ja co prawda nie mam jeszcze 14kg słodkiego ciężaru ale myślę,że wszystkie LF o gramaturze 240 są mega nośne (czyli właśnie agaty,opale fluoryty ii chyba coś tam jeszcze ostatnio doszło). kawał fajnej szmaty. mam teraz porównanie pomiędzy kamiennym opalem czyli 100% bawełna 240g a lnianym opalem również 240g. na razie nośność jest podobna jak dla mnie, choć mówią,że len niesie teoretycznie lepiej. bawełna tej samej gramatury jest jakby bardziej puszysta w stosie wygląda na grubszą. len bardziej przewiewny. len LF jest dość miękki-nie trzeba go łamać tak katorżniczo jak lny, które miałam okazję macać innych producentów. jednakże nie współpracuje tak łatwo jak bawełna. w bawełnianym opalu wiązałam noworodka jako chustonówka wiec daje radę. len mniej się poddaje i trzeba się trochę przyłożyć do wiązania. obydwie chusty są stosunkowo śliskie-więc łatwo się je przeciąga po ubraniu i względem siebie.
reasumując-niezależnie jaką chustę bawełnianą gramatury 240 wybierzesz będzie nosić oczywiście tak samo-bo tylko kolor się zmienia-chyba,że właśnie zastanawiasz się nad lnem lub wełną. wełny nie macałam ale ponoć jest mięciutka i nośna również