Pokaż wyniki od 1 do 20 z 22

Wątek: Zgłupiałam przy Tuli - czy ten szpagat jest ok??

Mieszany widok

Pomarańcza Zgłupiałam przy Tuli - czy... 11-07-2015, 22:28
kaasia ja może nie o "szpagacie",... 11-07-2015, 22:38
ostroszyc Mam wrażenie że nosidło jest... 12-07-2015, 08:34
Mayka1981 Pomijając, że pas biodrowy w... 12-07-2015, 18:54
Pomarańcza Żartujesz?? :lool: Mój mąż -... 12-07-2015, 21:58
sowa_przemądrzała Teraz to ja zgłupiałam. Bo... 12-07-2015, 22:57
zulam Właśnie, jaka jest prawidłowa... 12-07-2015, 22:01
wisienka103 Super tłumaczycie,... 13-07-2015, 10:38
rodzynka007 super instrukcja w weekend... 13-07-2015, 13:44
zulam A z przodu, tak samo powinno... 13-07-2015, 14:00
Pomarańcza Podbijam. Włożyłam na się tę... 15-07-2015, 21:45
Gość nie mam za bardzo lepszych... 15-07-2015, 22:30
sowa_przemądrzała Może komuś ta informacja... 17-07-2015, 18:25
    Chustoholiczka Awatar Pomarańcza
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie Zgłupiałam przy Tuli - czy ten szpagat jest ok??

Takie akurat zdjęcie mam, z dzisiaj:

Chodzio tulę - to jest toddler, a dziecko ma niecałe 3 lata.
    Ta pozycja w nosidle serio tak ma wyglądać? Wydaje mi się, że to już pod szpagat podchodzi - niby przy starszym dziecku to mniej istotne, ale o wygodę tez chodzi. Nie wiem, co o tym myśleć, w chustach zupełnie inaczej dziecko się układa.
    Moje chłopaki :
    Mały - 25.04.14, Duży - 12.10.12
    Zapraszam do mnie: http://www.chusty.info/forum/showthr...BCno%C5%9Bci-)

Chustomanka

Domyślnie

ja może nie o "szpagacie", ale też o wygodzie a jakby nosidło zapiąć wyżej, w samym pasie mniej więcej? znaczy się pewnie głównie rozchodziłoby się wtedy o to, żeby skrócić szelki - Dzieć będzie miał szansę coś zobaczyć nad ramieniem taty teraz, niby jest większy, a widzi mniej niż Młodszy
    a co do szpagatu, może tak Ci się tylko wydaje? na Tobie kolanek nie da się/nie trzeba z pewnością tak rozszerzyć, bo w pasie masz mniej - spróbuj założyć Starszaka w tuli i sprawdzić czy to aby na pewno kwestia nosidła

Chusteryczka Awatar ostroszyc
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

Mam wrażenie że nosidło jest odrobinę za duże i za luźno założone. Panel jest zbyt szeroki co widać zarówno w ułożeniu nóżek jak i otuleniu plecków a szelki wiszą przez co dziecko siedzi na "hamaczku" z panela. Trzeba go wyciągnąć spod pupy poprzez pociągnięcie szelek do góry i wtedy zobaczyć. Możliwe że panel będzie wtedy za wysoki co sugerowałoby że to nosidełko musi jeszcze poczekać.
    Mały B: 2009
    Mała T: 2012

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Pomijając, że pas biodrowy w rzeczywistości powinien być zapięty w pasie a nie na biodrach - skróć faktycznie szelki i podciągnij całe "plecy" wyżej.

To nie jest szpagat w sensie rozstawienia kolan na szerokość - uda dziecka obejmują plecy i talię rodzica, nie są w stanie bardziej "zawinąć się" dookoła taty, dlatego to tak wygląda, że kolanka są daleko od siebie.
    Jak zapniecie wyżej i bardziej wyciągniecie panel (noszący sięga rękami do tyłu, łapie pasy naramienne tuż przy wszyciu w panel i odciąga panel od pleców wyciągając go w górę i ciut do tyłu, naciągnięte szelki kładzie na ramionach i dopiero potem skraca; możesz to też zrobić Ty czy jakakolwiek inna osoba) to sytuacja trochę się poprawi poprzez mniejszy "zwis" pupy (w trakcie chodzenia nie obijała się pupa o pas biodrowy?) i może paradoksalnie - ale ustawiając kolana bardziej w linii z pupą, ten siad będzie bardziej naturalny.

Zresztą porównaj sobie starszego i młodszego - młodszy ma pupę bardziej "w linii" z kolankami więc mogą iść one bliżej siebie - do przodu. Jak w nosidle są kolana sporo wyżej niż pupa to jeszcze zebrać je jakoś ku sobie już nie sposób.

A masz może zdjęcia starszaka w chuście ale na plecach taty?

Tula dla mnie bardzo rozpłaszcza, ale zawsze i wszędzie nie widzę, żeby tu była za szeroka, po dociągnięciu będzie ok i szerokość, i wysokość i pozycja...

Edit - ale zdjęcie malownicze zaprawdę, no jak z reklamy
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    A masz może zdjęcia starszaka w chuście ale na plecach taty?
    Żartujesz??
    Mój mąż - ostatecznie - jest w stanie nosić w mt lub nosidle, przy czym za każdym razem przy mietku pyta się mnie, "jak te pasy mają lecieć?"...

