Pokaż wyniki od 1 do 20 z 22

Wątek: książki na koniec roku szkolnego

Mieszany widok

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

Ronja wydaje mi się za trudna do czytania dla pierwszoklasistów, Dunia (Mattis chyba też) jest napisana dla dzieci do samodzielnego czytania, teksty, rozdziały z tomu na tom są coraz dłuższe w miarę postępów dzieci - można dawać kolejne tomy dzieciom na kolejne okazje (choć nie wiem, w jakiej formie jest Mattis - czy ma oddzielne tomy, czy tylko zbiorówkę).

Fajnym pomysł, ktoś kiedyś pisał, było danie pierwszoklasistom różnych tomów Lassego i Mai, pewnie możnaby dać części te, części Nelly Rapp - dzieci się wciągnęły, potem się wymianiały kolejnymi tomami.
    Ostatnio edytowane przez jul ; 14-03-2021 o 11:04
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustoholiczka Awatar murmle

Domyślnie

Tak chodziło mi o Mattisa. On jest bardzo prosty do czytania samemu. Ma tylko jeden tom, i fajne jest to że oni są z Dunią w jednej klasie.
    Fistaszek jest z nami od lutego 2011

Chustoholiczka Awatar wruuuu
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez murmle Zobacz posta
    Tak chodziło mi o Mattisa. On jest bardzo prosty do czytania samemu. Ma tylko jeden tom, i fajne jest to że oni są z Dunią w jednej klasie.

W klasie mojego syna tak było w zeszłym roku Chłopcy dostali Mattisa a dziewczynki Dunie później we wrześniu sobie omówili te dwie lektury z Panią

edit

Kuzynka moich dzieci kilka lat temu w pierwszej klasie dostała Jasia i Janeczkę - krótkie rozdziały do czytania dla początkujących czytelników

Nam bardzo podobała się Jurka i Wąsik - krótkie i zabawne.

Bardzo fajny jest też Gutek i potwory dla początkujących czytelników

A może Pate gra w piłkę dla chłopców a dla dziewczynek - Pate pisze bloga - treść jest bardzo zabawna...
    http://www.maluszkoweinspiracje.pl/2...8-latka-i.html
    Ostatnio edytowane przez wruuuu ; 14-03-2021 o 21:16

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

Jasia i Janeczkę czytam dzieciom od 3 lat, to może wcześnie, ale jednak to taka książka dla przedszkolaków raczej - mam wrażenie, że treść jednak mało porywająca dla prawie, albo zupełnie ośmiolatków.
    Można jeszcze pomyśleć o jakichś komiksach, żeby nie znudzić czytelników, a bardziej zachęcić nieczytających - u mojego pierwszoklasisty działają kolejne Misie Zbysie i Samojliki - "Umarły nas" i następne z serii, "Bardzo dzika przyroda" większej liczby autorów, można też spróbować "Malutki lisek i Wielki dzik" - w pierwszej części w sumie bardzo mało tekstu, może w następnych więcej, no i na pewno jest teraz znacznie więcej fajnych komiksów (poza Donaldami i Scoobie Doo ), niż znam. O, może "Borka i Sambor" się nadadzą jeszcze, muszę podrzucić synkowi.

Jeszcze przypomniało mi się - Self regulation. Szkolne wyzwania. Na teapie przedszkola synowi podobała się pierwsza część, mi też (też tłumacznia historyjek dla rodziców), ale przyznaję, że szkolnej jeszcze nie czytałam, no i to też trochę droższa pozycja.
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustoholiczka Awatar wruuuu
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jul Zobacz posta
    Jasia i Janeczkę czytam dzieciom od 3 lat, to może wcześnie, ale jednak to taka książka dla przedszkolaków raczej - mam wrażenie, że treść jednak mało porywająca dla prawie, albo zupełnie ośmiolatków.
    Można jeszcze pomyśleć o jakichś komiksach, żeby nie znudzić czytelników, a bardziej zachęcić nieczytających - u mojego pierwszoklasisty działają kolejne Misie Zbysie i Samojliki - "Umarły nas" i następne z serii, "Bardzo dzika przyroda" większej liczby autorów, można też spróbować "Malutki lisek i Wielki dzik" - w pierwszej części w sumie bardzo mało tekstu, może w następnych więcej, no i na pewno jest teraz znacznie więcej fajnych komiksów (poza Donaldami i Scoobie Doo ), niż znam. O, może "Borka i Sambor" się nadadzą jeszcze, muszę podrzucić synkowi.

Jeszcze przypomniało mi się - Self regulation. Szkolne wyzwania. Na teapie przedszkola synowi podobała się pierwsza część, mi też (też tłumacznia historyjek dla rodziców), ale przyznaję, że szkolnej jeszcze nie czytałam, no i to też trochę droższa pozycja.

u mnie też był szał w wieku 3-4 lata na Jasia i Janeczkę, ale podałam jako przykład. Z tego co wiem kuzynce moich dzieci podobała się książka, jak sama czytała w wakacje, ale nie znała wcześniej to fakt

Komiksy to fajny pomysł U nas teraz wrócił szał na Smerfy codziennie czytamy co mamy na półce i chyba będę musiała dokupić kolejne tomy...