Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 47

Wątek: Jakie nosidło dla noworodka/niesiedzącego niemowlaka 4 msc ?

Chustoguru Awatar Eyja
    Miejscowość
    Miasto Spotkań

Domyślnie

Czyli ono jak bondolino, tylko o połowę tańsze. Super, nie wiedziałam. A to cenna informacja. bardzo mocno warto przenieść dyskusję do chust

Danae a czemu na potępienie?
    Nie tak.
    Nie teraz.
    Nie w ten sposób.
    Pojawia się zbyt wcześnie i zbyt nieoczekiwanie.
    To, co nieuchronne
    Jest potwornie przedwczesne.
    Powinno przyjść dopiero później.
    Jutro. Za rok. Za sto lat.

[Gerhard Zwerenz]

Chustoguru Awatar Eyja
    Miejscowość
    Miasto Spotkań

Domyślnie

Wkładki dla noworodka to chwyt marketingowy; )
    Tula jak Manduca.
    Nie tak.
    Nie teraz.
    Nie w ten sposób.
    To, co nieuchronne

[Gerhard Zwerenz]

Chustomanka Awatar danae
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eyja Zobacz posta
    Czyli ono jak bondolino, tylko o połowę tańsze. Super, nie wiedziałam. A to cenna informacja. bardzo mocno warto przenieść dyskusję do chust

Danae a czemu na potępienie?
    no wiesz, potępiona przez polecanie nosidła dla niesiedzącego dziecka...
    Tutek 30 XII 2012 i Zoja 13 ​II 2015

Chusteryczka Awatar krysiak
    Miejscowość
    gdzieś nad morzem

Domyślnie

Wątek jest w odpowiednim dziale. Dogadałyśmy się z viką, że zmieni tytuł, a ja zaraz spróbuję tu przekleić jeszcze posty z podobnego bazarkowego wątku o nosidle dla noworodka, bo szkoda, żeby zginęły w czeluściach forum, skoro temat powraca jak bumerang co jakis czas.
    Dominikowa (03.12.2008) i Wojtkowa (18.04.2014) mama

Chustoguru Awatar Eyja
    Miejscowość
    Miasto Spotkań

Domyślnie

Eeee wiesz ja uważam ze lepiej nosić w nosidle, niż nie nosić w ogóle

A w temacie nosideł to jeszcze dodam, że takie niesiedzące dziecko jak zaśnie w nosidle, to trzymamy, szczególnie główkę. Nosidło to nie chusta, gdzie taki maluszek może spać spokojnie.
    Nie tak.
    Nie teraz.
    Nie w ten sposób.
    To, co nieuchronne

[Gerhard Zwerenz]

Chustofanka Awatar vika
    Miejscowość
    Bełchatów

Domyślnie

Dziewczyny znajoma która usilnie poleciła Manduke dla noworodka prosi mnie o jakieś argumenty przeciwko niej ? Ja tego nie ogarniam nie wiem czym się różni nosidło od chust ? i dlaczego Manduka czy tula jest polecana dla noworodka a jednak okazuje się,że nie jest wskazana ? ktoś coś podpowie ?

Chustoguru Awatar Eyja
    Miejscowość
    Miasto Spotkań

Domyślnie

Bardzo ładnie tłumaczyła to Pat w którymś z wątków. Nosidło nie podtrzymuje boków dziecka. niestety z telefonu nie poszukam tego posta.
    Nie tak.
    Nie teraz.
    Nie w ten sposób.
    To, co nieuchronne

[Gerhard Zwerenz]

Domyślnie

Noworodek to w manduce utonie, ona jest dużo za duża. Tym samym nie otula dziecka, nie podtrzymuje boków, nie ma jak dociagnąć na karku, co dla dziecka, które nie trzyma głowy, jest bardzo istotne. Próbowałam włożyć w mandukę syna jak miał z 5 miesięcy, na przymiarkę - a mój syn duży jest - i wyglądało jakbym go do worka wsadziła, zgubił się w tym nosidle i nogi miał w szpagacie. Żeby nie było - ja mandukę uwielbiam, noszę w niej już drugie dziecko i uważam, za nosidło po prostu genialne. Ale w odpowiednim wieku.

Mandukę czy tulę (prawie się nie różnią w praktyce) dla noworodków polecają ich producenci. Celem producenta jest nosidło sprzedać.

Znanym mi jeszcze nosidłem, tj. wypróbowanym przeze mnie, jest boba. Kupiłam przypadkiem, bo okazja była i... zdradziłam dla niej po latach mandukę Ale to też dla większego dziecka.

Kup sobie na razie używane bondolino albo chusto mt, jak dziecko podrośnie to sprzedasz bez straty i kupisz ergonomika.

