Pokaż wyniki od 1 do 20 z 336

Wątek: ksiazki religijne, nie tylko na prezent

Mieszany widok

Chustonoszka
    Miejscowość
    Świdnik

Domyślnie

Jak dobrze że trafiłam na ten wątek Właśnie szukam na allegro czegoś na prezent dla Chrześnicy, ale na roczek. Więc muszą być twarde strony. Dla swoich miałam Dzieje Bibilijne z serii Obrazki Dla Maluchów wyd. Olesiejuk. Ale jak dla mnie trochę może za krótka. Na prezent to mi się widzi coś " większego". Może ktoś coś polecić dla takiego maluszka??? W domu mam jeszcze dwie swoje stare z dzieciństwa. Taką w czerwonej okładce" biblia w obrazkach dla najmłodszych" i " Mała Biblia dla dzieci" i mam co do nich mieszane uczucia. Szczególnie do tej drugiej i do części Stary Testament. Kiedyś moje najstarsze uparło się że będziemy czytać od dechy do dechy i szczerze miałam momentami problem i niektóre fragmenty pomijałam. Jakoś nie chcę żeby dzieci miały obraz Boga jako tego surowego, zsyłającego śmierć za grzechy, nawet w sumie na niewinnych ( Egipt) itp. Zresztą nawet dla mnie ST to jest ciężki orzech do zgryzienia. Dlatego ciężko mi jest wybrać coś przez internet bo nie mam wglądu do treści . :/

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

kamyczku trudno moze byc... ja mam takie jakies spostrzezenie, ze wiekszosc ksiazeczek religijnych dla najmlodszych, ktore mialam w rekach jest fatalna graficznie. inna rzecz, ze ja z doskoku ogladam, raczej sie opieram na tym co w necie widzie, niestety.

moze kup jakas porzadna Biblie dla najmlodszych a oprocz tego cos do czytania kartonowego prostu? w Biblii napisz ladna dedykacje - bedzie jak znalazl za troche, a ksiazeczki od razu pojda do zabawy.

a Biblie w czerwonej oprawie tez mielismy - brat dostal na komunie od rodzicow. szczerze mowiac akurat opowiesc o plagach egipskich najbardziej nas fascynowala na pewnym etapie taka szarancza na przyklad - jakie to przerazajace sie wydawalo. inna rzecz, ze duzo starsi jednak bylismy...
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chustonoszka
    Miejscowość
    Świdnik

Domyślnie

Zastanawiałam się nad czymś takim i chyba się zdecyduję : http://allegro.pl/pierwsza-biblia-dl...643346464.html
    Najwyżej tak jak mówisz, Natala, dorzucę coś jeszcze do poczytania i pobawienia.
    A co do treści to akurat moje najstarsze jest strasznym wrażliwcem i od razu pojawiają się pytania, jak przy tym Egipcie tzn.: dlaczego Bóg zabił tych pierworodnych chłopców Egipskich? A może oni byli grzecznymi dziećmi? A może tylko faraon był nie dobry? A może rodzice egipskich chłopców jakby wiedzieli to też by sobie posmarowali te drzwi, tylko wtedy nie było telewizji ani facebooka to skąd mieli wiedzieć... itp. itd....

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

Magdo, dziękuję za polecenie Biblii. Z tego fragmentu widocznego na stronie aetos bardzo ciekawe wydanie. Chyba się skuszę i kupię naszym. Myślisz, że dla 10latka niespecjalnie zaangażowanego czytelniczo też jeszcze będzie ok? Chrześniak idzie do Komunii...
    2 + 7 (2005-2018)

Chustoholiczka

Domyślnie

Biblia dla maluchów
    Biblia dla milusińskich
    Może nie dla roczniaka aczkolwiek tutaj i tak chodzi o obycie dziecka z wiarą. My czytamy z dziećmi.
    Aczkolwiek czytam też tą małą Biblię o której pisałaś że momentami drastyczne. Z mojego dzieciństwa.
    Przy ST należy pamiętać o znajomości historii i czytaniu go z komentarzem
    ST nigdy nie należy czytać samego. Dla dzieci są specjalnie przygotowane przypowieści i nawet księża i sisotry zakonne mówią aby tak robić.
    Natomiast to jest jak z Baśniami. Jedni czytają oryginały od najmłodzsyvh lat a inni tylko przekłady.

Chustoholiczka Awatar wruuuu
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spadłamznieba Zobacz posta
    Biblia dla maluchów
    Biblia dla milusińskich
    Może nie dla roczniaka aczkolwiek tutaj i tak chodzi o obycie dziecka z wiarą. My czytamy z dziećmi.
    Aczkolwiek czytam też tą małą Biblię o której pisałaś że momentami drastyczne. Z mojego dzieciństwa.
    Przy ST należy pamiętać o znajomości historii i czytaniu go z komentarzem
    ST nigdy nie należy czytać samego. Dla dzieci są specjalnie przygotowane przypowieści i nawet księża i sisotry zakonne mówią aby tak robić.
    Natomiast to jest jak z Baśniami. Jedni czytają oryginały od najmłodzsyvh lat a inni tylko przekłady.
    Zapomniałam o Biblii dla maluchów - u nas czytana od ok 2 urodzin

Chustoholiczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wruuuu Zobacz posta
    Zapomniałam o Biblii dla maluchów - u nas czytana od ok 2 urodzin

świetna jest prawda?
    Pamiętam jak dostrzegłam ją jakiś czas temu na targach i się od razu zakochałam

