Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13

Wątek: Podwójny X - dobry czy niedobry?

Chustomanka Awatar diu
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie Podwójny X - dobry czy niedobry?

Gdzieś mi mignęło na forum, że wiązanie podwójny X nie jest dobre dla kręgosłupa dziecka. Prawda to czy nie?
    Jest za to wygodne dla rodzica, np. żeby zawiązać się po wyjściu z samochodu. Lubicie, stosujecie? I na jak długo podczas jednego wyjścia?
    Jestem forumową bibliotekarką - akcja "Wędrujące książki"

Chusteryczka
    Miejscowość
    Gdanisk

Domyślnie

Ja nie umiem go dociagnac tak zeby byla zabka... mozliwe ze w tym tkwi problem.
    Maj 2014 i Marzec 2016

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

zdaje się że wg którejś ze szkół to wiązanie nadaje się dla starszych, siedzących już dzieci

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

Dla mnie jest niewygodny, bo zaraz zaczynają mnie boleć ramiona. Wolę kółkową przy szybkim wyjściu z samochodu (chociaż tu też ramię zaczyna mnie boleć po jakimś czasie).
    Nie stosuję zatem wcale.

Chyba wg ClauWi jest dla siedzących dzieci.

Chustoholiczka Awatar Alassea

Domyślnie

W 2x masz bardzo duże odwiedzenie w stawach biodrowych -> prostuje się kręgosłup. Do tego chusta biegnąca na skos po plecach dziecka nie zabezpieczy główki i nie będzie tak dobrym podparciem jak w wiązaniach np kangur czy kieszonka.
    Cypisek - [maj 2012], Żabka - [czerwiec 2015]
    Żona, matka, Certyfikowana Doula, Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, CDL

Chustoholiczka Awatar mamaŁucji

Domyślnie

Wiązałam od zawsze w 2x, przy dobrym dociągnięciu plecki są idealnie zaokrąglone, nóżki dobrze odwiedzione a główka może być podtrzymywana jedną z poł, biegnących po bokach. W samym wiązaniu nie widzę osobiście żadnego zagrożenia. Większe problemy miałam z opanowaniem kieszonki
    "Bądź śmiały, inny, niepraktyczny, broń sedna swojego zamierzenia i twórczej wizji przed asekurantami, czcicielami frazesu i niewolnikami pospolitości". Sir Cecil Beaton
    [*]

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

mamoLucji- jak widac sa rozne szkoly; ja zgadzam sie w kwestii 2x z Alassea i zdecydowanie odradzam to wiazanie dla noworodkow i maluszkow; moze przy siadajacym dziecku bym je uzywala, choc wtedy i tak wygodniejszy jest plecak prosty

Chustoholiczka Awatar eesti
    Miejscowość
    Estonia/wcześniej Szczecin

Domyślnie

Dobrze zamotany podwójny X może być nawet wygodny (co odkryłam dopiero przy drugim dziecku, przy starszaku w ogóle mi to wiązanie nie podeszło), bardziej przewiewny od kieszonki. Tylko ciężko jest zrobić prawidłową, nierozpłaszczoną żabę u maluszka (u mojego nóżki się po chwili rozjeżdżały).
    Igor 27.09.2009
    Eryk 17.03.2012
    Adam 24.04.2015
    Nika 02.02.2018
    Kuba 31.12.2019
    Kaja 21.09.2021

Chustomanka Awatar Jacuszkowa
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Nie lubię, nie noszę i nosić nie będę nawet samodzielnie siedzącego dziecka. Uważam, że nawet w dobrze dociągniętym podwójny X odwiedzenie jest zbyt duże.
    Na szybkie krótkie wyjścia idealna jest kółkowa.
    Jacuszek - 14.03.2011 i Jagódka - 7.05.2014

Doradca Noszenia ClauWi® (kurs zaawansowany)

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Lubiłam i stosowałam.

Tak, trzeba zwrócić uwagę na prawidłowe ułożenie nóżek, niemniej spokojnie da się to zrobić - jak się chce i jak się wie jak

Problem z 2x polega na tym, że jest to pozornie proste wiązanie i można "jakoś" nosić bez prawidłowego dociągnięcia chusty. Ale to nie powinien być zarzut do wiązania - tylko do wiążącego

Ale jak przy każdym wiązaniu -prawidłowa technika zapewni dobry efekt końcowy.

Większy mam chya problem z podtrzymaniem głowy niż z ułożeniem bioderek - więc powiedziałąbym, że od 4miesiąca w zwyż, idealniej od dobrego trzymania głowy, bo wiadomo, każdy egzemplarz jest inny.

Ze względu na to że między nóżkami musi się zmieścić cała szerokość chusty polecam węższe - ja nosiłam mniejsze dzieciaki w diamencie Nati który ma chyba niecałe 60cm, w szerokich limitach i babylonii bym nie nosiła, bo faktycznie byłoby trudno materiał "upchnąć" na udach.

Ponieważ spotykam i rozumiem rodziców, którzy mają spore opory przed wrzuceniem dziecka na plecy i wolą z różnych wzgledów nosić z przodu, kiedy kieszonka z kajkichś względów nie pasuje pozostaje jeszcze opcja kangurka i 2x.

Kółkowa też oczywiście jest dobrą opcją "na szybko" - tylko czasami trudniej dla rodziców nie jest prawidłowo nosić w kółkowej niż nauczyć się 2x - no i oczywiście kwestia samego posiadania kółkowej.

Wszystko jest dla ludzi, jak ktoś potrzebuje innego rozwiązania niż teoretycznie idealne - trzeba spróbować i zobaczyć czy dane wiązanie podpasuje noszącemu i noszonemu. I już
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

Mayka- widzisz, wazne jest to, co napisalas o szerokosci chusty; ja uzywalam 2x, jak nosilam druga core, ale wtedy mialam diament nati, a on jest faktycznie wezszy i latwiej go ulozyc niz grubsza chuste

Chustomanka Awatar mudiwa

Domyślnie

Ja mam Didymosa, ktory jest naprawde wąski i fajnie sie sprawdził

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Masimba - 03/14 Mia - 12/10

Chustomanka Awatar żuk

Domyślnie

zgadzam się z Alasseą i Jacuszkową, wiązałam może ze 3 raz i zawsze stwierdzałam że 'coś jest ie tak', choć kąta odwiedzenia nóżek/przeprostu kręgosłupa i takich tam nie kminiłam jeszcze wtedy. No i mi jakoś niewygodnie było

Powiedz mi, a zapomnę,
    Pokaż mi, a zapamiętam,
    Pozwól mi zrobić, a zrozumiem.
    -Konfucjusz-

Pracownia WyszłoSzydło- fejsbuk