Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 27

Wątek: formowanki, lubicie?

Chustomanka Awatar picikola
    Miejscowość
    jakby Toruń

Domyślnie formowanki, lubicie?

niby słodkie i ładne i praktyczni ekoniec zalet
    z otulaczem to najmniej zgrabna opcja no i Schnąąąąąą i schnąąąą
    ceny często jak za kieszonki lub aio
    mam kilka ale w sumie to mi się bez sensu wydają, miejsca mnóstwo zajmują w godz-dwie zasikane a później 2-3 dni czekania aż wyschną, czyli przerost formy nad treścią
    Michał.02 i Tymon.08

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie Re: formowanki, lubicie?

ja widze sens formowanek tylko przy maluszku,bo gumki kupsko płynne zatrzymają,przy starszym dziecku to nałożenie formowanej i otulacza jest ponad nasze siły,Marian jest cierpliwa a i tak się męczy i nie wytrzymuje.
    a formowanka bez polaru na noc, to dla mnie już w ogóle katastrofa, bo plecy mokre,nery mokre, biodra mokre i pęcherz toże.

Chustoholiczka Awatar brikola
    Miejscowość
    Opole

ale z drugiej strony przy większym dziecku jak chce się by zakumało przyczynę i skutek to formowanka najlepsza, pozatym niejedna jest bardziej chłonna niz każda kieszonka
    no i nie wiem jak u Was ale u mnie tylko bambus długo schnie.

Chustoholiczka Awatar v
    Miejscowość
    jakby Warszawa

ja sie pozbylam wszystkich niedawno

picikola, nasze mlodsze maluchy sa chyba w podobnym wieku - H juz sie nie da nalozyc pieluchy, bo zwiewa
    formowanki + otulacza sobie nie wyobrazam

Cytat Zamieszczone przez brikola
    ale z drugiej strony przy większym dziecku jak chce się by zakumało przyczynę i skutek to formowanka najlepsza
    i tu tyz racja

mysle, ze formowane dobre na poczatek i koniec

Miejscowość
    jakby Toruń

no mi niekoniecznie chodzi o to że tylko kieszonki
    bo bardziej mi pasuje otulacz + wkład wszekalki niż formowanka + otulacz
    szybciej schną wkłady i dupsko lepiej wygląda

nasz junior ma 10 m-cy i nie ma mowy o kłopotach z przwijaniem trochę mnie martwi że on taki mało aktywny neurolog obejrzał i powiedział że dużo gada jest bardzo uważny i to najważniejsze, a ruch już nie taki ważny, mam wątpliwości
    Michał.02 i Tymon.08

Chustomanka
    Miejscowość
    Wrocław

Teraz, przy tej pogodzie i sezonie "niegrzewczym" wysuszenie formowanek to jakiś horror. Tetra rulez Zresztą już dawno odwidziały mi się formowanki... Tyle tylko, że ładne są
    Antek '05
    Zosia '07

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa

nie lubie formowanek ze wzgledu na czas schniecia. sprzedalam wszyskie niemal, procz jednej samorobki od kolezanki. ale ta akurat pieluszka schnie krotko, bo cienka jest

matka czworga
    i psa

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Fajne są o tyle, że człowiek ma pewność, że wkładka w środku się nie poprzesuwa i to chyba tyle. Wkładkę z polarku można dołożyć, ale to już nie to samo co polarek w środku. I jeszcze jedna sprawa - ja mam problem z określeniem, czy ona jest już aby na pewno sucha. Ostatnio uszyłam sobie taką z froty w środku 2 warstwy froty i polar od pupy, jakoś tak zapomniałam jej zszyć bo mi się pomyliło, że to kieszonka będzie, no i po praniu i schnięciu (chyba ze 2 dni, bo taka pogoda ostatnio) z wierzchu wydaje się zupełnie sucha, wkładam rękę do środka a tu mokro No i bądź tu człowieku mądry
    nie mam żadnej AIO ale w takim układzie skąd wiadomo że taka pielucha jest sucha skoro od zewnątrz ma materiały schnące migiem???

Chusteryczka Awatar Aloha
    Miejscowość
    Łódź

Ja używam formowanek bez otulacza po domu. Żeby było lekko i wygodnie
    Tertę mi młody przesikuje, formowanki jeszcze nie, ale kto wie ...Jak formowanki już wyjdą to wtedy leci tera ale już z otulaczem. Na spacery ostatnio tez wrzucam formowankę plus otulacz, bo mi kieszonek brakuje. Pupa duża, no ale zakładając, że w formowankę wrzucę to samo co bym wrzucała do kieszonki to wychodzi mniej wiecej na to samo.
    O formowankach było już tu sporo:

viewtopic.php?f=17&t=14571

Miejscowość
    jakby Toruń

forwanki bezwzględnie fajne w przypadku posiadania suszarki, tak sobie wyobrażam bo jeszcze nie mam
    bo chyba tylko pula nie wolno suszuć w susz?
    Michał.02 i Tymon.08

Chusteryczka Awatar Gertruda
    Miejscowość
    Las koło Łodzi

Ja formowanek nie lubię...za wielki kuper w nich wychodzi i się w ubrankach nie mieści...mąż nie wie jak to "obsługiwać" noi schnie strasznie długoooo...Właściwie używamy ich w ostateczności jak już wszystkie inne są w praniu. Mam jedną formowaną kieszonkę od yetty polarek i cienka bawełna pościelowa - tą jedyną lubię bo szybko schnie i nie jest gigantycznych rozmiarów...a resztę chyba będę sprzedawać.
    Starszy 18.12.2008 Młodszy 02.01.2011

Podpisz się i ratuj maluchy!!!!

