Pokaż wyniki od 1 do 20 z 49

Wątek: Czy Wasze dwulatki sa juz odpieluchowane?

Mieszany widok

Chustomanka Awatar Roanna
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

tez słyszałam o mojej mamy i ciotek takie historie, że jak my byliśmy mali, to roczne dzieci już na nocnik sikały... Jakoś cięzko mi w to wierzyć widząc jak u nas idzie. Nocnik dostaliśmy na 1sze urodziny, ale powoli powoli uczyliśmy się o co chodzi. Teraz, 20 msc, czasem ładnie siku jest po spaniu, albo drzemce, jeśli widze że pielucha nie jest jakoś bardzo mokra, ale raczej "wysiedziane" a nie sygnalizowane.
    Kupe czaaaaaaaaasem sygnalizuje (tylko że wtey własnie mówi "siiii") i uda się na nocnik, ale powoli to idzie.
    W każdym razie lato idzie i mam nadzieję, że się coś w temacie ruszy.

Aha, na wielo jesteśmy, ale powątpiewam coraz bardziej, czy to cokolwiek przyspieszy, bo raczej małemu całkowicie obojętne jak na razie czy sucho czy mokro, czy kupa.....
    Roan+Roanna 9.2010
    Roaniątko Synek 8.2013
    Roaniątko Córcia 8.2015

Chusteryczka Awatar irish_dancer
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Roanna Zobacz posta
    tez słyszałam o mojej mamy i ciotek takie historie, że jak my byliśmy mali, to roczne dzieci już na nocnik sikały... Jakoś cięzko mi w to wierzyć widząc jak u nas idzie. Nocnik dostaliśmy na 1sze urodziny, ale powoli powoli uczyliśmy się o co chodzi. Teraz, 20 msc, czasem ładnie siku jest po spaniu, albo drzemce, jeśli widze że pielucha nie jest jakoś bardzo mokra, ale raczej "wysiedziane" a nie sygnalizowane.
    Kupe czaaaaaaaaasem sygnalizuje (tylko że wtey własnie mówi "siiii") i uda się na nocnik, ale powoli to idzie.
    W każdym razie lato idzie i mam nadzieję, że się coś w temacie ruszy.

Aha, na wielo jesteśmy, ale powątpiewam coraz bardziej, czy to cokolwiek przyspieszy, bo raczej małemu całkowicie obojętne jak na razie czy sucho czy mokro, czy kupa.....
    Otóż to...u nas wielo pod względem "czuję mokro" się nie sprawdziło. Mojemu dziecku też jest wszystko jedno
    Po spaniu zazwyczaj wstaje zły, więc o nocniku nie ma mowy.

Chustomanka Awatar marynarka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Jak się swojej pytam czy zrobi siku na nocnik, to słyszę "Nie!!!" I to takie kategoryczne, nieznoszące sprzeciwu. Sadza lale na nakładce, zużywa pół rolki papieru, żeby jej tyłek podetrzeć, ale histerii dostaje na próbę wysadzenia, czy to na nocnik, czy na nakładkę... My teraz w pampach, bo ja nie miałam siły na pranie na początku ciąży A teraz jakiś kryzys mam, może muszę coś nowego zakupić żeby mnie ruszyło do wielo znowu

+ 2 kropki ( 06. i 09.2011)

Chustomanka Awatar Krypto
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

U nas też do odpieluchowania daleko. Mały przeżywa bunt nocnikowy, daje się wysadzić max raz dziennie na poranną kupę i to tylko przy bajce. Ja postanowiłam darować sobie stresy i naciski i przewijam go po prostu regularnie już nawet nie sięgając po nocnik. Wierzę w zjawisko samoistnego odpieluchowania.
    Moi rodzice łapią się za głowę, bo oni odpieluchowali czwórkę swoich dzieci w okolicach 1 roku życia. Nawet pamiętam, że moja najmłodsza siostra śmigała bez pieluchy przed pierwszymi urodzinami. Ale wiązało się to ze stresem, jakimś takim apodyktycznym podejściem rodziców, jak dla mnie za mało AP.
    Artur 2013, Aurelia 2015, Laura 2020, ​Olimpia 2022.

Chustofanka Awatar kammillka
    Miejscowość
    Czarna Białostocka

Domyślnie

młodsza od tygodnia chodzi po domu w majtkach i spodenkach - ma 1,5 roku - nie zawsze sygnalizuje, ze chce siku i są wpadki ale jak tylko poczuje, że spodnie mokre to przerywa i kończy na sedesie lub nocniku, płacze gdy widzi, że mokre majtki idą do prania i krzyczy "móje"
    spodobała jej się natomiast swoboda "pomiędzy nogami" i nawet na drzemkę nie bardzo chce żebym zakładała jej otulacz z tetrą
    starsza w dzień odpieluchowała się jak miała 19 miesięcy i jakieś 3 miesiące później w nocy
    nie było z mojej strony jakiegoś stresu czy apodyktycznego podejścia - naprawdę
    Alicja X.2011 Olga XI.2013

Chustomanka

Domyślnie

ja myślę, że dużo wspólnego z odpieluchowaniem ma jednak komunikacja, czy dziecko mówi. Jak mam wytłumaczyć młodemu o co chodzi z nocnikiem jak jemu wygodniej nie mówić i udaje, że nie rozumie. Z dziewczynkami chyba łatwiej, a większość facetów od urodzenia wygodna mama załatwi temat

Chustoholiczka Awatar Pomarańcza
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Nemo, chyba coś w tym jest. Ciężko przekonać do nocnika niegadające dziecko, bo tak naprawdę nie wiem, ile on rozumie z tego, co ja do niego mówię.
    Moje chłopaki :
    Mały - 25.04.14, Duży - 12.10.12
    Zapraszam do mnie: http://www.chusty.info/forum/showthr...BCno%C5%9Bci-)