Pokaż wyniki od 1 do 20 z 23

Wątek: jak dbać o kieszonki ?

Mieszany widok

Chustomanka Awatar Tymonka

Domyślnie jak dbać o kieszonki ?

Używamy tylko kieszonek , od 4 miesięcy piorę je prawie co dziennie w temp.40-60 z dodatkiem nappy fresh , ale ostatnio zdarzają się przecieki wiem ,że powinnam je odtłuścić , ale im więcej czytam tym bardziej nie wiem jak , no i co z kieszonkami , jakie zabiegi je porządnie oczyszczą ,a nie zniszczą ?

Chusteryczka Awatar Nastusienka
    Miejscowość
    Żyrardów

Domyślnie

Moje kieszonki leżą właśnie w wanience w mocno ciepłej wodzie z dodatkiem dużej ilości płynu do mycia naczyń. Wypłukałam je wcześniej w pralce razem z wkladami. Potarłam je trochę przy wrzucaniu do wody z płynem. Wkłady się piorą na 90st z kwaskiem cytrynowym. Jak wyjmę wkłady, do pralki wrzucę kieszonki, nastawienie płukanie, a potem wypiorę na 60st z wirowaniem 800obrotów/min. Tak robie mniej więcej co Jeszcze nic się kieszonkom nie stało i zawsze się odtłuszczają.
    Anielka 19.04 (*) Staś 13.12 Helenka 12.04

Każde 60 sekund złości pozbawia nas minuty szczęścia.

Chustomanka Awatar marynarka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Ja zalewam kieszonki (uprzednio wyprane jak zawsze) raz na jakiś czas roztworem kwasku cytrynowego (ciepłym, ale nie powyżej 60 stopni). Zamykam wiaderko i zostawiam na noc. Po nocy do pralki na 60 stopni z odrobiną kwasku jeszcze, a potem dwa prania w 20 stopniach, żeby się wszystko wypłukało. Te prania robię z wkładami, któe wcześniej wyprałam w 90 stopniach w kwasku.

+ 2 kropki ( 06. i 09.2011)

Chustofanka Awatar yaheira
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marynarka Zobacz posta
    Ja zalewam kieszonki (uprzednio wyprane jak zawsze) raz na jakiś czas roztworem kwasku cytrynowego (ciepłym, ale nie powyżej 60 stopni). Zamykam wiaderko i zostawiam na noc. Po nocy do pralki na 60 stopni z odrobiną kwasku jeszcze, a potem dwa prania w 20 stopniach, żeby się wszystko wypłukało. Te prania robię z wkładami, któe wcześniej wyprałam w 90 stopniach w kwasku.
    i nic się nie dzieje z PUL-em? bo czytałam, że kieszonek nie można kwaskować

Chustomanka Awatar marynarka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Nic mi się z Pulem nie dzieje, ale robię z małą ilością kwasku, no i u mnie zdarzyło się to dwa razy na razie, bo zawsze płuczę 3 razy po praniu i mi pieluchy nie zalatują i nie przeciekają
    Aaaa.... przypomniałam sobie, że ostatnio zrobiłam tak: z nappy freshem kieszonki, wkłady z kwaskiem, a potem po wypłukaniu razem na 60 stopni bez niczego i 2 razy po 20. Szczerze chyba kieszonki po nappy freshu były czystsze i ładniej pachnące niż po kwasku. Ja wsypywałam 3 łyżki nappy fresha na wiaderko kieszonek, wodę gorącą i na noc zostawiałam.

+ 2 kropki ( 06. i 09.2011)

Chustomanka Awatar Tymonka

Domyślnie

Czyli co kieszonki w wodzie z nappy fresh na noc , a wkłady z kwaskiem ? Później wkłady wyprać w 90 st bez dodatków , a kieszonki w 60 st ? Dobrze zrozumiałam ?

Chustomanka

Domyślnie

To masz bardzo dobrego męża mój najchętniej zakopałby pieluchę z kupą w ogródku

Chustofanka Awatar ismeril84
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NEMO Zobacz posta
    Dobre, dobre . Mój w ogóle nawet do młodego nie podchodzi jak wie, że ma kupę w gaciach

Chustomanka Awatar Emma

Domyślnie

Ważne, że chciał dobrze ja mojego poinstruowałam zanim jeszcze zabrał się za przebranie pieluchy
    Żona, mama, doula

Synek maj 2012r. Córcia wrzesień 2014r

Chustoholiczka Awatar Ola D.
    Miejscowość
    Krosno <3

Domyślnie

Ja przykazałam mężowi, że w razie "W" ma spuścić "do Wisły" co się da, a resztę namoczyć w zimnej wodzie z kapką loveli, a dalej poradzę sobie sama. Daje radę, ale jego mina podczas strzepywania do toalety mówi wszystko
    Mama dwóch Aniołków (+12. 2010 i +11.2018), Andrzejka (03.2012), Julka (04.2014), Martusi (09.2015), Karolka (10.2019) i Helenki (03. 2021)
    :

Chustofanka Awatar suskha
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ola D. Zobacz posta
    Ja przykazałam mężowi, że w razie "W" ma spuścić "do Wisły" co się da, a resztę namoczyć w zimnej wodzie z kapką loveli, a dalej poradzę sobie sama. Daje radę, ale jego mina podczas strzepywania do toalety mówi wszystko
    Mój miał mine męczennika w drodze do wiadra
    www.szelmostwa-lisa.blogspot.com life style and babywearing
    franc 11
    kocia 15

Chustoguru Awatar Eyja
    Miejscowość
    Miasto Spotkań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NEMO Zobacz posta
    Lubię to!
    Nie tak.
    Nie teraz.
    Nie w ten sposób.
    Pojawia się zbyt wcześnie i zbyt nieoczekiwanie.
    To, co nieuchronne
    Jest potwornie przedwczesne.
    Powinno przyjść dopiero później.
    Jutro. Za rok. Za sto lat.

[Gerhard Zwerenz]