Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Wątek: Kiedy zaczynałyście?

Chustonówka
    Miejscowość
    NY

Domyślnie Kiedy zaczynałyście?

To pytanie kieruję do mam, które praktykują EC. Miałam już jedno podejście, kiedy mały miał kilka tygodni - wyłapywałam tak ze 3-4 siusiu dziennie. Przerwałam, bo po pierwsze spotkałam się z krytyką ze strony męża, po drugie - synek wydawał mi się jeszcze zbyt giętki, miałam obawy czy go nie uszkodzę

Jakiś tydzień temu postanowiłam spróbować od nowa, mąż akurat poza domem
    Zachęciło mnie to, że mały regularnie obsikuje przewijak. Najpierw było fajnie - złapałam kilka siusiu - ale od następnego dnia za każdym razem kiedy próbowałam go odsiusiac nad miską - płacz po minucie i zero efektu. Oczywiście nie chciałam go męczyć więc na razie próby zawiesiłam. Obawiam się trochę, że przegapię ten najlepszy moment. Stąd moje pytanie - kiedy zaczęłyście ze swoimi niemowlakami?

Mój pierworodny:

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie Re: Kiedy zaczynałyście?

oczywiście, że zaczynaj! wiek nieważny ale najlepiej przed 4 mcem.
    my właśnie zaczęliśmy wysadzanie w 4 mcu. pieluch nie pożegnaliśmy ale sporo też wyłapywaliśmy.
    mężowi wytłumacz, że to oszczędność na pieluchach a serio - że nic złego z tego nie wyniknie, a tylko dobre. no i nie stresuj się porażkami/nieudanymi próbami, bo tylko wtedy ec ma sens. to ma być naturalna komunikacja z dzieckiem i odczytywanie jego potrzeb

Chustomanka
    Miejscowość
    A. Ł

Mój mały miał 2 miesiące, u nas to raczej nieregularne ale przyniosło efekty w 7 miesiącu nauczył się sam robić kupkę do miseczki. Teraz ma prawie rok i dalej wysadzam go nieregularnie ale widzę że trochę kuma.

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

My też tak nieregularnie od kiedy mały miał jakieś 3 i pół miesiąca. Zaczęliśmy wysadzanie na siku od nocy i całkiem dobrze nam szło, z kupą tak po jakichś 2 tygodniach zaczęło się udawać i nadal się udaje. Jednak na siku mały już nie za bardzo chce, w dzień to czasem coś się uda a w nocy to już totalnie się zbuntował więc postanowiłam przeczekać trochę. A były już czasy, że przez całą noc miał jedną tetrę, która w dodatku do rana była sucha. Tak więc nie ma co się zrażać, a próbować jak najwcześniej bo frajda to niesamowita

Chustoholiczka Awatar aliona
    Miejscowość
    mieszkam w Łodzi, gdzie nawet bieganie psom szkodzi

podziwiam magnolio Twoje nocne wyłapywania, mi by się nie chciało

ja zaczęłam niedawno, jak młody skończył pół roku. nie zawsze mam czas go wysadzić odpowiednio często by miał suchą pieluszkę, ale kupy wyłapujemy prawie wszystkie (zdaży się wpadka jak poleniuchuję z rana).
    z kupami załapał od razu o co chodzi, ja nawet nie liczyłam na taki sukces, chciałam wyłapać tylko siusiu, a tu wszystkie kupy w nocniku
    złotowłosa i trzy misie
    <3 <3 <3

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

aliona, w nocy dużo łatwiej niż w dzień - o dziwo . Zaczęło się od tego, że mały się wiercił i budził nie wiadomo dlaczego , no i wyczytałam trochę na forum i w pożegnaniu z pieluszkami, że to może być na siku, więc jak pewniej nocy się obudził nie wiadomo po co to my go hops nad miseczkę i zrobił siusiu i od razu do spania. Tak więc pierwszy raz się budzi tylko na siku, no a potem to przed karmieniem go wysadzam, czyli jeszcze 2 razy lub raz ostatnio 1 raz, no i nad ranem jak tylko się obudzi, czyli de facto są to 3 porządne siknięcia w nocy i jeden rano, bo dzieci jak śpią to raczej nie sikają. No ale ostatnio, Franek płacze nie tyle przy wysadzaniu ile przy zakładaniu pieluchy i ogólnie go to mocno rozbudza, więc postanowiliśmy przeczekać. Mam nadzieję, że to minie bo fajnie było jak dziecko niezasikane w nocy oj fajnie

Chustoholiczka Awatar aliona
    Miejscowość
    mieszkam w Łodzi, gdzie nawet bieganie psom szkodzi