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

to w takim razie co najszybciej schnie? kieszonki tak?

Miejscowość
    Las koło Łodzi

Mnie najszybciej schną kieszonki BG. (Mam tylko porównanie z MioUnico)

Chustofanka

Ja lubię formowanki (ale tylko niektóre). Lubię je o wiele bardziej niz kieszonki Zakładam w domu bez otulacza. Przy mniej chłonnych między body a pieluchę wkładam kawałek polarka i ubranko jest zawsze suche.
    To super opcja w domu, bo skóra sobie niemal swobodnie oddycha.

Na noc i wyjścia zakładam kieszonki albo IB SIO.

Formowanki schną różnie. W taką pogodę jak ostatnio (czyli deszczowo i pochmurnie) Mother easy i flanelkowe schna w domu ok. 12 godzin, flexi dłużej ok. 16 h.
    Jak było ciepło i słonecznie to 4-5h i wszystko suche było. Zimą też wszystko migiem w pobliżu kaloryfera schło.

Kobiety co macie za formowanki, że 3 dni się suszą

Chustofanka

Co sądzicie o PD bambusowej na noc ?

Miejscowość
    Las koło Łodzi

Cytat Zamieszczone przez atoja
    Ja lubię formowanki (ale tylko niektóre). Lubię je o wiele bardziej niz kieszonki Zakładam w domu bez otulacza. Przy mniej chłonnych między body a pieluchę wkładam kawałek polarka i ubranko jest zawsze suche.
    To super opcja w domu, bo skóra sobie niemal swobodnie oddycha.

Na noc i wyjścia zakładam kieszonki albo IB SIO.

Formowanki schną różnie. W taką pogodę jak ostatnio (czyli deszczowo i pochmurnie) Mother easy i flanelkowe schna w domu ok. 12 godzin, flexi dłużej ok. 16 h.
    Jak było ciepło i słonecznie to 4-5h i wszystko suche było. Zimą też wszystko migiem w pobliżu kaloryfera schło.

Kobiety co macie za formowanki, że 3 dni się suszą
    Ja mam motherease...i moja jakoś długaśnie schnie..

Chustomanka Awatar darijah
    Miejscowość
    Wrocław

ja też porzuciłam niemal wszystkie swoje formowanki ze względu na kosmicznie długi czas schnięcia. Generalnie jestem za tym by pieluszkę móc rozłożyć na czynniki pierwsze i najlepszym rozwiązaniem są formowane kieszonki gdzie wkłady (najlepiej składane) można było wyjmować. Wszystko razem spełnia funkcję normalnej formowanki. Po rozłożeniu schnie migusiem
    Miluszka ::marzec 2008 :: Olafko ::lipiec 2011::

https://www.facebook.com/MioUnico - unikatowe nery na różne bajery dla dziarskich chustomatek; szyte z nowych, recyklingowanych i chustowych materiałów; również na indywidualne zamówienia ::

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

mam parę formowanek, resztę sprzedałam - bo nie potrafię ich używać
    niby są fajne ale wkurza mnie ze otulacz trzeba zakładać, duuupa wielka jak nie wiem, schną dłuuuuuuugo
    przy 18 miesięczniaku nie sprawdzają mi się wogóle

dla noworodka mam mnóstwo - jakoś bardziej w nie wierzę przy takim maluszku niż przy większym dziecku
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chusteryczka Awatar Aloha
    Miejscowość
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez darijah
    ja też porzuciłam niemal wszystkie swoje formowanki ze względu na kosmicznie długi czas schnięcia. Generalnie jestem za tym by pieluszkę móc rozłożyć na czynniki pierwsze i najlepszym rozwiązaniem są formowane kieszonki gdzie wkłady (najlepiej składane) można było wyjmować. Wszystko razem spełnia funkcję normalnej formowanki. Po rozłożeniu schnie migusiem

o tak Darjah, też lubię ten patent. I nawet bardzo lubię składać, wkładać i układać potem gotowe na półkę. Ale rozumiem, że nie każdy lubi ten rytuał.

Chustofanka

Cytat Zamieszczone przez grizolda

Ja mam motherease...i moja jakoś długaśnie schnie..

Może to zależy od wilgotności w domu Ja teraz susze w łazience ale mam tak bardzo dobrą wentylację.

No już sama nie wiem. W sumie "długo" znaczy dla kazdego co innego. Dla mnie 12 godzin to nie jest długo....

Uprawnienia umieszczania postów