Cytat Zamieszczone przez Elayla Zobacz posta
Helva czy możesz napisać co Wam dało EC, dlaczego poleciłabyś tą metodę innym?
Hmm... Tak jak z chustami czy pieluszkami wielo - każdego przekona inny zestaw plusów. ;] A są i tacy, co nigdy nie zrozumieją "jak tak można..."

Krótko:

- Bo EC to świetna cegiełka w budowie więzi z dzieckiem. Kiedy komunikacja działa w pełni przynosi satysfakcję i dziecku i rodzicom.
- EC respektuje potrzeby dziecka i na nie odpowiada. Tak samo jak KP, stymulacja czy pomoc w zasypianiu.
- Oszczędność czasu i pieniędzy... A w późniejszym czasie też nerwów, kiedy nie trzeba przeprowadzać "standardowego treningu nocnikowego"
- Szczęśliwa skóra na pupie ;D

Długo:

Z mężem szukamy w życiu prostych i naturalnych rozwiązań. Mężowi zależało też, żebyśmy nie dokładali do sterty pieluch na wysypiskach.
Stąd wiedziałam, że będziemy pieluchować wielo. Po czym wgłębiając się w ten temat odkryłam hasło "EC" i możliwość wychowania bezpieluchowego. Zglebiłam temat i się okazało, ze to podejście jest najbliższe mojemu sercu. Współgra z moim motto macierzyńskim: Connect. Recognise. Respect. Assist. (Nawiąż kontakt. Rozpoznaj. Uszanuj. Pomóż.)
Czy naszym rodzicielskim: Pomagamy dorosnąć małemu człowiekowi w świecie; nie wychowujemy dziecka dla siebie.

Co nam EC dało dokładnie?
- szczęśliwe dziecko - uwierzy ten, kto sam doświadczył lub widział uśmiechniętą buźkę po wysadzeniu (lub u noworodków "ulgę").
- szczęśliwe dziecko x2 - małą nie doświadcza dyskomfortu mokrej/ciężkiej pieluszki, bo jest ich bardzo mało
- ruchliwe dziecko - swoboda ruchów, bo pieluszki są minimalne i w użyciu pół dnia, drugie pół/noc = majteczki
- oszczędność - potrzebujemy mniej pieluszek, jest mniej prania + wysadzenie imho zajmuje mniej czasu niż przebieranie (ale to pewnie zależy od wieku dziecka i "doświadczenia" rodzica)
- mała torba na wyjścia - aktualnie pakuję tylko 1 AIO na każde 3h wyjścia + 2 bawełniane chusteczki.

Dzięki EC
- codzienna (dla wielu nieprzyjemna) czynność jest narzędziem dzięki któremu komunikacja z naszą córka wzrasta. = Connect.
- rozpoznajemy jej potrzeby i na nie odpowiadamy - Recognise (the need). Assist.
- Nie spinamy się, w "gorsze" dni. Jeżeli Młoda nie sygnalizuje lub nie możemy aktualnie na sygnały odpowiedzieć (w samochodzie, na autostradzie) - asystujemy, kiedy woła i kiedy możemy. - Respect.

+ Mamy nadzieję, że EC naturalnie przejdzie w samodzielne korzystanie z toalety w przyszłości.