Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Wątek: miedzypokoleniowe zaskoczenie :)

Chustomanka Awatar dagis
    Miejscowość
    se

Domyślnie miedzypokoleniowe zaskoczenie :)

czesto czytam na stronach chustowych, od mam chustowych itd slysze, czytam o braku porozumienia, zrozumienia pomiedzy nosicielkami a pokoleniem starszych... pytania o uduszenie, wygode chuscioszka zdaja sie byc standardem.

naprawde?
    nie macie innych doswiadczen?

z ciekawosci pytam...

moja babcia jest zachwycona i rozczulona bo pamieta jak prababcia waleria (jej mama) tak jej brata nosila.

wiele znanych mi i nieznanych - mijanych starszych pan reaguje milo...

macie tez jakies przyjemne doswiadczenia w tym temacie?

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie Re: miedzypokoleniowe zaskoczenie :)

Ja mam same przyjemne, owszem obcy pytają, czy dziecku wygodnie, ale nigdy nie słyszałam jeszcze pytań powątpiewających raczej zaciekawienie. Sąsiad wczoraj zapytał, czy nie mam większej takiej kieszonki bo sam by chętnie wskoczył
    Jedyne negatywne czy też powątpiewające reakcje były ze strony właśnie młodych ludzi, konkretnie mojej szwagierki, matki 6-miesięcznych bliźniaków. Jak mówiłam jej że nosze małą w chuście to ona (młoda dziewczyna) mówi, że wyczytała, że to niezdrowo, nie wolno dzieci pionizować i takie tam. Ale to jest przypadek szczególny, jest tak uparta, że jak coś sobie wbije do łba to w życiu jej nie przekonasz. Także nawet nie odpowiedziałam na jej stwierdzenie.

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustoguru Awatar odynka
    Miejscowość
    odiland

mnie jeszcze nigdy nic nieprzyjemnego nie spotkalo ludzie sie usmiechaja a ja na wsi przecie mieszkam moja mama troszke byla sceptycznie nastawiona ale jak zobaczyla ze zaba lubi to i ze jej dobrze to sie przyzwyczaila do widoku nas w chuscie czy mt
    Wataha: Nelly: 14/06/2007 Lilly i Zuzka: 15/09/2010

http://zakamarek.eu - targowisko rzeczy różnych
    http://shewolf-foto.blogspot.com - moja pasja

2014 będzie nasz!

Chustonoszka Awatar agolej
    Miejscowość
    Żory

Parę niesympatycznych komentarzy usłyszałam. Na szczęście większość jest miłych, mój teść wspomina, że jego babcia tak ich nosiła (za co mam plus u teścia), sąsiadka mówiła, że jej mama też ją tak nosiła, czasami słyszę komentarze, że dziecku tak dobrze przy mamie

Chustofanka Awatar carolans
    Miejscowość
    Kraków

kilka negatywnych i przykrych bylo, ale tez duzo pozytywnych-wlasnie od osob starszych ze super, ze wygodnie, ze rece wolne, ze dziecku wygodnie, ze same nosily/byly noszone, ze fajnie ze taka moda wraca
    o dziwo duzo negatywow zbieram od osob w moim wieku-ze kregoslup sobie niszcze, ze na starosc bede plakac (cokolwiek to znaczy ), ze bede miec dosc, ze dziecko musi byc w wozku bo wygodniej, ze one sie tak nie moglyby meczyc....
    bilans wychodzi na zero, moim zdaniem nie chodzi o pokolenie tylko o otwarte umysly i mentalnosc
    DOBYTEK Danielek (21.12.2006) i Kacperek (22.11.2008), w komplecie całkiem fajny mąż

Chustonoszka
    Miejscowość
    Gdańsk

Moje niewielkie na razie doświadczenie wskazuje, że osoby starsze reagują pozytywnie na małego chuścioszka. Owszem - pytania o wygodę dziecka i dostęp tlenu padają, ale są zadawane w sposób sympatyczny. Dziwne spojrzenia i komentarze są raczej od osób w wieku moim i moich rodziców.