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

nie miałam bondolino, ale znajoma mi pokazywała różne śmieszne rozszerzałki i podwyższałki pomagające jej nosić nieco starsze dziecko (nie pamiętam w jakim wtedy było wieku, ale raczej więcej niż rok)

do ganiania za dwulatką z własnego doświadczenia polecę chustę - na placu zabaw można wrzucić małego, a na powrót do domu, jak dwulatce nóżki się zmęczą, można ją wrzucić na plecy (jeśli jeszcze nie umiesz, to baaardzo polecam, to mi hiper ułatwiło życie przy dwójce z małą różnicą wieku - i poza domem i w domu; no i przy miarę współpracujących dziecku i chuście oraz odrobinie wprawy wrzucanie na plecy idzie bardzo sprawnie, szybciej niż kieszonki czy inne wiązania z przodu).

nie jestem doradcą, ale zanim ktoś się precyzyjniej, dokładniej, a nade wszystko kompetentniej wypowie - chusta (i to wyższość emaibaby na d innymi nosidłami) dociągana jest po całości a nie punktowo, całe plecki są równomiernie podtrzymane, jesteś w stanie ją dużo dokładniej dopasować do dziecka.
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustofanka Awatar vika
    Miejscowość
    Bełchatów

Domyślnie

Dziewczyny ja chusty nie ogarniam i pewnie nie ogarnę.... To nie dla mnie
    Przy starszej kupiłam na wypróbowanie i do dziś dzień leży... Jakaś zwykła ale mimo wszystko nigdy nie użyłam i nie użyje to nie na moje nerwy... Mój Babel juz nie noworodek ma skończone 4 msc i jest dość silny. Szukam czegoś z tych propozycji zobaczymy... Dzięki i Piszcie jeszcze i jeszcze

Chustomanka Awatar lina
    Miejscowość
    koniec świata ;)
    Antoni III.2013 i Magda VI.2015

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vika Zobacz posta
    Dzięki dziewczyny ...a TULA ? I co z nosidłami do których są wkładki dla noworodka ?
    Tula jest zdecydowanie za duza dla czteromiesieczniaka;
    Co do wkladek dla niemowlat- mialam okazje widziec na zywo wkladke w ergobaby I dziecie I tak mialo za szeroko nozki, no I wkladki nie dociagniesz wiec maluszek nie jest dobrze podtrzymany;

Pytalas o roznice miedzy chusta a nosidlem, jest ich sporo, ale chce zwrocic uwage na ulozenie dziecka- w chuscie ukladasz dziecko zgodnie z rozwojem kregoslupa (dla niemowlaka, niesiedzacego oznacza to nozki w pozycji zabki I zaokraglone plecki - najprosciej tlumaczac), w wiekszosci nosidel dziecko ma nogi w szpagacie czyli za szeroko I wyprostowane plecy, co zle wplywa na kregoslup;

Z wymienianych tu nosidel dla czteromiesieczniaka wybieralabym miedzy hop tye a didy tye (nie jestem pewna pisowni) - sa to chustomt, regulowane na szerokosc wiec mozna je w miare optymalnie dobrac dla takiego malucha I z racji materialu najlepiej podtrzymaja kregoslup

Vika I jeszcze z ciekawosci zapytam - skoro nigdy nie probowalas zawiazac Chusty, to skad wiesz ze jej nie ogarniesz? Moze masz mozliwosc sie z kims spotkac, kto Ci pokaze jak sie Chusty wiaze

Chustofanka Awatar vika
    Miejscowość
    Bełchatów

Domyślnie

A to ONO z olx będzie dobre tak na spróbunek ? ktoś się wypowie ?
    bo ja już bym brała tylko nie wiem czy dobre
    Gosia może żle napisałam ale dwa razy próbowałam nosić małą i kilka razy próbowałam nauczyć się wiązania ...znam siebie i wiem ,że to nie dla mnie ...nie znoszę takiego motania ...po prostu nie ...

Chustoguru Awatar Eyja
    Miejscowość
    Miasto Spotkań

Domyślnie

Danae i wiewiorka pisałyy Ci ze ono będzie ok. Weź. Najwyżej sprzedasz jak nie będzie wam pasować.
    Nie tak.
    Nie teraz.
    Nie w ten sposób.
    To, co nieuchronne

[Gerhard Zwerenz]

Domyślnie

Doświadczeń pewnie nikt nie ma, bo to wisiadło.

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vika Zobacz posta
    A nosidło Lascal M1 ktoś ma jakieś doświadczenia z tym nosidłem ?
    To jest typowe wisiadlo, nie uzywaj

Uprawnienia umieszczania postów