ja co prawda nie mam jeszcze 14kg słodkiego ciężaru ale myślę,że wszystkie LF o gramaturze 240 są mega nośne (czyli właśnie agaty,opale fluoryty ii chyba coś tam jeszcze ostatnio doszło). kawał fajnej szmaty. mam teraz porównanie pomiędzy kamiennym opalem czyli 100% bawełna 240g a lnianym opalem również 240g. na razie nośność jest podobna jak dla mnie, choć mówią,że len niesie teoretycznie lepiej. bawełna tej samej gramatury jest jakby bardziej puszystaw stosie wygląda na grubszą. len bardziej przewiewny. len LF jest dość miękki-nie trzeba go łamać tak katorżniczo jak lny, które miałam okazję macać innych producentów. jednakże nie współpracuje tak łatwo jak bawełna. w bawełnianym opalu wiązałam noworodka jako chustonówka wiec daje radę. len mniej się poddaje i trzeba się trochę przyłożyć do wiązania. obydwie chusty są stosunkowo śliskie-więc łatwo się je przeciąga po ubraniu i względem siebie.
reasumując-niezależnie jaką chustę bawełnianą gramatury 240 wybierzesz będzie nosić oczywiście tak samo-bo tylko kolor się zmienia-chyba,że właśnie zastanawiasz się nad lnem lub wełną. wełny nie macałam ale ponoć jest mięciutka i nośna również![]()