Pokaż wyniki od 1 do 20 z 993

Wątek: dlaczego mam tak duzo w koszyku i co z niego wyrzucic? :D

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar kaisa
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Mi bardzo odpowiadają ilustracje Boguckiej. A i moje dziecko chyba przejęło gust po mnie. Także ja polecam sprawdzić
    J.2014 i E.2016

Chustoholiczka

Domyślnie

A Krowę Matyldę jakąś masz?
    Warto ją kupić u nas czytana cały czas.

Odnośnie Zakątków raz jeszcze - jak dla mnie pomysł fajny ale książka im nie wyszła, czegoś brakuje (chyba, że mamy wiedzę na temat domów, strojów ludowych i zwyczajów panujących w 20 krajach, które są przedstawione na stronicach książki, u nas od razu zaczęły się pytania tego typu. Mój synek jest bardzo dociekliwy). Synek w przedszkolu jest na etapie różnych krajów i ich mieszkańców,(rasa, zwyczaje, różnice itp). Zakątki są dobre jako dodatek do czegoś co już mamy albo chcemy dziecko dopiero zaznajomić z tematyką.
    Natomiast jeśli na półce są atlasy, inne książki na temat strojów ludowych, gry planszowe, puzzle i materiały które samemu przygotowujemy na ten temat to nie ma sensu.
    Zainteresowałam się książka bo czytałam bardzo dobre opinie na jej temat, ale w rzeczywistości okazało się, że nie jest tak dobra jak o niej piszą.
    Na dwóch stronicach wielki obrazek - z jednej strony dom (takiego polskiego domu jak w tej książce nigdy nigdzie w Polsce nie widziałam, a trochę Polski zwiedziłam, sądząc po stroju ludowym to Mazowsze, więc gdzie na Mazowszu taki dom? Nie wiem.) a z drugiej dziewczynka lub chłopiec w stroju ludowym.
    Jeśli zależy nam na strojach ludowych to polecam książkę Barbary Bazielich Kolory Europy - książka o strojach ludowych ponad 30 Państw europejskich.
    Natomiast jest to książka dla starszych dzieci, a nawet i dorosłych aby doczytać coś o czym możemy nie wiedzieć, lub poznać/dowiedzieć się z czystej ciekawości.

edit
    Może w Zakątkach chodziło o chatę łowicką, ale nie do końca im to według mnie wyszło
    Natomiast według mnie to strój mazowiecki a nie łowicki, (strój łowicki ma inne rękawy, ale oczywiście mogę się mylić). Jesteśmy na etapie ciągłego czytania Pyzy na polskich dróżkach no i jak nic ten strój z Zakątków kojarzy mi się z nią (więc Mazowsze)

tutaj do porównania chata łowicka (Zakątki z Polską można wygooglować i samemu porównać)
    http://www.eduksiegarnia.pl/popup_image3.php?pID=6608
    Ostatnio edytowane przez spadłamznieba ; 12-06-2016 o 22:37

Chustoguru

Domyślnie

Rok w mieście ciekawsza kreska, dopiero mnie olśniło, że w lesie to inna autorka i zupełnie inna książka przez to.

Z Polską w Zakątkach to dziwne, tym bardziej że autorka polska. Pytanie, gdzie u nas takie domy, to pewnie i więcej narodów sobie zadało . Acz z zalinkowanych polskich u nas na kaszubach faktycznie takie domy spotkać można.

Matylda poleci do schowka, tylko która pierwsza?

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martamwmw Zobacz posta
    Matylda poleci do schowka, tylko która pierwsza?
    imo Krowa Matylda na czatach - moja ulubiona do tej pory (m.in. za smaczki ilustracyjne). a jak sie spodoba to potem bez roznicy...
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chustomanka Awatar britta

Domyślnie

Mnie się wydaje, że Hania to jednak Łowiczanka, w stroju wszystko pasuje, no może rękawy bardziej dzwonowate mogły być.
    My Zakątki lubimy, Mati reaguje na na twarze dzieci i brzmienie imion tak od 9. miesiąca życia czy nawet wcześniej i myślę, że to książka dla takich właśnie maluchów, a nie stricte edukacyjna

Chustoguru

Domyślnie

Też celowałam w Matyldę na czatach. Dziękuję.

W Zakątkach może faktycznie chodzi o obycie z różnorodnością, a niekoniecznie o edukację. Wiadomo, że nie da się jednym strojem i domem przedstawić narodu.

Dziękuję za wszystkie rady.

Chustoholiczka

Domyślnie

Gdzie nie czytam recenzji o Zakątkach to piszą, że książka rośnie razem z dzieckiem i każdy wyniesie coś dla siebie.
    Ale hafty typowo jak z Mazowsza.
    Łowickie są inne, przynajmniej to co zauważyłam, ale nie jestem ekspertem w tej kwestii.
    No i USA - Indianie i Tipi. Czy w USA są jeszcze Indianie?
    Domy bez drzwi na Kaszubach?
    Kurcze sporo tam jeździłam swego czasu i nie zauważyłam