Strona 27 z 30 PierwszyPierwszy ... 17192021222324252627282930 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 540 z 993

Wątek: dlaczego mam tak duzo w koszyku i co z niego wyrzucic? :D

Mieszany widok

Chustoholiczka

Domyślnie

Florka na 2,5 roczku to za szybko. Nie powiem jest urocza, bardzo lubię ją czytać i oglądać (niedawno oglądałam u koleżanki i zauroczyła jeszcze bardziej) ale dla takiego malucha jak Twoja córka to chyba jeszcze nie (za kilka miesięcy na pewno ale teraz za wcześnie).
    A które chcesz na teraz i to tak najbardziej ?

Chustoholiczka Awatar wruuuu
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Córa już pół roku temu bardzo lubiła czytać Florkę, tej części jeszcze nam brakuje
    ona przez brata słucha już dużo "poważniejsze" książki od Florki jak np. 8+2 i inne bez obrazków. Teraz Felka i Tolę czytamy

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

W UK sie do szkoly idzie wczesniej, W ma lat 7, jest teraz w 3 klasie i czesc ulamkow juz ma za soba. Jako 5-latek byl w klasie pierwszej i na pewno byl poziomowo wyzej. Dla niego Szczurki pewnie wtedy bylyby juz lepsze (biorac poprawke na jego matematycznego swira).

Sent from my SM-A310F using Tapatalk
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chustoholiczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez natala Zobacz posta
    W UK sie do szkoly idzie wczesniej, W ma lat 7, jest teraz w 3 klasie i czesc ulamkow juz ma za soba. Jako 5-latek byl w klasie pierwszej i na pewno byl poziomowo wyzej. Dla niego Szczurki pewnie wtedy bylyby juz lepsze (biorac poprawke na jego matematycznego swira).

7latek ułamki wow. Moj nieźle radzi sobie z nutami i ułamki poznał właśnie od strony edukacji muzycznej ale ułamków jako matematyki bym mu nie podsuneła. Bo to że zna nie oznacza że sobie z tym poradzi.
    Ciekawa jestem czy u nas w PL w 3 klasie też są ułamki?
    Klasa mojego syna jest bardzo dobrą klasą, są w niej 6 latki nawet z października ale to są najsłabsze jednak dzieci w klasie i nie radzą sobie z wieloma zadaniami. A co dopiero jakby miały być ułamki������. Konkursy matematyczne wygrywa mój syn i jego dwie koleżanki z klasyk. A klasy pierwsze są w szkole 4 albo nawet 5 jeśli się nie mylę.
    Większość dzieci w klasie to różnica 3-4 miesięcy, albo dwóch tygodni tak jak między moim synem a 4 jego koleżankami(jeśli chodzi o wiek na tygodnie czy miesiące dzieci)
    Masz mega zdolne dziecko, osobiście nie znam takich 7 latków.

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

konczac OT szkolno-ulamkowy wczoraj bylam na wywiadowce i przynioslam taka broszurke co maja umiec z matematyki do konca 3 klasy - z ulamkow sa dziesietne - jako wiedza, ze sa, ze kazda liczbe mozna podzielic na 10 i takie tam podstawy; potem rzeczy typu 1/4 z 16; porownywanie ulamkow - wiekszy, mniejszy, taki sam (typu 1/2 i 0.5); dodawanie i odejmowanie z tym samym mianownikiem. W jest w klasie najmlodszy chyba, z sierpnia (tutaj sie idzie rocznikiem szkolnym do szkoly, nie kalendarzowym). inna inszosc, ze W to wszystko umie i spokojnie moglby wiecej zrobic - ale on tez duzo przy F lapie...
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®

Chustoguru Awatar samuela

Domyślnie

Za moich czasów ułamki wchodziły w 3 klasie .

