kierunku nie jest jakąś znaczącą "przeszkodą" tak tutaj wydaje mi się, że podawanie dobrych pozycji rozwojowych mija się z celem wątku.

Czy nie chodziło tutaj o kity pod względem treści i posiadania w swojej biblioteczce danej pozycji?
    Zgadzam się oczywiście z tym, że spora część książek powinna być innego formatu czy inaczej wydana (Babo, Binta, Księga dźwięków itp) ale to chyba nie zakrawa na kit o którym jest ten wątek.
    Zaglądam tutaj po to aby dowiedzieć się od was co kupić a czego nie. Zauważyłam że spora część z Was ma podobny gust do mojego jeśli chodzi o wybór.
    I jeśli mam być szczera to czasami się tym kieruję.

Natomiast Księgę dźwięków, Bintę, Gdzie idziesz? i inne tutaj wymienione i tak bym kupiła po raz kolejny bo spełniają przeznaczenie i dobrze wpływają na rozwój i zabawę z dzieckiem/dziećmi.
    Mam już kolejne dziecko i na książki dziecięce patrzę teraz trochę inaczej aniżeli przy pierwszym. Potrafię wybrać i zdecydować. Natomiast wiem, że nowe mamy i tatusiowie nie maja łatwo, bo rynek zalany jest dużą ilością kitów.
    Więc może skupmy się na faktycznych kitach.

Przecież Księga dźwięków jest świetna. Dzięki niej nawet moje starsze dziecko do zabaw logopedycznych używa ją non stop. Dzięki tej książce porobiłam karty logopedyczne, które w połączeniu z książką służą do różnych zabaw które można wykonać na kilka sposobów i się nie nudzą. A często zajęcia logopedyczne dla dzieci nie są fajną zabawa tylko przykrym obowiązkiem. Książki autorstwa Anna-Clara Tidholm też wykorzystuję do prac logopedycznych z synem i sprawdzają się świetnie.

Natomiast jeśli chodzi o poprawność gdzie i dokąd to tutaj jest dobre wytłumaczenie (wiem, że nie związane z tematem wątku ale to tak IMO )
    http://www.jezykowedylematy.pl/2011/...dokad-idziesz/