Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 22

Wątek: Tradycja chustowania w Polsce

Chustofanka Awatar magi104
    Miejscowość
    Tychy

Domyślnie Tradycja chustowania w Polsce

Jeśli temat był dyskutowany a wasze mamy i babcie przepytane pod tym kątem, to z góry przepraszam i proszę o linka do wątku
    Oglądam sobie właśnie piękny wątek Monetete ze zdjęciami zamotanych przedstawicieli innych kultur, przy okazji propagowania chustowania zawsze się sięga do przykładów noszenia dzieci w chustach w różnych zakątkach świata, a mam wrażenie, że zapomina się o naszych babciach, prapababciach, które oporządzając gospodarstwo (wszak wszyscy pochodzimy ze wsi ;P ) nosiły swój drobiazg w chustach.
    Jak kupiłam chustę i zaczęłam nosić Igulę, spotkało się to ze wzruszającym przyjęciem ze strony mojej mamy, której się ulało wspomnienie, że ona i jej siostry też były noszone przez ich babcię, a moją prababcię, która się nimi zajmowała, gdy ich mama, a moja babcia, szła do pracy. Ta, która była akurat najmłodsza wiązana była do babci w takiej chuście, zwanej na Śląsku hajtką .....
    Moja babcia niestety już od dawna nie żyje i nie mogę jej zapytać o szczegóły, a mama, jako ten noszony drobiazg tego nie pamięta ale może wy macie jeszcze kogo o to zapytać?? Może się okazać, że jeszcze jakaś nasza mama była w taki sposób noszona???

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Canada`s armpit :P

Domyślnie Re: Tradycja chustowania w Polsce

moj tata byl noszony w chuscie zwyklej z bawelny i w kocu na plecach przez cala woje i w chuscie uciekal z moja babcia dziadkiem i bratem ktorego dziadek niosl na plecach chlopcy dawali znak jak nadlatywal samolot zeby sie chowac przed bomba uciekali z wawy w ok. srodkowego mazowsza.

Chustonoszka Awatar pama

ja byłam noszona w chuście-mama mi opowiadała-cos na podobieństwo kółkowej
    kupiła tą chustę gdzieś w domach towarowych w W-wie jakieś 30 lat temu, ale niestety już jej nie ma. Coś jednak to dało, że i ja teraz noszę

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

A ja nic o tym nie wiedziałam, dopóki całkiem niedawno Ithilhin nie pokazała mi większych rozmiarów chustki , twierdząc, że w takich chustach nosiły nasze babcie Chustka, i do tego nie zawiązywana!!!Urzekająca Jak będę teraz w moich rodzinnych stronach, nie omieszkam podpytać babci, jak to u niej było.
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chusteryczka Awatar Fiona

a mi kiedyś kierowca busa opowiadał, że w komunie wymyślili chusty i że nic ta młodzież (to o mnie, 31 na karku ) nowego nie umie wymyślić

Chustomanka Awatar Jagienka
    Miejscowość
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez a.szrek
    a mi kiedyś kierowca busa opowiadał, że w komunie wymyślili chusty i że nic ta młodzież (to o mnie, 31 na karku ) nowego nie umie wymyślić
    coś podobnego usłyszałam od Teścia, gdy na prośbę jednej z cioć zrobiłam przed dosyć dużym gronem rodzinnym małą prezentację motania. Wszyscy ogólnie zachwyceni Jeden wujek powiedział, że dziecko jest przy mamie i czuje się bezpiecznie i o to chodzi oraz, ze już za czasów naszych babć wiązano dzieci w różne prześcieradła i koce, żeby były blisko mamy podczas codziennych jej zajęć. A teść podsumował to krótko, że "myśleli, myśleli i nic nowego nie wymyślili" (to o producentach chust).
    A ja na to, że wcale nie chodziło o wymyślenie czegoś nowego, tylko o wskrzeszenie dobrych idei z dawnych lat i wyprodukowanie czegoś, co ułatwi kobietom wygodne noszenie dzieci.
    "To zadziwiające ale jesteśmy jedynymi ssakami na świecie które chcą wyrzucić swoje małe z legowiska"
    (Prof. Włodzimierz Fijałkowski - twórca Polskiej Szkoły Rodzenia)

Chustopróchno Awatar Budzik

Babcia mojego męża mówiła, że kiedyś się nosiło w chustach (jak zobaczyła mnie w MT), ale moja babcia nigdy czegoś podobnego nie widziała i wstydziła się ze mną chodzić ulicami jak byłam w chuście z Antkiem.