Chustofanka Awatar ekspreskawowy
    Miejscowość
    świętokrzyska wieś

Przedwczoraj zachustowana czekałam na przystanku na PKS w towarzystwie pięciu starszych pań takich w typie wojujących babć moherowych . Nie padł ani jeden negatywny komentarz, wręcz przeciwnie pełen zachwyt - jakie to wygodne, poręczne, jaki dzidziuś zadowolony, a jak pięknie wygląda. I cieszyły się panie, że stare sposoby powracają. Ale generalnie nastawienie do chustowania nie zależy od wieku - każdej mamy prawo chować dziecko na swój sposób, czy w wózku czy w chuście i większość narodu to respektuje i negatywnie się nie wyraża
    Dorobek życia: Bolesław (02.XII.2008) Franciszek (11.II.2014)

Chustomanka Awatar scharon
    Miejscowość
    Żory

Mi sie wydaje ,ze to wlasnie osoby starsze maja chustorodzicow za normalnych.
    Od nich najczesciej slyszalam same pozytywne opinie .

Obecnie mlodsze pokolenia nie pamietaja juz jak sie kiedys nosilo dzieci i kojarza chusty tylko z praca w polu z dzieckiem na plecach.

Chustofanka

Moje sąsiadki, w wiekszości pokolenie babć, bardzo pozytywnie zareagowały na chuścioszka. Mówią, ze kiedyś też się nosiło tylko inaczej wiązało

Chusteryczka Awatar kanka9
    Miejscowość
    Gdańsk/Tczew/Szczecin

Mnie też jeszcze nigy nic nieprzyjemnego nie spotkało . Może i niektórzy myślą źle o takim sposobie ale przynajmniej nic w prost mi nie mówią . A dla moich rodziców to była nowość ale widze że teraz im się to podoba i są bardzo za , nawet moją mame zachustowałam w kółkowa kiedyś w sklepie i była zachwycona

Chustoholiczka
    Miejscowość
    .

Moja babcia np. zupełnie nie rozumie po co to robię i dlaczego bo przecież można dzieci razem do jednego wózka wsadzić i z głowy a tak to ciężko i przeszkadza...
    http://edu-mata.blogspot.com/
    https://www.facebook.com/EduMatablogspotcom/
    Syn Pierwszy - 06.2007 r.
    Syn Drugi - 10.2008 r.
    Córka Pierwsza - 03.2014 r.
    Córka Druga - 04.2018

Chustonoszka Awatar Justi
    Miejscowość
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez PodwójnaMama
    Moja babcia np. zupełnie nie rozumie po co to robię i dlaczego bo przecież można dzieci razem do jednego wózka wsadzić i z głowy a tak to ciężko i przeszkadza...
    tak to uważa moja Mama, a babci się bardzo podoba i przypomina, że mnie tak nosiła jak byłam mała (do 3 roku życia mieszkaliśmy z rodzicami u Babci na wsi)
    Justyna, mama Michalinki 20.03.2006 i Franka 21.02.2008

Chustomanka Awatar basiaT
    Miejscowość
    Szczecin/Świnoujście

Z moich obserwacji:

pokolenie naszych babć i dziadków - ogólny zachwyt z lekką troską o tlen,

pokolenie naszych rodziców - generalnie nieufność i przekonanie że ich metody były, są i będą najlepsze (chociaż ...po chwili zastanowienia ...dochodzą do wniosku że dziecko w chuście przytulone ogląda świat a nie pupy przechodniów..),

nasze pokolenie - ciekawość ukrywana za:
    a) drwiącym uśmieszkiem ("mam wózek za 3 tys. to teraz nie wypada się wycofać")
    b) otwartym pytaniem o chustonoszenie

Cytat Zamieszczone przez carolans
    moim zdaniem nie chodzi o pokolenie tylko o otwarte umysly i mentalnosc

otwartych umysłów w otoczeniu nam wszystkim życzę
    Przyjaciele są rodziną, którą sami sobie wybieramy.

"Z
    abawki w stylu retro"
    "Na końcu tęczy"

Uprawnienia umieszczania postów