Pokaż wyniki od 1 do 20 z 118

Wątek: EC od pierwszych dni

Mieszany widok

Chustomanka Awatar Elayla
    Miejscowość
    Sulejówek (wcześniej Wrocław i Warszawa)

Domyślnie

Dzięki Dziewczyny!
    Kingę Cherek czytałam i to ona mnie zainspirowała, ale to było jeszcze jakoś zaraz po tym jak się bliźniaki urodziły i podjęłam nawet próbę EC z nimi, ale szybko skapitulowałam i dopiero od 4 mc zaczęłam wysadzać na nocnik, dość nietegularnie.

Teraz chciałam od początku z Frankiem, ale potrzebuję takiego zastrzyku dobrej energii
    Helva czy możesz napisać co Wam dało EC, dlaczego poleciłabyś tą metodę innym?

Ekologiczne pieluszki wielorazowe z naturalnych tkanin - www.puppidiapers.com
    Pieluchowy blog ekspercki.

Chustofanka Awatar helva
    Miejscowość
    Dania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elayla Zobacz posta
    Helva czy możesz napisać co Wam dało EC, dlaczego poleciłabyś tą metodę innym?
    Hmm... Tak jak z chustami czy pieluszkami wielo - każdego przekona inny zestaw plusów. ;] A są i tacy, co nigdy nie zrozumieją "jak tak można..."

Krótko:

- Bo EC to świetna cegiełka w budowie więzi z dzieckiem. Kiedy komunikacja działa w pełni przynosi satysfakcję i dziecku i rodzicom.
    - EC respektuje potrzeby dziecka i na nie odpowiada. Tak samo jak KP, stymulacja czy pomoc w zasypianiu.
    - Oszczędność czasu i pieniędzy... A w późniejszym czasie też nerwów, kiedy nie trzeba przeprowadzać "standardowego treningu nocnikowego"
    - Szczęśliwa skóra na pupie ;D

Długo:

Z mężem szukamy w życiu prostych i naturalnych rozwiązań. Mężowi zależało też, żebyśmy nie dokładali do sterty pieluch na wysypiskach.
    Stąd wiedziałam, że będziemy pieluchować wielo. Po czym wgłębiając się w ten temat odkryłam hasło "EC" i możliwość wychowania bezpieluchowego. Zglebiłam temat i się okazało, ze to podejście jest najbliższe mojemu sercu. Współgra z moim motto macierzyńskim: Connect. Recognise. Respect. Assist. (Nawiąż kontakt. Rozpoznaj. Uszanuj. Pomóż.)
    Czy naszym rodzicielskim: Pomagamy dorosnąć małemu człowiekowi w świecie; nie wychowujemy dziecka dla siebie.

Co nam EC dało dokładnie?
    - szczęśliwe dziecko - uwierzy ten, kto sam doświadczył lub widział uśmiechniętą buźkę po wysadzeniu (lub u noworodków "ulgę").
    - szczęśliwe dziecko x2 - małą nie doświadcza dyskomfortu mokrej/ciężkiej pieluszki, bo jest ich bardzo mało
    - ruchliwe dziecko - swoboda ruchów, bo pieluszki są minimalne i w użyciu pół dnia, drugie pół/noc = majteczki
    - oszczędność - potrzebujemy mniej pieluszek, jest mniej prania + wysadzenie imho zajmuje mniej czasu niż przebieranie (ale to pewnie zależy od wieku dziecka i "doświadczenia" rodzica)
    - mała torba na wyjścia - aktualnie pakuję tylko 1 AIO na każde 3h wyjścia + 2 bawełniane chusteczki.

Dzięki EC
    - codzienna (dla wielu nieprzyjemna) czynność jest narzędziem dzięki któremu komunikacja z naszą córka wzrasta. = Connect.
    - rozpoznajemy jej potrzeby i na nie odpowiadamy - Recognise (the need). Assist.
    - Nie spinamy się, w "gorsze" dni. Jeżeli Młoda nie sygnalizuje lub nie możemy aktualnie na sygnały odpowiedzieć (w samochodzie, na autostradzie) - asystujemy, kiedy woła i kiedy możemy. - Respect.

+ Mamy nadzieję, że EC naturalnie przejdzie w samodzielne korzystanie z toalety w przyszłości.
    ___.___Doradca Noszenia ClauWi®