Chustoholiczka

Domyślnie

Po rozmowie ze znajomymi z mojego rocznika nie przypominamy sobie ułamków w 3 klasie. A kończąc 3klasę co niektórzy mieli już po 10 lat.
    Nie przypominamy sobie też tabliczki mnożenia do 100, a wiem że na początku 3klasy w PL obaecnie trzeba już znać tabliczkę mnożenia do 100.
    Natomiast mnie w tym wszystkim nie chodzi tyle o klasę co o wiek.
    7 lat i ułamki? Rozumiem, że w UK zaczyna się obowiązek edukacyjny w wieku 5 lat (w Pl w wieku 6, a jeśli chcemy wysłać dziecko rok wcześniej do szkoły to musi mieć przygotowanie przedszkolne w wieku 5 lat lub opinię z poradni i bez znaczenia czy to styczniowe czy grudniowe dziecko. Także i w PL znaczna część dzieci rozpoczyna edukację w wieku 5 lat. Zresztą trzy lata temu w PL obowiązek zaczynał się już dla dzieci 5 letnich (temu podlegał mój syn, tylko ustawa została w ciągu roku zmieniona i rodzice pozniej mieli wybór)
    W Pl w pierwszym półroczu dzieci 6-7 letnie (czyli pierwsza klasa) poznają liczenie do 10 z jedną niewiadomą. Klasa mojego syna to dzieci z listopada, grudnia 2010 i sześciolatki 2011(większość z pierwszego półrocza) i pamiętam co było w pierwszym półroczu jak rodzice atakowali Panią, że pędzi z programem.

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

U W w klasie dzieci urodzone miedzy 1 wrzesnia 2009 a 31 sierpnia 2010.

dianek
    Guest

Domyślnie

Pierwsze ułamki są w year 1, Ben właśnie ma (czyli 5-latki). Ale tylko 1/2 i 1/4 przedstawiane przy pomocy malowania koła podzielonego na 4 części. Ćwiczyli tez w kuchni odmierzając pół szklanki mąki i dodając do sałatki pół banana i pół jabłka. Wiedza tez ze 1 pora roku to 1/4 roku. Z dodawania tylko 1/2 + 1/2 = 1

Reszta w następnej klasie

W UK edukację w praktyce zaczyna się w wieku 4 lat (zerowka) ale bardzo dużo dzieci chodzi do Nursery (3 latki) i tam sie zaczyna uczyć liter i liczyć.

Chustoholiczka Awatar luliluli
    Miejscowość
    Eire

Domyślnie

Takie ot zawsze wzbudzają we mnie pasje i jako ze pracuje w tutejszym systemie już ponad 10 lat to dużo moge opowiadać o tym, ile czterolatek lub siedmiolatek może robić/rozumieć jeśli stworzy mu się ku temu warunki.
    Tak jak natala i dianek wspomniały są i ułamki zwykle i dziesiętne. Czterolatki piszą zdania (proste, ktore potrafią przeliterować), czytają ( tutejszy system nauki czytania moim zdaniemjest fenomenalny, ale niestety w praktyce kosztowny,wiec nie każdy kraj będzie na to stać. Główna zasada polega na tym, żeby nie wrzucać wszystkich do jednego worka. Sprawdza się są grupy, które w czwartej klasie (7/8 lat) wciąż czytają słowa cvc ale jest tez program dopasowany dla maniaków czytania jak moja M, którzy w tymwieku przeczytali już wszystkie części Harrego P.
    Przepraszam za ot.
    M 2010
    F 2012
    HM 2019

Chustoguru Awatar annia
    Miejscowość
    Warszawa Tarchomin

Domyślnie

O, luliluli, zaczepię OT od OTu. Jak dziecko 7-8-letnie przyjęło późniejsze części HP? Dorka przeczytała pierwsze trzy i trochę się waham, czy dawać jej Czarę Ognia...
    ['] 07.2008
    Dotka 06.2010
    Agutka 07.2013
    Katka 08.2017

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez annia Zobacz posta
    O, luliluli, zaczepię OT od OTu. Jak dziecko 7-8-letnie przyjęło późniejsze części HP? Dorka przeczytała pierwsze trzy i trochę się waham, czy dawać jej Czarę Ognia...
    W konczy drugi tom na razie. wolno mu idzie, bo w szkole czyta (oni codziennie po przerwie na lunch maja czas na czytanie czegos - W sie dogadal z pania, ze sobie z domu drugi tom przyniesie i bedzie czytac po troche). i tez mam dylemat - ale on z tych co to jak sie boja/cos im sie nie podoba to robia przerwe - wiec chyba niech idzie za ciosem i probuje kolejne tomy. zwlaszcza, ze i tak F mu juz opowiedzial co bedzie dalej. i filmy czesciowo widzial (chcialam najpierw ksiazki - z F sie udalo, ale z mlodszym juz nie bylo jak...)

