Pokaż wyniki od 1 do 20 z 118

Wątek: EC od pierwszych dni

Mieszany widok

Chusteryczka

Domyślnie

helva gratucje córeczki. Bardzo dobrze czyta mi sie Twoje doswiadczenia i super ze sie z nami dzielisz. Dobrze, ze mąz i rodzina wspiera.

Napiszę co u nas w EC. Teraz mamy drugiego chłopaka i dzieki namowom jednej z forumek wysadzany od 2m zycia. Młody robi non stop strzelające kupy. Przy wysadzaniu strzały lecą w dół Bywa róznie z sukcesem czesto/czasem cos złapiemy i jest mniej sprzątania i prania (kocyk, bodziak, rajstopki, spodnie to sporo a tyle nam czasem ubarwi). Czasem pielucha czysta a reszta uwalona, bo zrobił jak karmiłam a miał koszulkę i pieluchę...
    Satysfakcje daje poznanie sygnałów dziecka

Mozna EC i pieluchy razem to sie nie wyklucza. Ze starszym tak robilismy i sie sprawdziło. Z plenerem to nawet lepiej niz wc publiczne... ba nawet jak bylismy w gosciach to syn wolał wyjśc na dwór niz iść do łazienki nieznanej(jak nie mielismy nocnika ze sobą.) Nonik to był nasz zestaw wyjściowy w gości.

Moi tesciowie byli za oraz moi rodzice. Teraz moja mama sie dziwi, ze działa u mniejszego dziecka... Otoczenie róznie moja koleznka zrobiła zdjecie starszakowi jak siedział na nocniku miał moze wtedy juz 7 mcy

Przy EC ubranka maja znaczenie i nie wszystkie sa przyjazne oraz dodatkowe wspomagacze tez sie przydają- mały nocnik lub cos innego oraz inne sprzęty. Doswiadczenie robi swoje... przy drugim łatwiej Latwiej tez jak dziecko spi blisko rodziców i ogolnie jak jest blisko w ciagu dnia...

Noworodki dają sygnały tez i pozycja wysadzania jest lepsza na wypróznianie niz leząca oraz bardziej efektywna...
    EC jest ekologiczne
    Ostatnio edytowane przez krówka ; 29-03-2017 o 17:47

Chustomanka Awatar Marta_B
    Miejscowość
    Praga

Domyślnie

o to ja sie w takim razie za to zabieram

Chustomanka Awatar Patrycja89
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Fajnie jest z takim maluchem, nagle odkrywasz, że Twoje dziecko nie jest płaczliwe, tylko chciało/zrobiło siusiu. Moja ma 3,5m ok. 50-70% łapiemy do miseczki.
    Mama Jakuba - styczeń 2011 , Alicji - luty 2014
    i grudniowej 2016 Oliwki

Chusteryczka

Domyślnie

u nas tez wysadzanie w nocy... nawet łatwiej u nas niz w dzień... Młody jak nie chce kp a nadal sie napina i kreci a do tego popłakuje to chce wyprózniania... Wysadzony na 90% zrobi "coś" najczęsciej z zasilaniem biogazowanii, potem spi normalnie nie wybudza sie na dobre popije i spi. Rano był dobry czas, ze po wysadzeniu i zrobieniu sporej dawki oraz odgazowaniu napity spał smacznie jeszcze 2h... a Teraz sie nam pozmieniało i nie ma kupy rano W pieluchę robił na raty a ja przebierałam potem myłam, kp, znów kupa i mycie, bo mniej robił za jednym zamachem...
    Z EC łatwiej ale to ja muszę sie dostosować do dziecka...

Chustofanka Awatar helva
    Miejscowość
    Dania

Domyślnie

Bardzo mi fajnie się czyta o waszych przygodach. =)

krówka Twoje ostatnie zdanie ("Z EC łatwiej ale to ja muszę sie dostosować do dziecka...") dało mi do myślenia trochę. I ostatecznie uznałam, że dla mnie EC jest po prostu jak kamienie piersią na żądanie. Tu jest wysadzanie na żądanie. ;]
    Ale oczywiście można inaczej. Jak i przy karmieniu - można MM i z zegarkiem co 3h. (czyli jednorazówki, i z zegarkiem zmieniać do 6h, czy jaki tam standard teraz reklamują).
    A między jednym a drugim jest milion jeden wariacji i podejść do tematu. ;D

Ale też ogólnie ja mam swoją "matrę" wychowawczą, i ona ogólnie jest zbudowana na podejściu, że moje dzieciaki są osobnymi jednostkami, które mają prawo by decydować za siebie. Moja rola, jako rodzica, to zauważyć i respektować ich potrzeby, poprzez asystę w takim zakresie w jakim tego aktualnie rozwojowo potrzebują. (To brzmi dużo mniej formalnie w mojej głowie, po angielsku haha).

Ale wracając do EC...

Dni lecą!

Koniec pierwszego tygodnia był super. Mieliśmy dwa dni, gdzie wszystkie kupki były złapane, i jakoś ogólnie byliśmy wszyscy zsynchronizowani dobrze. =)
    Potem mała katastrofa ze starszą (spadła ze schodów).. i nie mogłam się skupić przez kilka dni. Więc odpuściłam głównie EC nocne. Na szczęście tu malutka zaczęła praktycznie tylko siku robić, więc zmiana wkładu w nocy nie była problematyczna. W te dni, powiedziałabym, że było gorzej... ALE nasz kosz do prania inną opowiada historię, bo nasze pranie wkładek spadło z codziennego do co-drugi-dzień. Hmmm...
    Od wczoraj chodzę znów z głową na karku (starsza znów w domu i terapia wygłupiania się razem na kanapie wieczorem jakoś pomogła mi uwierzyć, że faktycznie wszystko jest i będzie OK)... EC więc też zyskało trochę i re-synchronizacja trwa.
    Ostatnia noc akurat nam minęła bardzo miło. Głównie bo mała przespała znów dłuuuugo, dając mi się wyspać. A dwa, że po obudzeniu było bardzo łatwo złapać większą ilość siku. =)
    ___.___Doradca Noszenia ClauWi®

Chusteryczka

Domyślnie

helva oj dzieje sie u was na szczescie juz wraca do normy, zdrówka zyczymy... z dziecmi to roznie bywa i chwila to wiecznośc i wszystko moze sie zmienic.
    To co napisałas jest własnie tym co mysle... ze jestem dla dziecka a EC jest głównie dla niego, dla mnie to troszkę wygodniej przy kupie ale siku to inna historia... Tyle rzeczy robimy dla dzieci i to naturalne przeciez. Ostatnio złapalismy kupę którą syn sygnalizował po swojemu ale jednoznacznie... na szczecie cała w nocnik to był zrzut po ponad tygodniu. Maz oczyszczał nocnik i sam stwierdzi, ze w pieluchę nie dałby rady tego wpakować... Wykąpany pospał długo po tym ewidentnie ulga... i jak tu rzucić EC po czymś takim... Przy EC sa lepsze i gorsze chwile ale pieluchy tez uzywamy wiec bezstresowo...

Chustofanka Awatar helva
    Miejscowość
    Dania

Domyślnie

EC idzie zawsze duuużo sprawniej, gdy się nagle okazuje, że nie ma w domu suchych wkładek i otulaczy.
    ___.___Doradca Noszenia ClauWi®