Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Wątek: Ekspertki sprawdźcie, proszę

Chustonoszka Awatar agar72
    Miejscowość
    Świdnica

Domyślnie Ekspertki sprawdźcie, proszę

Nagrałam się i wrzuciłam filmik na wrzuta.pl Popatrzcie proszę i wytknijcie mi wszystkie błędy- co robię nie tak
    Pierwsze wiązanie (mt):
    http://agar72.wrzuta.pl/film/4V2bF1mYVNN/wideo-0001
    i plecak z chusty:
    http://agar72.wrzuta.pl/film/2sGK10Ig61Z/wideo-0003

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie Re: Ekspertki sprawdźcie, proszę

w sprawie plecaka: wszystko jest super poza tym, że w trakcie wiązania materiał prawie całkiem wyszedł spod pupy. za mocno ściągnęłaś dolną krawędź. w sumie powinno być na odwrót niż masz na koniec wiązania - poły boczne na krzyż przytrzymują panel poziomy i materiał pod pupą a nie na odwrót - jak naciągnęłaś na końcu.
    czasem pomaga nawet przytrzymanie materiału pod pupą w momencie przekładania poły bocznej pod nóżką- można w ten sposób zablokować wysuwanie.

a zakładanie dziecka na plecy - jestem pod wrażeniem!
    no i jaki fantastycznie spokojny model!

Chusteryczka Awatar april
    Miejscowość
    Im lepszy koń, tym na niego wiecej nakladają.

Filmiki pożerają mój przesył, ale mart mnie zaciekawiła i obejrzałam początek-też tak Maniutka zarzucam

Chusteryczka
    Miejscowość
    Cieszyn

Ja też tak moje kochane 14 kg na plecach umieszczam Ja mam tylko jedno "ale" do MT - górne pasy zawiąż na podwójny węzeł (byc może tak zrobiłas po wyłączeniu kamery) - reszta ok

Miejscowość
    Świdnica

ok, dzięki dziewczyny.
    A pasy oczywiście na koniec wiążę podwójnie. Na filmiku to było tak na szybkiego

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

a mi sie nie otwieraja filmiki ;-/

(ale wierze, ze dzieczyny zauwazyly co trzeba).
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Może się czepiam, ale maluszek w MT krzywo siedział. Ja wiążę przed lustrem, a jak nie ma możliwości, to sprawdzam, czy panel sięga równo od jednego dołka kolankowego do drugiego i czy kolanka są na tej samej wysokości. Jeśli tak, to raczej jest równo
    A w plecaczku, jak Mart pisała, materiał uciekł...Za radą Ithilhin (na pewno by to napisała ) dobrze jest zrobić takie majtki z chusty, wkładając dużą jej część między siebie a dziecko.
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa - Białołęka

sorki, ze sie wtrącę, ale też mam problem z uciekającym materiałem z pupy, jak te majtki zrobić? Bo zrozumialam jak napisala Mart, zeby dolnej krawedzi nie sciagac (jak juz sie polapie ktora jest która hihi ), ale tych majtek trochę nie rozumiem...
    -------------------------------
    Ania (14.11.2006)
    Adaś (18.11.2008)

Miejscowość
    Toruń

Mart pisała, żeby nie ściągać tej dolnej krawędzi panela na samym końcu motania. A majtki robi się na poczatku, zaraz po umieszczeniu dziecka na plecach, gdy zaczynamy układac chustę.
    Bierzesz połę materiału i wkładasz między siebie a dziecko, robiąc takie majtki właśnie. I potem zaczynasz dociąganie, ale dolnej krawędzi-jak pisała Mart-nie dociągasz, bo majtki się wysuną spod pupy.
    Ale mi głupio, pytanie było do ekspertek, a ja tu się produkuję

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

to jeszcze wytłumaczę o co mi chodziło z przytrzymaniem dolnej krawędzi pod pupą:
    gdy przekładamy lewą połę do tyłu pod pupę, pod nóżkę i potem do przodu, w momencie gdy zmieniamy trzymanie poły z lewej ręki do prawej, lewą ręką chwytamy dolną krawędź pod pupą i ciągniemy, tak, żeby poła ją porządnie przyblokowała w trakcie przechodzenia pod nóżką. analogicznie z drugiej strony.
    ten manewr jest niewykonalny, gdy przekładamy obie poły na raz i po prostu krzyżujemy poły przekładając je z dłoni do dłoni.