Chustoguru Awatar annia
    Miejscowość
    Warszawa Tarchomin

Domyślnie

Strachów też się boję. No jednak w Czarze Ognia to zaczyna się dziać... Dorka nie jest jakoś bardzo strachliwa, ale jednak...

A te wszystkie niuanse dorastającej młodzieży? Pierwsze miłości? Wasze dzieci to ogarniają? Czy czytają pomimo tego, ignorując te wątki?
    ['] 07.2008
    Dotka 06.2010
    Agutka 07.2013
    Katka 08.2017

dianek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez annia Zobacz posta
    Strachów też się boję. No jednak w Czarze Ognia to zaczyna się dziać... Dorka nie jest jakoś bardzo strachliwa, ale jednak...

A te wszystkie niuanse dorastającej młodzieży? Pierwsze miłości? Wasze dzieci to ogarniają? Czy czytają pomimo tego, ignorując te wątki?
    Mój prawie 6-latek od 3 miesięcy ma dziewczynę. Jakieś pytania ?

Hp na młodego czeka. Ale teraz mamy fazę strachow wiec poczeka jeszcze..

Chustopaleozoik Awatar qqrq5
    Miejscowość
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Moj 5latek uwielbia ogladac HP i teraz jak lecialy w TVN ogladalismy wszystkie czesci
    Hobbita tez
    [*] i
    Ignaś 07.04.2008 Staś 07.05.2013

Pisze z telefonu wiec czasami brakuje mi polskich liter

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qqrq5 Zobacz posta
    Moj 5latek uwielbia ogladac HP i teraz jak lecialy w TVN ogladalismy wszystkie czesci
    Hobbita tez
    A to prawda. Moja Nela też nie boi się niczego. Dwa egzemplarze o różnej wrażliwości. Być może okres lękowy mała ma przed sobą.
    Tymek 30.05.2010
    Luśka 13.03.2013
    Saszka 20.07.2015
    ​2011 [*] 2012 [*] 2014 [*]

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Moi imo watkow czesc ignoruja. Oni zreszta z opcji wielokrotnego wracania do przeczytanych ksiazek, wiec za troche pewnie sie beda zwracac uwage na cos innego. jak mawiala moja rusycystka w liceum - za mlodu czytasz Wojne i pokoj skupiajac sie na watku milosnym omijajac czesci bitewne, na starosc za to na odwrot.

Chustomanka Awatar akonate
    Miejscowość
    Hesja, Niemcy

Domyślnie

Wroce do meritum watku, nakladlam i nie wiem, co brac dla dziecka 1+ (chetnie oglada ksiazeczki kartonowe, mamy juz kilka, glownie jeszcze te czarno biale, ale tak naprawde dopiero zaczynamy kolekcjonowac), a co jeszcze odpuscic, a moze nie warto dublowac, bo o to samo chodzi? Co powinnam dolozyc, czy czegos waznego mi brakuje?
    Dzieki

Przepraszam za brak polskich znaków, zagranica nie rozpieszcza.

Chusteryczka

Domyślnie

Akonate, Ksiega Dźwięków od Dwóch Sióstr obowiązkowo! Drugi Pucio, Kicia Kocia, Mucha to chyba za wcześnie.

Chustoguru

Domyślnie

Zostawić Onomato i śpiewanki z Muchomora.
    Pucio tylko pierwsza część.
    Kicia kocia za szybko, lepiej kartonowka Kicia kocia i Nunuś.
    Króliczek zaskoczył u nas dopiero 2+
    Ja wielkolud lubi 2 latek nie wiem czy młodsze zalapie
    Pozostałych nie mam, ale przyglądam się i nie robią wow.

Dołożyłabym
    Gdzie jest Spot, z okienkami, ubolewam że Kochane zoo już niedostępne
    Binta Lalo i Babo koniecznie
    Piesku jak się masz, Kotku co widzisz, do przesuwanie ale trwałe
    Kołysanka dla maluszka z Zielonej sowy, ukochaną.
    Klapu klap, interaktywna fajna

Takie hity były u nas dla 1+

Gdzie jest rybka jest ładną pozycja z Tako, te wklejenie graficznie mi nie podchodzą