Zaczęło mnie ostatnio nurtować, co to jest ramia? I jak się sprawdza w chustach, jeśli chodzi o grubość, nośność, przewiewność, łatwość dociągania itp?
Zaczęło mnie ostatnio nurtować, co to jest ramia? I jak się sprawdza w chustach, jeśli chodzi o grubość, nośność, przewiewność, łatwość dociągania itp?
Ramia to roślinka z rodziny pokrzywowatych. Z jej łodyg wytwarza się bardzop wytzrymałe włókno.
Chusty z ramią świetnie noszą, podobnie jak te z konopiami, chociaż zwykle są nieco sztywne na początku (przez to może być trudniej je dociągać). Na powierzchni tkaniny widać malutkie włókienka - po tym łatwo można poznać, że to chusta z ramią![]()
dodałabym jeszcze do tego co napisała metis1, ramie powodują że chusta jest "czepliwa", wiązanie nie luzuje się właśnie dzięki tym włókienkom.
Sztywna, ale nie decha jak len. Do ramii zawsze dodają jedwab, który powoduję zmiękczenie ich.
PAMIĘTAJMY, że chusty z domieszkami ramie/jedwab to przede wszystkim chusty z RAMIĄ, a nie z jedwabiem!!!
DziękiTrochę jestem mądrzejsza dzięki Wam
![]()
Ale.trzeba je prac ręcznie, jak jedwab i uważać na nie jak na jedwab? Czy można się nie szczypać i używać i prac jak len?