Pokaż wyniki od 1 do 17 z 17

Wątek: Kurtka dla dwojga- jak wybrać?

Mieszany widok

Chustomanka Awatar diu
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie Kurtka dla dwojga- jak wybrać?

Cześć, bardzo prosiłabym o radę: na co zwrócić uwagę przy wybieraniu kurtki dla dwojga? Potrzebuję kurtki na jesień i zimę. Noszę z przodu, na następny rok jesienią już będę nosić na plecach.
    W doborze kurtek jestem zielona. Nie wiem, jak dobrać rozmiar. Nie wiem, co jest na rynku. Czy są kurtki z gotowym panelem, bez chusty, czy tylko takie do noszenia z chustą?
    Polecacie jakieś modele?
    Chętnie przyjmę wszelkie wskazówki, dzięki.
    Jestem forumową bibliotekarką - akcja "Wędrujące książki"

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

Wiążesz chustę a na siebie i dziecia zakładasz kurtkę - innej opcji nie widziałam

Jak chcesz nosić w przyszłym roku na plecach to musisz zwrócić uwagę na to jak się zakłada kurtkę z dzieckiem na plecy (no i żeby w ogóle miała taką opcję) - raczej takie co trzeba trafić dziecka głową w otwór są trudne w użytkowaniu samodzielnie i lepiej się się sprawdzają rozpinane na całej długości.

Jak i na jesień i zimę to fajną chyba opcją byłaby taka kurtka dwuwarstwowa: polar + przeciwdeszczowa albo po prostu oddzielnie kupić polar i np. softshell. No i zależy jak ciepłolubna jesteś.

Rozmiar wybierasz taki jak dla siebie normalnie - na dzieci albo jest przewidziane miejsce albo są wpinane panele.

I polecam wątek o najładniejszych kurtkach do noszenia, żeby nie wyglądać jak wieloryb

Chustomanka Awatar diu
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

dzieki

a próbowal ktos kurtek z allegro, sprzedawanych przez sklep haltex - cena niższa niż inne firmy, ale czy to nie tandeta jakaś?
    i szukam też informacji o kurtkach MaM Coat - nadają się na zimę?

Chustoholiczka Awatar letka
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

Haltex to pentelka.
    Wracam
    Mama od 2011 roku

https://www.facebook.com/madebymamla

Chustoholiczka Awatar JustNik

Domyślnie

Zgadzam sie z HoliPoli ze w niektorych mozesz wygladac na szersza niz wyzsza.

Wszystkie kurtki maja panele, czesc ma tylko z przodu, czesc z przodu i na plecach.
    Czesc ma panele ktore sie sie wypina a czesc ma takie ktore sie chowa.
    Technicznie dziecko normalnie ubrane jak pod domu dajesz do chusty lub nosidla i na to na Was oboje kurtke.
    Rozmiar zwykle taki jak nosisz ubranie, S, M, L. Z dlugoscia roznie bywa, zalezy od firmy

jesl chcesz nosic przez 2 lata, z przodu, z tylu, pewnie na wyjazdach, w roznych porach roku to bardzo polecam softshele.
    Przetestowalam mase kurtek ale mimo ze softshele sa najdrozsze, to IMO to najlepsze i najbardziej uniwersalne rozwiazanie.
    Na jesien, zime, wiosne czy latem nad morze.

Poza tym bez dziecka wypinasz panel i calosc wyglada jak zwykla dopasowana sportowa kurtka, mozesz isc pobiegac czy na narty (ja tak robie)

Zawsze wiedzialam ze dziecko z przodu pod kurtka wzbudza zaciekawienia, dziecko w chuscie na plecach wzbudza dodatkow komentarze ale dzis bylam z dzieckiem w chuscie pod softshelem no i na plecach i to juz bylo jakies oszolomienie dla przechodniow
    lato 2008, jesień 2010, zima 2013... i jesieniozima 2022
    --------------------------------
    doradca Akademii Noszenia Dzieci od 2010
    instruktor Masażu Shantala od 2013

Chustomanka Awatar diu
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

ale softshell to się tez na ujemne temperatury nadaje?

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

wg mnie nie tzn nie sam Ja mam softshell Twigi i już mi jest w nim za zimno (tak przy 10 stopniach) jak nie mam nic ekstra pod spodem (sweter czy polar). Ale fakt, że ja chodzę w jednej-dwóch warstwach cienkiej bawełny po domu, więc z zasady nie jestem zbyt ciepło ubrana pod spód.

Chustomanka Awatar diu
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

a tą pentelkę zimową ktoś ma? jakie wrażenia? Jakie słyszałyście opinie?