Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 39 z 39

Wątek: Chusty w innych krajach?

Chustofanka
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie Re: Chusty w innych krajach?

Ja w Londynie widzialam do tej pory 3 elastyki, 1 MT i znajoma przerzucila sie z afrykanskiej kangi na wiazana. Aha, i jeszcze kiedys widzialam w polarowej afrykanskiej kandze kobiete w supermarkecie. Byla zima, a ja okrywal polar z dzieckiem, a ramiona gole.
    Napiszcie cos wiecej o noszeniu na Wegrzech, bo to strasznie ciekawe. Czy Wegrzy maja jakies swoje chusty?

Chusteryczka

Cytat Zamieszczone przez yoarashi
    Napiszcie cos wiecej o noszeniu na Wegrzech, bo to strasznie ciekawe. Czy Wegrzy maja jakies swoje chusty?
    jak ogladalam wegierskie mamy, to jeszcze szczaw bylam i jakos mnie temat chust nie krecil wcale, dlatego niewiele wiem o ichniejszych szmatkach. ale dowiem sie, dowiem, napisze do swoich wegierskich znajomych-rodzicow i dam znac
    a co do przyczyny noszenia wlasnie tam, to przychodza mi na mysl takie luzne skojarzenia-przypuszczenia:
    1. klimat; duzo wiecej cieplych slonecznych dni w roku, nie trzeba upychac dziecia pod kurtka,
    2. dluzszy macierzynski i ogolnie fajna polityka prorodzinna, rodzice sa jakby "blizej" dzieci.

Zosia Samosia Awatar JJ
    Miejscowość
    Nibylandia

Cytat Zamieszczone przez truscaffka
    Czyli wynika z tego, że w wiązankach noszą Francuzi, Niemcy, Węgrzy i Polacy...Hm..ciekawe dlaczego akurat w tych krajach ten sposób noszenia znalazł zwolenników, a w innych nie..Szkoda, że już nie studiuję, może bym wzięła inny temat pracy magisterskiej, hehe

a czy Węgrzy, Francuzi i Niemcy mają jakieś takie swoje fora jak my tutaj? Można się z tymi mamami jakoś spiknąć, doświadczeniami powymieniać, chustami poprzerzucać? Ktoś coś wie?

... z obserwacji i z rozmowy z kolezanka greczynka ktora mieszka w UK : ..." w Anglii nie motaja bo to za duzo wymaga roboty ... do wozka wkladasz dziecko i problem z glowy ... "

po za tym np. w Bengladeszu czy tez krajach afrykanskich wozek jest oznaka bogactwa,zamoznosci dlatego miedzy innymi tyle kobiet nosi w chustach ... czytalam gdzies kiedys artykul o tym a po za tym znajomi z Azji mi o tym mowili kiedy pierwszy raz mnie w chuscie z Julia zobaczli...

Chustofanka
    Miejscowość
    Londyn

Znajoma z Ghany wytlumaczyla noszenie w chuscie fatalnymi drogami, nieprzejezdnymi dla wozka.

Chusteryczka Awatar djdag
    Miejscowość
    Poznań/Kiekrz

ciekawa jestem, czy we Włoszech noszą, mam tam ciotkę i zapytam. Tak sobie myślałam, że włoskie chusty miałyby piękny design, jak wszystko inne.

Chustopaleozoik Awatar qqrq5
    Miejscowość
    zachodniopomorskie

Cytat Zamieszczone przez djdag
    ciekawa jestem, czy we Włoszech noszą, mam tam ciotkę i zapytam. Tak sobie myślałam, że włoskie chusty miałyby piękny design, jak wszystko inne.
    byłam we włoszech 2 tygodnie i nie spotkałam zadnej chustomamy
    [*] i
    Ignaś 07.04.2008 Staś 07.05.2013

Pisze z telefonu wiec czasami brakuje mi polskich liter

Chusteryczka Awatar truscaffka
    Miejscowość
    Pyrlandia

Cytat Zamieszczone przez aggacz
    Cytat Zamieszczone przez yoarashi
    jak ogladalam wegierskie mamy, to jeszcze szczaw bylam i jakos mnie temat chust nie krecil wcale, dlatego niewiele wiem o ichniejszych szmatkach. ale dowiem sie, dowiem, napisze do swoich wegierskich znajomych-rodzicow i dam znac
    a co do przyczyny noszenia wlasnie tam, to przychodza mi na mysl takie luzne skojarzenia-przypuszczenia:
    1. klimat; duzo wiecej cieplych slonecznych dni w roku, nie trzeba upychac dziecia pod kurtka,
    2. dluzszy macierzynski i ogolnie fajna polityka prorodzinna, rodzice sa jakby "blizej" dzieci.
    Przyznam się, znalazłam sobie wczoraj na stronie fabrykaslow.pl węgierskie tłumaczenia słowa "chusta" i wrzuciłam do wyszukiwarki, ale nic nie znalazłam, ani w linkach ani w grafikach ... oczywiście - z węgierskiego nie kumam nic że też ja nie mam co z czasem robić, no
    Doradca noszenia [/FONT]ClauWi® po kursie zaawansowanym
    Szkoła rodzenia i naturalnego rodzicielstwa GAJA - http://www.gaja-szkolarodzenia.pl/
    Szkoła noszenia TULIPANNA - http://www.tulipanna.pl/
    Stowarzyszenie "Poznań w chuście"

Mama Zosi (04.2007), Zuzi (02.2009) i Justynki (04.2013)

Miejscowość
    zachodniopomorskie

powiem Wam szczerze ze była juz w kilku krajach Europy i nigdzie nie spotkałam chust
    w Budapeszcie tez nie
    w Danii raz widziałam Pania, ale była kiepsko zamotana
    [*] i

Chustoholiczka Awatar madzi

jeśli chodzi o węgry, to wyskoczyły mi takie strony...
    oczywiście jeśli ktoś zna węgierski, to może doczyta się jakiś ciekawostek:
    http://www.bababolt.com/index.php?/hord ... -kend.html
    jeśli dobrze przeliczyłam życzą sobie ok. 100 zl za 5,2 m
    niektore kolory maja nawet ladne.
    A tutaj widać chustomama prowadzi stronę:
    http://www.hordozokendo.hu/fenykepek/index.htm
    Nawet na węgierskim odpowiedniku allegro można naleźć chusty, wystarczy wpisać hordozókendő.