(jak to czytam to jakaś nowomowa jest )

i jeszcze: na wczesniejszym etapie jak formujemy "szelki" na ramionach można poły złożyć na dwa razy do środka i potem skręcić o 1,5 obrotu do środka. to daje właśnie większe napięcie w górnej a mniejsze w dolnej krawędzi. takie normalne dociąganie tu się średnio sprawdza - trzeba to wyczuć.

Miejscowość
    Toruń

Cytat Zamieszczone przez mart
    to jeszcze wytłumaczę o co mi chodziło z przytrzymaniem dolnej krawędzi pod pupą:
    gdy przekładamy lewą połę do tyłu pod pupę, pod nóżkę i potem do przodu, w momencie gdy zmieniamy trzymanie poły z lewej ręki do prawej, lewą ręką chwytamy dolną krawędź pod pupą i ciągniemy, tak, żeby poła ją porządnie przyblokowała w trakcie przechodzenia pod nóżką. analogicznie z drugiej strony.
    ten manewr jest niewykonalny, gdy przekładamy obie poły na raz i po prostu krzyżujemy poły przekładając je z dłoni do dłoni.

(jak to czytam to jakaś nowomowa jest )

No tak...gdyby mi Ithilhin nie pokazała na żywo, spędziłabym pól wieczoru próbując rozszyfrować opis Taki urok wirtualnych instrukcji

Chusteryczka Awatar rebelka
    Miejscowość
    Nowe n/Wisłą

Faktycznie w MT dzieć siedzi krzywo ale to kwestia wprawy. Co do 'majtek' z chusty to dolną krawędź należy wsunąć pomiędzy siebie a dziecko. Ja z tych 'majtek' korzystałam także w czasie wiązania kangurka. I muszę spróbować robić tak jak to mart opisała, na razie przekładam obie poły od razu, trzeba znowu pokombinować
    "Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty." Frank Zappa

Dorota, mama Mateusza - 06.05.2008

Chustoholiczka Awatar stokrotka.a
    Miejscowość
    Katowice

1.ja zarzucam malucha z chustą podobnie do ciebie.
    2.potem naciągam chustę za 2 końce i jedną ręką trzymak szkraba za plecy przyciskając go do siebie tak aby się nie fiknął do tyłu a drugą wciskam dolną krawędź znajdującą się pod pupą, między moje plecy a brzuszek maluszka ok 1/3 szerokości chusty, tak aby powstały takie majty a materiał nie miał szansy wysunięcia.
    3.po czym jeden koniec chusty przytrzymuję między kolanami/udami moimi a drugi prowadzę na kolanko(działa to jak przycisk chusty która się tu też znajduje)i prowadzę pod drugie kolanko i zmiana czyli ten koniec chusty jest teraz przytrzymany kolanami/udami moimi a drugim robię tak samo co z pierwszym.

jest to jasne?

czasem odchylam troszkę pupę od moich pleców tak aby łatwiej wcisnąć więcej materiału i aby krawędzie tego materiały kończyły się pod zgięciami kolan a nie pupie czy udach...to wtedy łatwo się wyślizgnie i nie mamy jak potem przycisnąć
    chustą.
    Sara. 23.01.2008 Lena. 15.11.2010 Laura. 1.08.2013
    http://jogazycia.pl/harmonogram-zajec/

Miejscowość
    Świdnica

jeszcze raz dzięki dziewczyny za wszelkie porady. Będę się uczyć

Chustonoszka
    Miejscowość
    Swidnica

a ja chcialam pochwalic modelke, ktora tak grzecznie pozwalala mamie sie motac i w MT i chuste

Uprawnienia umieszczania postów