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Cytat Zamieszczone przez Budzik
    Babcia mojego męża mówiła, że kiedyś się nosiło w chustach (jak zobaczyła mnie w MT), ale moja babcia nigdy czegoś podobnego nie widziała i wstydziła się ze mną chodzić ulicami jak byłam w chuście z Antkiem.
    o to przykre

ja niestety babć już nie mam a moja mama/treściowa nic o takim noszeniu nie wiedzą, ale mam jeszcze babcie męża, muszę się jej spytać czy coś jej nie świta...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Moja babcia ze strony mamy nie nosiła, ale nie mogę jej już o nic zapytać bo ma 97 lat i nie bardzo czai.
    Za to teść opowiadał, że jego matka nosiła dzieci w zwykłej chuście na plecach, szczególnie jak w pole szła.
    W KK w wawie Aga opowiadała, że kobiety na Mazurach robiły jakby MT z wełny z dziurami na nogi dziecka, ale może ona sama zajrzy do tego wątku i cos bliżej nam opowie o tradycjach noszenia w PL

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

TUTAJ link do strony chustomanii, gdzie jest troche fotek.

moje ciotki jak mnie zobaczyly z dziecem w kolkowej to zaczely wspominac, ze dawniej tez tak noszono - nie w kolkowej oczywiscie, ale w kawalku materialu, na plecach glownie. tesciowa miala sprawdzic, czy takie cudo po jej tesciowej sie nie zachowalo w starym domu rodzinnym, musze sie jej przypomniec kiedys...
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

Babcia mego męża umie motać chustę tak jak na tych zdjeęciach (to znaczy ja tez umiem, ale gdzie mi do niej) tylko ciągle nie możemy sie zgrać, żeby ją odwiedzić i obfotografować

a mój Tata osobisty był w kilimku ze ściany ściągnietym przez swoją starszą o 12 lat siostrę niesiony podczas ucieczki w trakcie wojny.
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Miejscowość
    Płock

polecam też to zdjęcie ze strony projektu „Wypędzeni z Warszawy 1944 - Losy dzieci" - żłobek przyfabryczny lata 30:
    http://www.banwar1944.eu/doc/48/dzieci30-45-scan_06.jpg

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Ale fajna fotka

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustofanka
    Miejscowość
    Szczecin/Żary

Ja będąc w swoich rodzinnych stronach dowiedziałam się, że moja mama była noszona przez swoją mamę i babcię, nawet dostałam instrukcje co i jak

Chusteryczka Awatar andziulindzia
    Miejscowość
    Łódź

Moi rodzice byli noszeni w chustach. Babcie nosiły ich w takich duuużych kwadratowych chustach w jakie zimą kobiety się opatulały. Na kawałku szmaty dawno temu był baardzo fajny wątek: http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... 94&v=2&s=0

Andzia
    Moje ulubione ekoforum

tylko nudne kobiety mają nieskazitelne czyste domy

Chustomanka Awatar roziii
    Miejscowość
    kiedyś Wa-wa Bielany teraz z pod Warszawy

Mój tata bardzo zachwycony jest chustowaniem przeze mnie i mówi , że wyglądam jak jego babcia! Chyli , że i oni byli noszeni )))
    A fotki super
    Rozalia( Rozi) mama Patryka 11.2005, Szymona 10.2008, Wojtka 03.2011 i Maćka 06.2019

Chustofanka Awatar magi104
    Miejscowość
    Tychy

Cytat Zamieszczone przez ithilhin
    Babcia mego męża umie motać chustę tak jak na tych zdjeęciach (to znaczy ja tez umiem, ale gdzie mi do niej) tylko ciągle nie możemy sie zgrać, żeby ją odwiedzić i obfotografować
    Oj, zróbcie to jak najszybciej, bo.... upływ czasu jest nieubłagany i pewnego dnia może być za późno
    Zdjęcie ze żłobkiem - super !!!
    Link do chustomanii też ciekawy - nawet o hajtce, o której mówiła mi mama, wspomniano w tym artykule, tyle, że napisano "chajtka"....
    I proszę, jednak nasze motanie to nie taka nowość w Polsce...

Miejscowość
    Płock

bo spotkalam sie z pisowania zarowna chajtka jak i hajtka

(tak, to mój tekst )

Chustoholiczka Awatar brikola
    Miejscowość
    Opole

normalnie sie wzruszyłam czytając o Waszych i znajomych babkach, które w chustach nosiły moje obie babcie nie żyją niestety, jestem ciekawa co by powiedziała moja babcia ze strony mamy-mieszkali w górach w Nowosądeckim byłym. Założę się, że kobiety tam nosiły

Chustofanka Awatar forgetit
    Miejscowość
    Wroclove

Cytat Zamieszczone przez ithilhin
    polecam też to zdjęcie ze strony projektu „Wypędzeni z Warszawy 1944 - Losy dzieci" - żłobek przyfabryczny lata 30:
    http://www.banwar1944.eu/doc/48/dzieci30-45-scan_06.jpg
    Chustomanki normalnie. Świetne zdjęcie!

Uprawnienia umieszczania postów