Chusteryczka Awatar lemonka

O! I babcia zamotana z noworodkiem

Węgierski zna Lynette. Właśnie przeczytałam w innym wątku, że jest hungarystką. Niezły zbieg okoliczności ( z tym, że przeczytałam przed momentem oczywiście ) viewtopic.php?f=13&t=18824

Kto bije, żeby nauczyć, uczy bić.
    flickr-moje zdjęcia

Chustoholiczka

jak zobaczyłam tę Babcię z dzieciaczkiem pod płaszczem, to się normalnie wzruszyłam Piękne.
    czyt. owulacja nadchodzi

MT Węgrzy też szyją - piękne
    http://www.babakozelben.hu/bolt/bolt_mt.htm
    tylko trochę męczą te dzieci przodem do świata i tym węzłem na pleckach
    http://www.babakozelben.hu/hasznalat/meitai_elol.htm

Miejscowość
    zachodniopomorskie

no wezeł na plecach jest tragiczny

podoba mi sie kieszonka na plecach
    [*] i

Chustofanka Awatar aninka
    Miejscowość
    Wrocław

A ja miałam dzisiaj przypadkiem w rękach węgierską chustę z tej strony http://www.bababolt.com/index.php?/h...valasztek.html tę w niebiesko białe pasy Ticolor.
    Przyniosła ją na spotkanie Klubu Kangura we Wrocławiu dziewczyna, która dostała chustę od rodziny z Węgier.
    I powiem Wam, że to na pierwszy rzut oka niepozorna chusta, trochę sztywna, nieużywana jeszcze. Ale zaskoczyła mnie bardzo na plus po zamotaniu, po złamaniu będzie doskonała. Świetna nośność. Jest trochę szersza, chyba ok 70 cm i fajny splot, ale nie skośnokrzyżowy, może diagonalny?
    Ania-mama Magdy (10.05.2008)

Miejscowość
    Poznań/Kiekrz

chciałam sobie coś przetłumaczyć głównie w celu znalezienia cen i informacji, co to za splot, pierwszy fragment wyszedł tak:

"Rodzaje tkanki kötözõs długi, tkane tkaniny bawełniane, które w różny sposób, i dodaje podstaw, w zależności od wieku i można wygodnie nosić noworodka foki starości, lub dłużej. Materiał w teksturyzacji ze względu na długość i szerokość nie obejmuje jednak wystarczająco elastyczne krzyża. W ten sposób, że każdy punkt megtámassza dziecko, do wymaganej formy, nie cięte dziecka stóp, ale nie załogi, nie jest przygotowana do Relax chwilę. Ważne jest, że materiał w mediach, ponieważ nie mogą one cięte spółki, ale elastyczny, równomiernie rozłożone obciążenia na barkach i górnej. W zależności od długości materiału Megkötõs hordozókendõnkben posiadające łącznie 16 miejsc znajdujących się na dziecko. Wszystkie kendõnkhöz szczegółowy opis fotograficznych."

po dłuższych tłumaczeniach płakałam ze śmiechu, ale cen nie znalazłam

Chusteryczka Awatar lalika
    Miejscowość
    Opole

W Wenecji widziałam jednego elastyka i kilka wisiadeł. Za nami w storczu się oglądali ludziska, ale z sympatią. Na lotnisku też raczej jesteśmy jedyni, a przeciez zawsze kilkoro polskich niemowlaków leci. We Włoszech chyba jednak królouje chicco z tymi super benadziejnymi nosidłami, jak już ktoś w ogóle nosi
    Aha - pewnie na górkich szlakach można spotkać jakieś nosidła, bo tam dużo ludzi jednak chodzi po górach.

Chustomanka
    Miejscowość
    Piaseczno

Ja w zeszłym roku na Teneryfie spotkałam jedną mamę z elastykiem. Nawet próbowała mi wytłumaczyć, że to jej wiązanie jest lepsze, bo wkłada i wyjmuje dziecko bez rozwiązywania chusty. Ja jej próbowałam tłumaczyć, żeby spróbowała mojej, bo jej dzieciak był już duży i nieźle zwisał, ale ona stwierdziła, że chusty nie zmienia. Aha, mama była tamtejsza, "teneryfska".
    Aga,

mama Zosi (14.01.2008), Adasia (13.12.2005 - 34 tc, 1180 g) i Lili (18.01.2012)

Cytat Zamieszczone przez djdag
    po dłuższych tłumaczeniach płakałam ze śmiechu, ale cen nie znalazłam
    a ceny znajduja sie na dole tej strony:
    Az árak a szállítási és postázási költséget tartalmazzák!
    ÁRAK
    S M L XL XXL LL
    5990 Ft 6150 Ft 6400 Ft

Miejscowość
    Poznań/Kiekrz

już znalazłam, ale dzięki

Uprawnienia umieszczania postów