Chustoguru
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karusek Zobacz posta
    Magdo, dziękuję za polecenie Biblii. Z tego fragmentu widocznego na stronie aetos bardzo ciekawe wydanie. Chyba się skuszę i kupię naszym. Myślisz, że dla 10latka niespecjalnie zaangażowanego czytelniczo też jeszcze będzie ok? Chrześniak idzie do Komunii...
    Karusku jakie ja mam ostatnio tempo reakcji, to szok
    Odpowiadając - moim zdaniem tak - zamierzam czytać też z Jul a i dać i Franiowi, by taką przeczytał (a Jul i F. czytają w tym roku oryginalną całą Ewangelię św. Jana, bo są w konkursie - czytamy razem, rany jaka ona jest niesamowita i trudna). Ale mimo tego, uważam, że spodoba mu się taka perspektywa, choć wiadomo, jako prezent już bym nie dawała na taki wiek.
    Prezentowo komunijnie może też Dzieci pytają, papież Franciszek odpowiada, jest też podobna Benedykta XVI.
    Franio - XII 2004, Julcia - XI 2007, Szymuś - X 2010, Jaś - XI 2013

Chustoholiczka

Domyślnie

W zeszłym roku daliśmy bratanicy w prezencie Biblia na cały rok 365 opowiadań dla dzieci - polecił ją nam zaprzyjaźniony ksiądz, który przygotowuje dzieci do I-szej kś. Kupiliśmy też dla nas - nie wystarczyna długo ale ciekawie przygotowana. Dodatkowo kupiliśmy grę Królestwo (pisałam o niej w tym wątku w zeszłym roku). Gra z mocnym wątkiem religijnym. Porządnie i pięknie wykonana. Przygotowana przez Polkę uczącą religii w warszawskiej szkole muzycznej (można do niej napisać prośbę o dedykację). Nie trzeba mieć szczególnej wiedzy religijnej aby w nią grać. Gra dedykowana starszym dzieciom ale my zaczęliśmy grać z naszym synem i podoba mu się.
    Katechizm Kościoła Katolickiego - też bardzo polecam i też mam zawsze w zwyczaju dawać go w prezencie komunijnym (chyba, że go ktoś ma to nie kupuję). Osobiście bardzo go lubię bo znajduję tam zawsze odpowiedź na to czego potrzebuję.
    Wyżej wspomniana książka św. Franciszka też polecana w zeszłym roku tutaj i podpinam się pod wcześniejsze pochlebne opinie na jej temat.

Chustoholiczka Awatar wruuuu
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamyczek Zobacz posta
    Jak dobrze że trafiłam na ten wątek Właśnie szukam na allegro czegoś na prezent dla Chrześnicy, ale na roczek. Więc muszą być twarde strony. Dla swoich miałam Dzieje Bibilijne z serii Obrazki Dla Maluchów wyd. Olesiejuk. Ale jak dla mnie trochę może za krótka. Na prezent to mi się widzi coś " większego". Może ktoś coś polecić dla takiego maluszka??? W domu mam jeszcze dwie swoje stare z dzieciństwa. Taką w czerwonej okładce" biblia w obrazkach dla najmłodszych" i " Mała Biblia dla dzieci" i mam co do nich mieszane uczucia. Szczególnie do tej drugiej i do części Stary Testament. Kiedyś moje najstarsze uparło się że będziemy czytać od dechy do dechy i szczerze miałam momentami problem i niektóre fragmenty pomijałam. Jakoś nie chcę żeby dzieci miały obraz Boga jako tego surowego, zsyłającego śmierć za grzechy, nawet w sumie na niewinnych ( Egipt) itp. Zresztą nawet dla mnie ST to jest ciężki orzech do zgryzienia. Dlatego ciężko mi jest wybrać coś przez internet bo nie mam wglądu do treści . :/
    z kartonowych nie ma dużego wyboru:
    http://www.kreatywniewdomu.pl/2016/0...jmodszych.html lub
    http://www.wydawnictwodwiesiostry.pl...obrazkach.html

Tą nową Biblię z Aetosu można czytać już z czterolatkiem i jest na prawdę godna polecenia i zakupu

fajne już dla 3latka są również:
    http://bonito.pl/k-90187184-zwierzeta-opowiadaja
    http://bonito.pl/k-90174540-jezus-po...iesci-biblijne

Chustonoszka
    Miejscowość
    Świdnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wruuuu Zobacz posta
    z kartonowych nie ma dużego wyboru:
    http://www.kreatywniewdomu.pl/2016/0...jmodszych.html lub
    http://www.wydawnictwodwiesiostry.pl...obrazkach.html

Tą nową Biblię z Aetosu można czytać już z czterolatkiem i jest na prawdę godna polecenia i zakupu

fajne już dla 3latka są również:
    http://bonito.pl/k-90187184-zwierzeta-opowiadaja
    http://bonito.pl/k-90174540-jezus-po...iesci-biblijne
    Dziękuję Wruuuu Jeszcze przejrzę te linki Mój M. mówi żebym sobie odpuściła Biblię jeszcze w tym roku bo dzieciaczek za mały, ale ja się jakoś tak już nastawiłam że to ma być Biblia a Mała lubi oglądać książeczki więc myślę że mogłoby się spodobać. Tym bardziej że w domu jest jeszcze braciszek- trzylatek.

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

Kamyczku, dla roczniaka jeszcze Minibiblia autorstwa Soledad Bravi (tej od Ksiegi dzwięków). O tyle fajne że to tylko obrazki z podpisami, wiec to rodzic decyduje jak bardzo się w historię zagłębia, bo sam opowiada. Oczywiście to tylko zagadnień jest przedstawionych (m in stworzenie swiata, wieża Babel, Dawid i Goliat, narodzenie Jezusa, śmierć i zmartywchwstanie). Kartonowa

spadłamznieba, ST nigdy nie nalezy czytać samego bo co? W strasznie autorytatywny ton uderzasz.

Uprawnienia umieszczania postów