Przejrzałam zdjęcia z wycieczki i pas był zapięty w pasie , nie niżej. Ale Mayka ma rację, faktycznie wyszedł nam hamaczek i niego młody wpadł pupą. Ja jestem nosidłowym debilem, myślałam, że tak ma być . To tłumaczy, dlaczego testowany kiedyś mt toddler wydawał mi się za mały...

Czyli dzieć ma siedzieć pupą tuż nad krawędzią pasa, a panel ma cały iść do góry, a nie najpierw do dołu i dopiero w górę? Dobrze ja to rozumiem?
    Moje chłopaki :

Chustomanka

Domyślnie

u nas to jest tak: pas "biodrowy" w pasie mooocno dociągnięty (przy noszeniu na plecach, bo z przodu to mi się na biodrach opierał), dupka do dupowpadki, nosidło dociągnięte, F. jest w stanie widzieć przynajmniej trochę więcej niż moje plecy (a przynajmniej tak mi się wydaje...)
    Cytat Zamieszczone przez Pomarańcza Zobacz posta
    Przejrzałam zdjęcia z wycieczki i pas był zapięty w pasie , nie niżej.
    no mnie mimo wszystko wygląda na poniżej nie w "pasie=miejscu, gdzie w spodniach jest pasek" tylko "pasie=tam,gdzie u kobiet jest najwęziej"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    Jak zapniecie wyżej i bardziej wyciągniecie panel (noszący sięga rękami do tyłu, łapie pasy naramienne tuż przy wszyciu w panel i odciąga panel od pleców wyciągając go w górę i ciut do tyłu, naciągnięte szelki kładzie na ramionach i dopiero potem skraca; możesz to też zrobić Ty czy jakakolwiek inna osoba) to sytuacja trochę się poprawi poprzez mniejszy "zwis" pupy (w trakcie chodzenia nie obijała się pupa o pas biodrowy?) i może paradoksalnie - ale ustawiając kolana bardziej w linii z pupą, ten siad będzie bardziej naturalny.
    Teraz to ja zgłupiałam. Bo robiłam mniej więcej tak, jak opisujesz, ale przy mniejszej "dupkowpadce" odgina mi się górna część pasa biodrowego. Ponoć to źle i nie tak ma być i właśnie należy dziecko maksymalnie "zwiesić", żeby się ten cholerny pas nie odginał. Przynajmniej tak twierdzą tulofanki. A ja nie mogę z Tulą (i w efekcie kombinacji z innym nosidłem też) dojść do ładu. Help!

Chusteryczka Awatar ostroszyc
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

Dziwne to. Dziecko nie może wisieć przecież, nosidło musi być dobrze dociągnięte. Spróbuj może mandukę albo co...
    Mały B: 2009
    Mała T: 2012

Chustopaleozoik Awatar zulam

Domyślnie

Właśnie, jaka jest prawidłowa pozycja dziecka w nosidle? Z przodu, z tyłu? Gdzieś jest to opisane?

Chustomanka Awatar wisienka103
    Miejscowość
    okolice miasta Kraka

Domyślnie

Super tłumaczycie, skorzystałam i ja! Dzięki!
    Kubuś 2012 Wojtuś 2014

Piszę bez polskich znaków

Chustomanka Awatar rodzynka007
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

super instrukcja w weekend mezowi pod nos podstawie i bedzie kombinowal

Chustopaleozoik Awatar zulam

Domyślnie

A z przodu, tak samo powinno być?

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Podbijam. Włożyłam na się tę tulę i wyglądamy z młodym tak:

Pas biodrowy przylegał, szelek nie wyregulowałam przez założeniem i z dzieckiem byłam w stanie podciągnąć tylko tyle, co widać; musiałam podtrzymywać je ręką, żeby Adaś przylegał tak, jakbym chciała. Na środkowym zdjęciu nie trzymam szelek i jest za luźno.

Teraz uwagi .
    Moje chłopaki :

dianek
    Guest

Domyślnie

nie mam za bardzo lepszych zdjęć, ale wrzucam Bena w tym samym nosidle

kilka rzeczy

1. u was widzę górną regulację szelek rozluźnioną - u nas jest spięta prawie na maksa, mimo iż dzieć pół roku starszy więc i chyba większy
    2. wasze dziecko opada bardzo nisko na pas biodrowy, powinien siedzieć znacznie wyżej (patrz fotka wyżej)
    3. pas biodrowy - nigdy nam tak brzuchów nie ściska - imo powinien być niżej, a dzieć wyżej... no nie wiem jak to wytłumaczyć
    4. pod nogami młodemu u was materiał się zwija - czy to nosidło po prostu nie jest za duże? pytam bo u nas układa się to inaczej

ps. - jak coś źle mówię albo coś u nas źle widać to proszę mnie poprawiać! bo ekspertem to ja nie jestem

Domyślnie

Może komuś ta informacja pomoże w kwestii odginającego się pasa, bo kombinowałam z ustawieniami i co bym nie robiła pas się odginał i ciągnął. W końcu wzięłam żelazko (Tulę wg metki można prasować w niskiej temperaturze) i wielokrotnie przeprasowałam pas z obu stron z dużą ilością pary, następnie taki jeszcze ciepły zapięłam na sobie i zostawiłam na parę minut. Teraz od razu układa się jak trzeba

P.S. Ale żeby nie było strat od razu napiszę, że w przypadku Tuli ten materiał na pasie i kieszonce jest w sumie zaskakująco delikatny i łatwo o przetarcia tam, gdzie przebija więcej warstw materiału (na kieszonce), więc trzeba uważać.
    Ostatnio edytowane przez sowa_przemądrzała ; 17-07-2015 o 18:29