Cytat Zamieszczone przez magnolia
    aliona, w nocy dużo łatwiej niż w dzień - o dziwo . Zaczęło się od tego, że mały się wiercił i budził nie wiadomo dlaczego , no i wyczytałam trochę na forum i w pożegnaniu z pieluszkami, że to może być na siku, więc jak pewniej nocy się obudził nie wiadomo po co to my go hops nad miseczkę i zrobił siusiu i od razu do spania. Tak więc pierwszy raz się budzi tylko na siku, no a potem to przed karmieniem go wysadzam, czyli jeszcze 2 razy lub raz ostatnio 1 raz, no i nad ranem jak tylko się obudzi, czyli de facto są to 3 porządne siknięcia w nocy i jeden rano, bo dzieci jak śpią to raczej nie sikają. No ale ostatnio, Franek płacze nie tyle przy wysadzaniu ile przy zakładaniu pieluchy i ogólnie go to mocno rozbudza, więc postanowiliśmy przeczekać. Mam nadzieję, że to minie bo fajnie było jak dziecko niezasikane w nocy oj fajnie
    o
    a na to bym nie wpadła... Iwo zwykle budzi się na jedzenie, właściwie nie rozbudza się tylko przysysa się na pół-śpiąca i dalej śpi. no ale faktycznie, zdarza mu się wybudzić w środku nocy i bryka nie wiadomo poco. może chodzi o siku? następnym razem jak się rozbudzi w nocy spróbuję go wysadzić.
    złotowłosa i trzy misie
    <3 <3 <3

Chustofanka Awatar AJ
    Miejscowość
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Aliza
    Zachęciło mnie to, że mały regularnie obsikuje przewijak. Najpierw było fajnie - złapałam kilka siusiu - ale od następnego dnia za każdym razem kiedy próbowałam go odsiusiac nad miską - płacz po minucie i zero efektu. Oczywiście nie chciałam go męczyć więc na razie próby zawiesiłam. Obawiam się trochę, że przegapię ten najlepszy moment. Stąd moje pytanie - kiedy zaczęłyście ze swoimi niemowlakami?
    Próbuj dalej. Trzymam kciuki za sukcesy
    Najlepszego momentu na pewno nie przegapisz, bo dla każdy jest tak samo dobry, żeby nauczyć Cię czego chce. Raczej to Ty powinnaś jak najlepiej być przygotowana, by to rozumieć
    Ale skoro mały płacze, to raczej warto coś zmienić. Może spróbuj do umywalki, albo na pieluszkę, albo zmienić pozycję
    Ale, z tego co ja teraz rozumiem, w EC nie chodzi o złapanie jak największej liczby siusiu do nocniczka. Raczej o zachęcenie dziecka do komunikowania załatwiania się. Ja zaczęłam jak mały skończył 3 m-ce. Były dołki i górki i dużo czytania na ten temat. Teraz jestem na etapie, że czasami siusiu wyłapuję (po spaniu, po powrocie do domu, po wyjęciu z chusty), a przez resztę jego aktywności (oczywiście, gdy mam czas wolny) wyszukuję oznak albo już zmoczonej pieluszki (wcześniej nic mu nie przeszkadzała, teraz czasami zaczyna marudzić) albo ochoty na jej zmoczenie (ostatnio - zdaję sobie sprawę, że to może zbieg okoliczności - młody jak ma do mnie dostęp, to przerywa zabawę i zaczepia mnie np. stukając ręką). I oczywiscie za każde siusiu w nocniczku, ale skupiam sie bardziej na chwaleniu, że mi "powiedział", że chce. A mokrymi pieluchami staram sie nie przejmować.
    A. mama J. (13.12.2008) i T. (15.11.2010)

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

ja nie wiem jak mam Franka trzymać nad miseczką. jak jest oparty o mnie to nie panuję nad miską. jakos dziwnie... pomijając juz brak czasu (Tośka jest bardzo absorbująca)... a też bym chciała
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

na pewno nie przegapisz tego najlepszego momentu .
    z mojego doświadczenia wynika, że jeśli dziecko nie rozluźni zwieraczy podczas powiedzmy pierwszych 30 sekund wysadzania to raczej nie ma ochoty na załatwienie się. płacząc daje anm o tym znać. nie stresuj się przede wszystkim próbuj na spokojnie, obserwuj.

ja wysadzałam alexa odkąd skończył 2 miesiące. noce były najłatwiejsze. po kilku dniach przestał mi się podczas wysadzania nawet wybudzać...

z julką jest inaczej: mam alexa i pracę w domu, więc małe szanse na regularne wysadzanie . wysadzam w oczywistych momentach i przy zmianie pieluszki. poza tym ona niecierpi być rozbierana...śmiganie w getrach itd odpada...nadal szukamy dla nas dobrych rozwiązań.
    w nocy śpi, więc na wysadzanie nie wybudzam.

i tak to dzieci korygują nasze plany i zamiary
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Chustonówka
    Miejscowość
    NY

dzięki za wszystkie odpowiedzi.
    Annamamaalexa - myślę, że masz rację on po prostu się denerwuje, że go wysadzam za długo. No niestety czasem było tak, że rezygnowałam, a on za chwilę zrobił siusiu do pieluchy.

Generalnie ta idea komunikacji z dzieckiem bardzo mi się podoba, ale nie jest taka znowu łatwa. Na razie wiem dobrze kiedy ma mokro, bo komunikuje to określonym rodzajem narzekania

Nie poddaję się i nie stresuję, na razie będę musiała zawiesić próby bo czeka nas przeprowadzka...
    Ale na nowym miejscu zacznę od nowa. To będzie zanim on ukończy 4 miesiące

Mój pierworodny:

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

z tym robieniem do pieluszki po położeniu dziecka to też normalne zwieracze się rozluźniają...

znam wiele przypadków, gdzie EC było praktykowane zdecydowanie po 4 miesiącu i z dużym sukcesem
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Uprawnienia umieszczania postów